Fintek olarak da bilinen yazılım ve modern teknolojiyi kullanarak finansal hizmetlerin daha verimli ve işlevsel olmasını amaçlayan finansal teknoloji, adeta modern zamanın bir ekonomi endüstrisi halini aldı. Dünya çapında fintek yatırımları, büyük bankaların gelecekte potansiyeli olan fintek firmalarını bünyesine katarak ayrıca bu sektör hakkında araştırma merkezleri açarak ve pek çok girişimcinin piyasaya atılması ile hızla büyümekte. Endüstrinin ana odağı şu anda online para aktarma, transfer ve borç verme olmuş durumda.
2010'da 1.8 milyar dolar yatırım hacmine sahip olan fintek, 2016'nın ilk çeyreğinde 5.8 milyar dolara yükselerek sektörün kayda değer biçimde büyümesini sağladı. Piyasanın yeni oyuncularından güçlü ve güvenli bir veritabanı sistemi olarak iddia edilen blockchain teknolojisi ile Colored Coins, Smart Contracts, Robo Advisors gibi finans teknolojileri, sigorta poliçeleri, kira sözleşmeleri ve varlık yönetimi gibi işlemleri, dijital ortamda uzaktan yapılmasını sağlayarak gelecek yıllarda yaşama büyük bir kolaylık sunması bekleniyor.
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de internet erişimi ve mobil cihaz kullanımının hızla artması, tüketicilerin diğer tüm sektörlerde olduğu gibi finans sektöründe de beklentilerini çok üst seviyelere çekti. Tüketiciler artık her yerden, kolayca erişebilecekleri, eğlenceli, hızlı ve kullanıcı dostu finansal hizmetler almayı bekliyor.
Türkiye’deki genç girişimler ile ilgili fırsatları ortaya koymak adına birkaç veriyi daha şöyle sıralamak mümkün:
- Türkiye’de finansal teknolojilerle gerçekleşen işlemlerin değeri her yıl yüzde 19 oranında büyüyor.
- 2016 yılı sonunda pazarın toplam değerinin ise 19.6 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.