- En büyük pay hala Norveç'in
- Şarj istasyonlarını da etkiledi
- Kobalta olan talep 25 kat artacak
- Yorumlar
IEA tarafından paylaşılan verilere göre 2016 yılında dünya genelinde 2 milyon civarında elektrikli araç kullanılıyordu. Fosil yakıtlı araçlara getirilecek yaptırımların açıklanması ve elektrikli araç alımlarına getirilen kolaylıklar, 2017 yılında bu sayının %54 artarak 3 milyonun üzerine çıkmasına sebep oldu.
En büyük pay hala Norveç'in
Geçtiğimiz yıl yaşanan bu gelişimin en büyük mimarlarından bir tanesi Çin oldu. Yayınlanan rapora göre ülkede geçtiğimiz yıl 600 bin civarında elektrikli araç satışı gerçekleştirildi. ABD’deki elektrikli araç satışı da önceki yıla göre hızlıca yükselerek 300 bin sınırına dayandı.
2017 satışlarındaki artış en çok bu ülkelerde görülmesine rağmen Avrupa’daki elektrikli araç pastasının en büyük dilimi hala Norveç’e ait. %39’luk payla lider konumunda olan Norveç’i %12 ile İzlanda takip ediyor. İsveç, Çin ve Almanya’nın da dahil olduğu bu liste, elektrikli araç pazarındaki ilk 5’i oluşturuyor.
Şarj istasyonlarını da etkiledi
Elektrikli araçlara olan talebin gittikçe artması, en büyük ihtiyaçlardan biri olan şarj istasyonlarına da olumlu bir şekilde yansıyor. Evlerde ve iş yerlerinde bulunan özel şarj istasyonları 2017 yılında 3 milyon sınırına dayanırken, halka açık istasyon sayısı da yarım milyona ulaşmış durumda. Ancak halka açık istasyonların yalnızca %25’inde hızlı şarj özelliğinin bulunduğu kaydedilmiş.
Kobalta olan talep 25 kat artacak
IEA tarafından yapılan araştırmaya göre elektrikli araç satışlarındaki bu artış bazı yenilikleri de beraberinde getirmek zorunda. Bataryaların üretiminde kullanılan kobalta olan talebin 2030 yılı itibariyle 10 ila 25 kat arasında artması bekleniyor. Bu da gelecek yıllarda hem dudak uçuklatan fiyatların ortaya çıkması hem de hammadde sıkıntısının baş göstermesi anlamına geliyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.