Mobil cihazlarda antivirüs kullanım oranları hala çok düşük. Bu cihazlara yönelik çok sayıda zararlı yazılım olsa da maalesef ki kullanıcıların büyük bir kısmı hala bu tehditi göz ardı ediyor. Özellikle Android dünyasında maalesef ki çok sayıda virüs tehdidi ortaya çıkıyor. Ancak tek risk yeni ortaya çıkan virüsler değil, bazı durumlarda eski virüsler bazı değişikliklerle tekrar ortaya çıkıp yayılabiliyor. Bunlardan biri de HummingBad isimli virüs.
2016’nın başlarında yayılmaya başlayan HummingBad isimli Android’e yönelik virüsü bazı okuyucularımız hatırlayacaktır. Çıktıktan bir süre sonra fark edilen ve ortadan kaldırılan bu virüs, bazı değişikliklerle tekrar ortaya çıkmış gibi görünüyor. Bu eski virüsün, HummingWhale isimli bir versiyonunun Google Play uygulama mağazasındaki 20’den fazla uygulamanın içinde olduğu ortaya çıktı. Durumun kötü yanı ise bu uygulamaların virüsün farkında olmayan milyonlarca kullanıcı tarafından indirilmiş olması.
Check Point isimli kaynaktan gelen bilgiye göre, HummingWhale isimli bu zararlı yazılım, “son teknoloji özellikler” içeriyor. Bu kaynağın, virüsün ilk versiyonu olan ve geçen sene 10 milyondan fazla kullanıcıyı etkileyen HummingBad isimli virüsü tespit eden kaynak olduğunu hatırlatalım. Ayrıca Check Point grubu, bu virüsü oluşturanları da tespit etmiş durumda. Bunun dışında bu virüs sayesinde aylık 300 bin dolara yakına sahte reklam geliri elde ettiklerini de ortaya çıkarmışlar. Yazılımın kişisel bilgilerinizi çalmadığını, reklam gösterim sayılarını etkileyerek gelir elde etmeyi amaçlayan bir virüs olduğu ifade ediliyor.
HummingWhale virüsünün izin almadan başka uygulama yüklemek gibi çok sayıda gelişmiş özelliklere sahip olduğu bildiriliyor. Ayrıca bu virüs, telefon hafızasını kullanmadan sonsuz sayıda sahte uygulama da yükleyebiliyor. Neyse ki, Check Point, Google’ı bu virüs hakkında bilgilendirmiş ve ilgili uygulamalar Google Play’den kaldırılmış. Bu uygulamaların genel olarak sahte Çinli geliştirici isimlerine sahip kamera uygulamaları olduğunu belirtelim.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
3964 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
virüs, hummingwhale ve Mobil Teknolojiler