Son dönemde Facebook’un başını en çok ağrıtan konu platform içerisinde engellenemeyen sahte haberler. Başkanlık seçimlerinde Rusya’nın çok etkili olduğu sahte haberler için Facebook geçen yıldan bu yana adımlar atıyor. Ne var ki yöntemler istenen etkiyi yapamıyor.
Ters etki yaptı
Firma bir süredir sahte haberleri tespit edebilmek için çözümler üretiyor. Tanılama algoritmasını kullanıcıların bir habere yaptığı yorum ve beğeniler üzerinden güncelleyen Facebook, ayrıca üçüncü taraf sağlayıcılar ile ortaklık yaptı. Ortaklık kapsamında sahte olduğu düşünülen haberler bu kişiler tarafından kontrol ediliyor ve altına gerekli açıklamalar yapılıyor.
Facebook normalde kullanıcıların haber kaynağındaki kesinliği yüksek sahte haberler için kırmızı uyarı simgesi kullanmaktaydı. Firma yaptığı analizler ve geçmiş yıllardaki akademik araştırmalar sonucunda kırmızı uyarı işaretlemesinin kullanıcıyı haberden uzaklaştırmak yerine daha fazla merak uyandırdığını keşfetmiş. Bu yüzden stratejiyi değiştirme kararı almış.
Bundan böyle sahte haberler için ilgili açıklamalar gösterilecek. Kullanıcılar haberin hemen altında doğruluğu ile ilgili yapılmış birkaç açıklamayı bulacak ve bunlara bakarak bir karar verebilecek. Bu yöntemin daha etkili olacağı ifade ediliyor zira kullanıcı haberi okusa bile paylaşmıyor yani haber yayılmamış oluyor. Firma diğer taraftan sahte haberleri geri plana atma yöntemini de uygulamaya başladı.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.