Ekibin Ipsihand adını verdiği robotik kolun çalışma prensibi ise şu şekilde: Hastanın kafasına yerleştirilen kask, beyindeki faaliyetleri takip ediyor ve hasta elini sıkmak, hareket ettirmek istediği zaman robotik kol buna yardımcı oluyor. Tabi şimdilik kolun hastaya yaptığı katkı görünüş itibariyle çok küçük ancak uzun yıllardır ellerini belki de hiç hareket ettirememiş olan hastalar için bu başarı bile oldukça önemli.
Hastalar Ellerini Eskisi Kadar İyi Kullanabilir
Felçli 13 hastanın yaklaşık 3 ay boyunca test ettiği Ipsihand oldukça başarılı test sonuçlarına da sahip. Hastalar deneme süresi boyunca ellerini ağızlarına götürmeyi ve küçük lego parçalarını bir araya getirmeyi başardı. Böylesine kısa bir sürede gerçekleşen bu gelişim mevcut rehabilitasyon tedavilerinin çok daha ötesinde olmakla birlikte hem Ipsihand’ın hem de rehabilitasyon tedavilerinin eş zamanlı olarak kullanılması hastaların ellerini neredeyse eskisi kadar iyi kullanabilmesini mümkün hale getirebilir.
ABD’de her yıl 700.000 kişinin felç geçirdiği verisini paylaşan araştırmacılar cihazı geniş kitlelerin kullanımına sunmak için sabırsızlanıyor. Ekibin açıklamalarına göre ilk etapta ABD’de olmak üzere Washington Üniversitesi’nin bazı hastane ve rehabilitasyon merkezleri ile ortak çalışma yürüterek Ipsihand’i hastaların kullanımına sunacağı tahmin ediliyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.