Yapay zekanın fotoğraf ve videolar üzerinde başarılı oynamalar yapabildiğine daha önce pek çok kez şahit olmuştuk. Japonya'nın Waseda Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ise bu kez, fotoğraftaki ayrıntıları yapay zeka yardımıyla değiştirmek yerine fotoğrafta olmayanları başarılı bir şekilde eklemek için yapay zeka geliştirdi. Profesör Hiroshi Ishikawa ve ekibi tarafından geliştirilen yapay zeka, sahip olduğu sinir ağları aracılığıyla görüntülerin eksik yanlarını tamamlayabiliyor.
Yapay zekayı eğitmek için ilk etapta; manzaralara, insanlara ve diğer objelere ait toplam 8 milyon görüntüden oluşan bir veri tabanı oluşturdu. Daha sonra bu görüntüler üzerinde özel bir yazılım ile oynayan araştırmacılar, farklı renklerde ve boyutlarda boşluklar oluşturdu. Yapay zekayı görüntüler ve görüntülerin eksik halleriyle 3 ay boyunca eğiten araştırmacılar, yapay zekanın tamamladığı boşlukları, yapay zekaya verilen görsellerle özdeş olmasını sağladı.
İki adımda sonuca ulaşıyor
Tüm bu çalışmanın sonucunda boşlukları nasıl dolduracağını tahmin edebilir hale gelen yapay zeka iki adımlı bir sistem ile görevini yerine getiriyor. İlk olarak görsellerdeki boşlukları tespit eden ve bu boşlukları dolduran yapay zeka daha sonra doldurulan kısmın, görselin orijinal haliyle ne derece uyumlu olduğunu inceliyor. İnceleme esnasında ise ilk olarak orijinal görsele eklenen kısım kenarlardan incelenip orijinal kısım ile sonradan eklenen kısım arasındaki geçişin dikkat çekici olup olmadığı tespit ediliyor. Sonrasında ise bütün görsele adeta tepeden bakan yapay zeka görseldeki uyumsuzlukları bulmaya çalışıyor. İşte tüm bu çabaların sonucunda görseldeki boşluklar, sanki orijinal görselin bir parçasıymış gibi tamamlanmış oluyor.
Geliştirdikleri yapay zekanın fotoğraf düzenleme uygulamalarında işe yarayacağını düşünen ekip, yapay zekanın; gerçek iki boyutlu görüntülerden yapay üç boyutlu görüntüler elde etmek için de kullanılabileceğini belirtiyor. Ayrıca yapay zekanın çocukların fotoğraflarında da değişiklik yapabildiğini ve yüz özelliklerini farklı şekillerde tamamladığını belirten araştırmacılar, çocuklarının fotoğraflarını orijinal bir şekilde sosyal medyada ya da doktorlarıyla paylaşmak istemeyen ebeveynlerin de yapay zekadan faydalanabileceğini belirtiyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: