Üretimin ve üretim araçlarının dijitalleşmesi anlamına gelen Endüstri 4.0 modeline geçiş için üreticilerin çalışmaları devam ederken, sürecin zorlukları ile ilgili de araştırmalar yapılıyor. Siemens Finansal Hizmetler (SFS)'in ‘Uygulamada Endüstri 4.0'a Açılan Yollar’ başlıklı araştırması buna son örnek.
Zorluklar avantaja dönüşebilir
Siemens Finans Haftası kapsamında açıklanan araştırma üreticilerin Endüstri 4.0’ı hayata geçirmek için harekete geçtiği dönemde, dünya genelinde karşılaştıkları zorlukları belirlemek amacıyla yapıldı.
Üreticiler ve uzman yönetim danışmanlarıyla yapılan görüşmeler sonucunda şekillenen araştırma, başarılı bir dönüşümün temelinde dijital becerilerin ve finansal olanakların bulunduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca Endüstri 4.0 modeline geçiş sırasında üreticilerin karşılaşabileceği başlıca altı zorluk belirlendi.
Sonuçlara göre Endüstri 4.0 modelinin uygulama sürecine dair karşılaşılan en büyük zorluk dijital beceriler. Yeni nesil dijital teknolojinin edinilmesi konusunda iyi bir yönetim sergilenmesi gerekiyor. Bu da yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyuyor.
İkinci büyük zorluk ise yatırımın boyutunu karşılayabilecek türden finansman kaynağına erişim. Dijital yaşam bugün rahat erişilebilir bir noktada olsa da önemli maliyetlere ulaşabiliyor. Bu bakımdan finans ayağının atılan ilk adımlardan biri olması şart.
Endüstri 4.0’ın finans ayağını gerçekleştirebilmek için ekonomi uzmanları tarafından Finans 4.0 yöntemi geliştirildi. Bu yöntemde hedef odaklı ödeme planı, teknoloji odaklı özel finans planı oluşturmak (böylece teknoloji yükseltmesini ve güncellemesini sağlamak), yazılıma özel finansman yaratmak, satın alınacak bilişim çözümlerini alınan sonuca göre ödeme yöntemi geliştirmek, geçiş süreci için özel finansman sağlama ve işleyen sistemin yürümesi için maddi adımlar atmak gibi çözümler yer alıyor.
Endüstri 4.0 geçiş sürecinde karşılaşılan diğer 4 zorluk iş birliği kültürünün oluşturulması, artan siber güvenlik ve veri güvenliği risklerinin en aza indirilmesi, üretim sektörlerinde başarılı dijital dönüşüm örneklerine kapsamlı erişim sağlayabilmek ve Endüstri 4.0 dönüşümünü hayata geçirmek amacıyla net ve aşamalı bir plan oluşturmak için uzmanlaşmış stratejik yönetim beceri ve kapasitelerinin edinilmesi olarak sıralandı.
SFS’nin araştırmasına katılan herkes dijitalleşme ve otomasyonun sürdürülebilir bir şekilde hayatımıza girmesi konusunda hemfikir olduğunu belirtti. Katılımcılar, engellerin saptanıp değerlendirilmesi, dikkate alınacak fırsatlar, verimliliğin ölçümü, yetenekli insanların işe alımı ve eğitimi, dijital yönetimin geliştirilmesi ve entegre stratejik finansman başlıkları altında dijitalleşmenin sürdürülebilirliğini inceledi.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.