Tenda içerisinde Powerline Ağ adaptörü olarak, powerline genişletici kit olarak geçiyor. Yani Homeplug AV2 standardı destekli diğer cihazlarla, hatta farklı marka cihazlarla uyumlu olacak şekilde elektrik hattı üzerinden bağlantı, internet bağlantısı aktarımı sağlıyor. Özellikle bu kit şunu yapıyor, kablosuz bağlantı alanı oluşturmak istediğiniz ama kaynaktan oraya kablosuz bir şekilde ulaştıramadığınız bağlantılar için elektrik hattını bir köprü olarak kullanıyorsunuz, ulaştığınız yerde de bu bağlantıyı kablosuz bir şekilde sağlıyorsunuz.
Kutusundan kitin kendisi ve kısa bir RJ-45 kablosu çıkıyor. Ürün 3 yıl birebir değişim garantili. Biz bu videoda kurulumu anlatacağız ama aklınıza takılan bir şey olursa Tenda’nın YouTube kanalından da faydalanabilirsiniz.
Tasarım ve boyutlar. İkisi de parlak beyaz renkli, birisi biraz daha büyük birisi daha küçük iki cihaz. Küçüğünün sağında solunda havalandırma ızgarası, dışarı bakan yüzeyinde de güç ve bağlantı durum LED’leri var. Altında bir tane Gigabit RJ-45 portu ve eşleme butonu bulunuyor.
Kitin abisi bu. Alıcı diyebileceğim kardeşine göre elbette büyük. Bunun da sağında solunda, altında üstünde bol bol havalandırma ızgarası var, genel olarak pek ısınan bir cihaz değil.
Ön yüzündeki Wi-Fi butonu şunu yapıyor, önce buna basıyorsunuz, sonra modeminizdeki WPS butonuna basıyorsunuz, aynı Wi-Fi adıyla şifresiyle kullanılabilen bir cihaz haline geliyor, gayet pratik. Merak etmeyin, o sırada sizden başka biri modemdeki WPS butonuna, PH5’teki Wi-Fi klonlama butonuna basmayacağı için, en azından denk gelmeyeceği için bir problem yaşamazsınız. Bu arada diğer buton da eşleme için, bağlantı durumunu da gösteriyor.
Altında iki tane Gigabit RJ-45 portu var, bir tane de reset butonu. Arkasında cihaz hakkındaki bilgiler, başlangıç için ID ve şifre gibi gibi.
Kurulumu şöyle. Alıcı diyelim küçüğüne, gerçi iki yönlü çalıştığını da belirteyim, bunu kaynak bağlantının olduğu bir yerde prize takıyorsunuz, önemli bilgi, devre korumalı prizler sinyalizasyonu bozdukları için normal prizlere takmanız gerek. Sonra kabloyla kaynaktan bir köprü yapıyorsunuz alıcıya.
Ardından büyüğünü kablosuz bağlantı istediğiniz, aynı faz üzerinde, yani aynı ev, ofis fark etmez ama aynı faz üzerinde bir prize takıyorsunuz. İkisinin de eşleme butonlarına bir süre basılı tutuyorsunuz, yanıp sönmeye başlıyorlar ve birkaç saniye içerisinde bağlanıyorlar birbirlerine, kurulum işte bu kadar, herhangi bir yazılımsal kuruluma ihtiyaç kalmıyor aslında ama yönetimini yapabilirsiniz.
Arayüzünde öncelikle bağlı cihazları görüyorsunuz, Wi-Fi programı var, kablosuz için mod, kanal ve kanal genişliği ayarı var. Güç hattı sekmesinde iletilen ve alınan hız değerlerini görebiliyorsunuz. Yönetim kısmında ise birtakım ağ ayarları mevcut, LED’leri kapatabiliyorsunuz, cihazı güncelleyebiliyorsunuz gibi gibi.
802.11n standardında ve 2.4GHz bandında 300Mbit’e kadar destekli Wi-Fi modülü. Kalbinde Broadcom bir yonga var, çoğu yonga üreticisine kıyasla uzun vadede stabilliğiyle biliyoruz Broadcom’u, yonga oldukça önemli bir tercih sebebi. İçini açabildim, pasif soğutmalı elbette, yonganın oluşturduğu ısıyı termal pad ile içerideki metal kasaya aktarıyor, oradan da dışarı.
Testlerde alıcı olarak masaüstünde ASUS’ın PCE-AC88 Wi-Fi adaptörünü, dizüstünde de Intel’in AC9560’ını kullandım. 75 metre karelik evimin bir ucundan diğer ucuna masaüstünde 10-11MB/saniye yani 80-90Mbit civarı bir hız elde ettim, grafikten gördüğünüz üzere ciddi dalgalanmalar oluşmadı.
Dizüstü tarafında ise çok değil ama biraz dalgalı, 5 ila 7MB/saniye civarında gezdi, yani 40 ila 55Mbit suları. Bir de kablolu bağlayayım dedim, sonuç pek değişmedi, yine 10-11MB/saniye, 80-90Mbit civarı bir hız.
Wi-Fi modülü menzil anlamında fena bir performans göstermedi açıkçası, dizüstü ve masaüstünde bu kadar bir alanda zaten sorun olmuyor ama telefonlar zorda kalabiliyor, ben Samsung Galaxy S10+’ım ile evin bir ucundan diğer ucuna 25-40Mbit civarı bir hız elde edebildim ki YouTube’da 1080P video izleyebildim mesela.
Elektrik hattını kullandığı için elbette evinizin elektrik hattının kalitesi, mesafe, bağlı cihazlar, bunlar deneyimi etkileyecektir. Aynısı Wi-Fi bağlantısı için de geçerli, duvarlar, kalınlıkları, ortamdaki kablosuz cihaz sayısı, ortamdaki kablosuz ağ sayısı, bunların hepsi birer değişken, elde edeceğiniz deneyim de farklı olacaktır, en azından normal bir evde sonuçlar bu şekilde.
Tenda PH5. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 400TL civarında, Dolar ve TL’nin ne olacağı belli olmuyor, o yüzden güncel fiyatına mutlaka siz bakın. Fiyatı segmentinde elektrik hattı üzerinde Gigabit destekli bir rakibi yok, yaklaşık 150-200TL, yani yarı yarıya daha pahalı rakip modellerde hatta Gigabit desteği var. Ama nedir, elde ettiğim hız 80 ila 100Mbit civarında gezdi, kablolu ya da kablosuz, cihaz fark etmeksizin değişmedi elde ettiğim hız, 50-100Mbit fiber internet sahibiyseniz ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır mesela, medya akışı için de iş görür ama büyük dosya aktarımları için daha pahalı, daha iyi cihazlara bakılabilir.
Gerçi yaklaşık 600TL fiyatlı TP-Link TL-WPA7510 haricinde kağıt üstündeki veriler ışığında pek bir rakibi yok. Uzun lafın kısası, Tenda PH5 kağıt üstünde iddialı, pratikte dediğim gibi fiber internetiniz varsa bunu yayacak hıza da, stabiliteye de sahip bir cihaz ama genel olarak Tenda hızdan çok uygun fiyatı önceliğe alınmış, ilk öncelik uygun fiyatsa tercih listenizde bulunabilir.