Araştırmada dizel otomobillerin karbon salınımı noktasında benzinli otomobillere kıyasla daha çevreci görünmesine karşın benzinli otomobillere kıyasla ciddi miktarda azot oksit(NOx) ürettiği vurgulandı. Üstelik hükümetler her yıl rutin olarak kirlilik sınırını ölçmek için dizel otomobilleri laboratuvar testlerine tabi tutsa da laboratuvar testlerinde dizel otomobiller gerçek hayat koşullarına kıyasla dört ile yedi kat arasında daha az azot oksit salımı yapıyor. Bu da hükümetlerin dizel otomobillerin yarattığı tehlikeyi hafife almasına neden oluyor. Tüm bunların üstüne testlerde hileye başvuran otomobil üreticileri(Volkswagen gibi) de eklenince durum çok daha tehlikeli bir hal alıyor.
5000 Erken Ölüm Vakasına Neden Oldu
Azot oksit salınımın artması da erken ölüm vakalarının başında gelen kalp ve akciğer hastalıklarını tetikliyor. Araştırmanın yazarlarından Jens Borken-Kleefeld özellikle son zamanlarda emisyon skandallarıyla gündeme gelen azot oksit salınımın sadece yönetmelikle ilgili bir mesele olmadığını aynı zamanda halk sağlığıyla da doğrudan ilgili olduğunu ifade ediyor. Kleefeld ve meslektaşları 2013 yılında Avrupa Birliği'ne üye 28 ülkede meydana gelen 10.000 erken ölüm vakasını analiz ederken azot oksitli havaya maruz kalan insanları incelediler. Araştırmacılar bu ölümlerin yarısının dizel otomobillerden, minibüslerden ve hafif ticari araçlardan kaynaklanan azot oksit salınımına dayandığını gözlemledi.
Avrupa'nın en kalabalık ülkeleri olan Almanya, Fransa ve İtalya azot oksitin neden olduğu erken ölüm vakalarının en çok yaşandığı ülkeler olarak dikkat çekerken İsviçre, Belçika ve Slovenya gibi küçük ülkelerde 100.000 kişi başına gerçekleşen erken ölüm vakalarının sayısında da ciddi bir oran olduğunu fark etti. Araştırmacılar ayrıca dizel otomobillerin benzinli otomobiller kadar azot oksit salınımı yapması halinde 2013'te meydana gelen erken ölümlerin 7500 tanesinin yaşanmayacağını ekledi.
Dünya Genelinde de Benzer Durum
Aslında araştırma sonucunda ortaya çıkan veriler çok şaşırtıcı değil zira bu yılın başında yayımlanan bir araştırmaya göre dizel otomobillerin ve kamyonların neden olduğu hava kirliliği dünya genelinde 38.000 erken ölüm vakası yaşanmasına neden oldu. Avrupa'da dizel otomobil teşviki için artık geçerli bir neden kalmadığını vurgulayan Kleefeld dizel araçların neden olduğu hava kirliliğinin insanları, kontrol edemedikleri bir kirlilikle ölüme sürüklediğini açıkladı.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
2730 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
avrupa, emisyon ve dizel otomobiller