Anlık Bildirim

Doğayla teknolojiyi bir araya getiren hava temizleme cihazı: NATEDE

Clairy şirketi tarafından bir Kickstarter projesi olarak sunulan hava temizleme cihazı NATEDE, 765 bin euroluk finansmana ulaştı. Şirket bu yıl içinde ürünü satışa sunmayı planlıyor.
 
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre ev ve ofis gibi kapalı mekanlardaki hava dışarıdaki havaya göre 5 kat daha kirli olabilir. İnsanların hayatının büyük bir kısmını geçirdiği kapalı mekanlarda; temizlik ürünleri, halı, boya, mobilya, duman, toz ve yemek gibi çevresel etkenlerden dolayı hava kirliliği artıyor ve bu hava kirliliği alerji, astım, öksürük ve burun akıntısı gibi çeşitli sağlık sorunları beraberinde getiriyor. Günümüzde kapalı mekanlardaki hava kirliliğini gidermek için üretilen çok sayıda hava temizleme cihazı var. Clairy şirketi de hava temizleme cihazı üreten üreticilerden biri. Şirketin bir Kickstarter projesi olarak sunduğu yeni cihazı NATEDE(Nature, Technology, Desing) ise doğayı ve teknolojiyi bir araya getiren yapısıyla dikkat çekiyor.

Bitki merkezli filtreleme  

Havayı temizlemek için doğanın halihazırda gerekli araçları sunduğunu belirten Clairy ekibi, NATEDE'yi havayı temizleyen asıl filtre bitkinin kendisi olacak şekilde geliştirdi. Bilindiği üzere bitkiler fotosentez sürecinde havadaki karbondioksiti atmosferden alarak su, oksijen ve enerjiye dönüştürebiliyor. Araştırmacılar bitkilerin bu yeteneğinden faydalanmak istese de tek başına bir bitkinin kapalı bir mekandaki havayı temizleme konusunda yetersiz kaldığını tespit etti. Bunun üzerine havada bulunan virüsleri, bakterileri ve diğer kirli partikülleri daha hızlı bir şekilde temizlemek için bitkiyi teknolojiyle destekleme fikri devreye girdi.
Bitkinin kök kısmına yerleştirmek için filtre geliştirmeye başlayan ekip, çevredeki kirli havayı köklere doğru ilerlemeye zorlayacak hava akımı üreten fotokatalitik filtre geliştirdi. Bu filtre hem havadaki bakteri ve virüs gibi bitkinin yeterince temizleyemediği bileşenleri elden geçiriyor hem de kendi kendini temizleyebildiği için pek çok hava temizleme cihazının aksine filtre değiştirme zorunluluğu yaratmıyor. Bitki ile fotokataliz sistemini birleştiren ekip NATEDE'nin yeteneklerini Floransa Üniversitesi'ndeki araştırmacılarla test etti. 36 metrekarelik bir odayı 9 saat içinde temizleyen NATEDE bu süre zarfında havadaki bakteri ve virüsleri yüzde 98, karbondioksit ve diğer zararlı partikülleri ise yüzde 93 oranında temizlemeyi başardı.

Farklı yeteneklere de sahip 

NATEDE basit bir tasarıma sahip olsa da Clairy ekibi bu basit tasarım altında çok karmaşık bir sistemin yer aldığını belirtiyor. Cihazın, üzerinde bulunan sensörlerle sürekli olarak hava kalitesini kontrol ettiğini ifade eden ekip Wi-Fi ağı üzerinden evdeki diğer akıllı cihazlarla bağlantı kurulabileceğini ve evdeki hava kalitesinin sürekli olarak kullanıcının cep telefonu üzerinden takip edilebileceğini de belirtiyor. Ayrıca cihazın üzerindeki mini su tankına su koyarak bitkinin 30 gün boyunca ihtiyaç duyduğu suyun, cihaz tarafından otonom olarak bitkiye verilmesi de mümkün. Böylece NATEDE akıllı ve temiz bir çözüm sunmuş oluyor.
Nisan ayında kitlesel fonlama platformu Kickstarter'da yerini alan NATEDE kısa süre içinde 765 bin euroluk finansmana ulaştı. Şirket aralık ayından itibaren ürünü satışa sunmayı ve ilk müşterilere ulaştırmayı hedefliyor. Ön siparişi açılan NATEDE'nin fiyatı ise 189 dolar.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim