Geçtiğimiz ay ABD Federal Ticaret Komisyonunun elektronik cihazlarda kullanılan ve kaldırıldığı takdirde garantinin bozulacağını bildiren etiketlerin kaldırılmasını istediğini aktarmıştık. Komisyon yasal hakkını kullanmaya hazırlanıyor.
Kanuna aykırı
Üreticilerin genelde kullanıcıları kendi belirlediği teknik servisleri dışında cihaza müdahale etmesini ve parça değişimi yapmasını engellemek amacıyla hazırlanan bu etiketler çıkarıldığı takdirde garanti konusunda da sıkıntılar yaşanıyor.
Federal Ticaret Komisyonu yaptığı açıklamada garanti etiketlerinin tamamen kural dışı olduğunu ve kaldırılması gerektiğini belirtmişti. Etiketler dışında bileşenlere uygulanan farklı işaretlemeler de bu kapsamda.
1975 yılında yürürlüğe giren Magnuson-Moss Garanti Yasasına göre üreticilerin cihazlarında tamirat kısıtlaması yapmasını yasaklıyor. Komisyon bir üreticinin müşterilerine ücretsiz teknik servis sunmadığı veya servisten çekildiği durumlarda tamirat kısıtlaması yapamayacağını belirtiyor.
Komisyon 9 Nisan 2018 tarihinde 6 büyük üreticiye uyarı mektubu göndermiş ve 30 günlük de süre tanımıştı. İki gün sonra bu süre doluyor. Elde edilen bilgilere göre Sony, Microsoft, Nintendo, Hyundai, HTC ve ASUS bahse konu firmalar. Eğer garanti politikalarında bir değişiklik olmazsa hukuki süreç başlayacak.
Şimdilik bu dev isimlerin ne tür bir hamle yaptığı bilinmiyor. Bununla birlikte uyarıyı dikkate almaları şart. Aksi takdirde tazminat ve satış yasağına kadar giden yaptırımlarla karşılaşabilirler.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: