Günümüzde sigaranın zararlarından kaçmak isteyen tütün kullanıcılarının bir seçeneği olarak düşünülen elektronik sigaralar hakkında araştırmalar gittikçe artmakta. Haliyle bir çok uzmanın düşündüğü üzere e-sigaranın çok da masum olmadığı yavaş yavaş ortaya çıkıyor.
Son yapılan araştırmada da bu konuya değinildi. ABD’de 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre lise çağındakilerin %37.7’si ve 18-24 yaş arası gençlerin de 35.8’inin kullandığı düşünüldüğünde alışkanlığın tehlikesi anlaşılacaktır.
Silvia Balbo yaptığı açıklamada ise geleneksel sigaralara göre elektronik sigaraların daha az zararlı olmasına karşın solunan buhar içerisindeki bileşenlerin ne kadar zararlı olup olmadığının bilinmediğine değindi.
Araştırmacılar deneyleri için 5 kullanıcı üzerinde yaptıkları çalışmada kullanıcıların 15 dakikalık e-sigara kullanımı öncesi ve sonrasında tükürüklerinin içeriklerini incelediler. Alkolun ağız içi hücrelerin DNA’sına verdiği zararı incelemede kullanılan tekniğe benzer bir yöntemin kullanıldığı ise aktarılan diğer detaylardan.
Formaldehit,metilglikol ve akrolein'de artış
Formaldehit,metilglikol ve akrolein miktarında 15 dakikalık süreç sonunda artış gözlemleyen uzmanlar katılımcılardan 4’ünde de akrolein’e bağlı DNA hasarı saptamışlar. DNA’ya ek bir genetik materyalin eklenmesi formatında gerçekleşen hasar tahmin edileceği üzere şayet vücudun onarım mekanizmaları tarafından geri döndürülemezse sonuç kanserle bitebilir.Son olarak daha fazla örnek üzerinde çalışmak isteyen bilim adamları ayrıca DNA hasarının bireyden bireye değişip değişmediğini görmek istiyorlar. Ek olarak sigarayla elektronik sigaraların meydana getirdiği hasarı da kıyaslamak istediklerini de belirtelim. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
5165 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
e-sigara, elektronik sigaranın zararları ve