Anlık Bildirim

Dünyanın en pahalı şehri belli oldu: İstanbul 67. sırada

Dünyanın en büyük finans şirketlerinden olan UBS, 2018 yılına ait ''Fiyatlar ve Kazançlar'' raporunu paylaştı. Raporda şehirlerdeki fiyatlar, alım gücü, çalışma saatleri gibi önemli veriler yer alıyor

Dünyanın en pahalı şehri belli oldu: İstanbul 67. sırada Tam Boyutta Gör
 

İsviçre merkezli finans şirketi UBS, her yıl paylaştığı ''Fiyatlar ve Kazançlar'' başlıklı raporunun 2018 yılına ait olanını bugün yayınladı. Ocak-nisan aylarında dünya genelinde 77 farklı şehirde, her şehirdeki bağımsız yerel gözlemcilerin elde ettiği verilerle hazırlanan rapor şehirlerdeki malların fiyatlarını, hizmet ücretlendirmelerini, ortalama kazançları ve satın alma gücünü ortaya koyuyor. Her şehir için şehrin kültürü göz önünde bulundurularak (örneğin Tel Aviv'de domuz eti tüketimi az olduğu için domuz eti fiyatı arka planda bırakılarak) ve 75 binden fazla veri noktası kullanılarak hazırlanan rapora yakından bakalım.


En pahalı şehir Zürih 

Raporun ilk basamağını genel fiyat seviyesi oluşturuyor. 128 mal ve hizmet ile bunların tüketiminin araştırıldığı rapora göre dünyanın en pahalı şehri İsviçre'nin en büyük şehri olan Zürih. Zürih'i; Cenevre, Oslo ve Kopenhag'ın takip ettiği listede İstanbul 67. sırada yer alıyor. Listenin son sırasında yer alan en ucuz şehir ise Mısır'ın başkenti Kahire.


Tabi araştırmada New York referans şehir olduğu için şehirlerdeki fiyatlar dolar bazında sıralanmış durumda. Yani listenin ilk sırasında bulunan Zürih'te bir aylık mal ve hizmet tüketimi için 4206 dolar harcanırken Kahire'de ise söz konusu mal ve hizmetler için harcanan meblağ 1272 dolar. Araştırmaya konu olan 128 mal ve hizmet için İstanbul'da harcanan bedel ise 1973 dolar olarak belirlenmiş durumda. 


İstanbul gezisi için 362 dolar yeterli 

Raporda genel fiyat seviyesinin yanı sıra gıda, toplu taşıma, ev elektroniği, giyim gibi harcama kalemlerine ait sıralama da ayrı ayrı belirtilmiş. Örneğin İstanbul gıda konusunda 48. sırada yer alırken ev elektroniği harcamalarında 42, toplu taşıma harcamalarında ise 53. sırada yer alıyor. Kısa süreli şehir turu harcamalarında 74. sırada yer alan İstanbul'da şehir turu için 362 dolarlık harcamanın yeterli olacağı bilgisi de raporda paylaşılmış.


İş dünyasıyla ilgili kazanç, yıllık çalışma saati gibi verilerin belirlenmesi için standart bir Avrupa ülkesinde doğal iş gücünün içinde yer alan 15 farklı mesleğe ait veriler analiz edilmiş. Bu verilere göre ortalama kazancın en yüksek olduğu şehir Cenevre olurken Cenevre'yi; Zürih, Lüksemburg ve Los Angeles takip ediyor. İstanbul'un 67. sırada yer aldığı listenin son sırasında yine Kahire bulunuyor.


Mumbai'de yıllık ortalama çalışma süresi 3314 saat 

Kazanç ve fiyat listelerinde şehirler genellikle aynı sırayı korurken çalışma saatleri ve tatil günü sayısına bakıldığında listede ciddi farklılıklar göze çarpıyor. Dünyada ortalama çalışma süresinin en fazla olduğu şehir yıllık 3314 saatlik çalışma süresine sahip Mumbai şehri. Ortalama çalışma süresinin en az olduğu şehirler ise sırasıyla Lagos(yılda 609 saat), Roma(yılda 1581 saat), Paris(yılda 1662 saat) ve Kopenhag(yılda 1711 saat). İstanbul ise yılda 2317 saatlik ortalama çalışma süresiyle listenin 7.basamağında yer alıyor.


İş dünyasındaki son ve belki de en ilginç veri ise yıllık tatil süresi. Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da çalışan kişiler yılda ortalama 37 gün tatil yapıyor ve Riyad bu alanda ilk sırada yer alıyor. Riyad'ı; Moskova(33 gün tatil), St. Petersburg(32 gün tatil) ve Barselona(32 gün tatil) takip ediyor. İstanbul'un 23 günlük tatil imkanıyla 42. sırada yer aldığı listenin son sırasında ise Lagos(6 gün tatil) bulunuyor.


Araştırmadaki bir diğer önemli nokta ise şehirlerin satın alma gücünün karşılaştırılması. Satın alma gücünün en yüksek olduğu şehir Los Angeles olurken Zürih, Miami, Cenevre ve Lüksembur listenin ilk beş sırasında yer bulan diğer şehirler oldu. İstanbul'un 66. sırada yer aldığı listede Nijerya'nın Lagos şehri son sırada.


iPhone almak için 567 saat çalışmak gerekiyor

Araştırmanın son kısmı ise şehirlerde çalışma saatleri ile hangi ürünlerin alınabildiğini gösteriyor. UBS ürünlerin satın alınması için kaç saat çalışılması gerektiğini hesaplarken ürün olarak Big Mac'i, iPhone'u(X) ve iPad'i baz almış. Bu listenin ilk sırasında yer alan Zürih şehrinde ortalama kazanca sahip olan bir kişi; 13.4 dakika çalışarak bir adet Big MAc alabilecek parayı elde ediyor. aynı kişinin iPhone alması içinse 38.2 saat çalışması gerekiyor. İstanbul'da ise ortalama kazanca sahip olan bir kişi Big Mac satın almak için 66.5 dakika, iPhone satın almak için ise 567 saat çalışmak zorunda. Listenin son sırasında yer alan Kahire'de ise Big Mac satın almak için 101 dakika, iPhone satın almak için 1066 saat çalışmak gerekiyor. 


Araştırmanın detaylı sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6388 kez okundu.
18 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, istanbul ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim