İlk kez geçen yıl AMD Radeon R9 Fury ve Nano ekran kartları ile gördüğümüz HBM bellek teknolojisi, halen yaygın kullanıma geçebilmiş değil. Nvidia’nın sunucu tarafındaki Tesla P100 ekran kartında yerini alan HBM 2 bellek teknolojisi haricinde, şu an sadece önceki nesil Radeon ekran kartlarında HBM bellek bulabiliyoruz.
Gerek üretim konusunda yaşanan sıkıntılar gerekse de maliyetlerin halen yüksek seviyelerde seyretmesi üreticileri geri adım atmaya itiyor. Nvidia bu yıl son kullanıcıya yönelik sadece GTX 1080 ekran kartında GDDR5X bellek teknolojisi kullandı. AMD ise geçen yıldan bu yana herhangi bir girişimde bulunmadı.
Bununla birlikte firmaların HBM belleklere yatırımı devam ediyor. Samsung ve SK Hynix, çok daha düşük maliyetlere sahip yeni bir HBM bellek geliştirdiğini duyurdu. Yeni teknoloji düşük maliyetli HBM olarak adlandırılıyor ve ilk nesil HBM bellekten bile daha ucuz olacak.
HBM Bellek
HBM bellekler, baskılı devre kartına dikey konumda üst üste dizilerek elde ediliyor. Grafik birimine yakın olduğu için verilerin uzun bir mesafe kat etmesi gerekmiyor. Böylece daha az yer kaplayan, daha yüksek bant genişliği sunan ve daha az enerji harcayan bir yapı ortaya çıkıyor. HBM 2 belleklerde şu anda en fazla 48GB kapasiteye erişilebiliyor ve pin başına 2Gbps hız ile 256GBps bant genişliği sunabiliyor.
Düşük maliyetli HBM belleklerde, veri transfer hızlarının 512GB/s seviyesinde tutulduğunu görüyoruz. Ayrıca pin başına hız ise 2Gbps’den 3Gbps seviyesine çıkarılarak, bant genişliği DRAM katmanı başına 200GB/s seviyesine ulaşmış. Böylece ortaya ilk nesil HBM bellekten daha hızlı ancak daha ucuz bellekler ortaya çıkmış.
Samsung, yeni HBM belleklerin çok daha yaygın bir şekilde kullanılacağını ifade ediyor zira HBM 2 belleklerin 2017 ortalarından önce son kullanıcıya ulaşması beklenmiyor. Bu bakımdan doğan boşluğu düşük maliyetli HBM bellek ile doldurulacağı tahmin ediliyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.