AMD'nin Radeon RX 480 hamlesine Nvidia'nın kayıtsız kalmayacağı aşikardı ancak böylesine hızlı reaksiyon göstereceğini muhtemelen AMD bile beklemiyordu. Şirketin orta sınıftaki yeni modeli GeForce GTX 1060, sadece performans değil fiyat konusunda da hayli iddialı zira özel tasarımlı modellerin Türkiye satış fiyatı 1030TL olarak açıklandı. Evet bu fiyat bilgisi bizzat Nvidia'dan geldi ancak muhtemeldir ki üretici, model ve satış noktasının durumuna göre biraz daha yüksek ya da süreç içerisinde bir miktar daha düşük fiyat seviyesini de görebiliriz. Founders Edition yani GeForce GTX 1060'ın referans modeli ise üretici firmalar tarafından piyasaya sürülmeyecek gibi görünüyor ki bu orta sınıfta alışık olduğumuz bir strateji.
GeForce GTX 1060 hem Nvidia hem de piyasa için çok önemli bir ekran kartı. Oyuncuların yüksek performans iddiasındaki bir kartı bu fiyat seviyesinden alabilecek olması dışında mühendislik anlamında da kartın öne çıkan bazı detayları söz konusu. Henüz test örnekleri dağıtılmadığından genel performans hakkında objektif değerlendirme yapabilecek mazlemeye sahip olamasam da, Nvidia'nın vurgu yaptığı GeForce GTX 980 seviyesinde performans önemli çünkü sadece performans değil bu seviyede gücün 120 Watt seviyesinde bir TDP karakteristiği ile piyasaya sürülebiliyor olması, Nvidia'nın performans / watt gelişimindeki agresif politikasının bir göstergesi. Hiç şüphe yok ki 16nm üretim geometrisine geçiş mühendislerin en büyük dayanağı ancak Pascal mimarisinin bu altyapı üzerindeki verimliliği de göz ardı edilmemeli diye düşünüyorum.
GeForce GTX 1060'ı doğru yorumlayabilmek adına bazı detayları iyi görmek gerekiyor. Nvidia'nın ürün gamı içerisinde bu kartın tam olarak konumlandığı pozisyon aslında GeForce GTX 960'ın bulunduğu pozisyon. Yani teknik olarak GeForce GTX 960'ı halefi olarak düşünmemiz gereken bir ekran kartı var karşımızda. Burada ilk dikkat çeken nokta, 199 dolar seviyesinden lansmanı gerçekleşen GeForce GTX 960'a kıyasla, yeni modelin 249 dolar başlangıç fiyatına sahip olması, Founders Edition tasarımının ise 299 dolar seviyesinden sunulması. Yani minimum 50 dolarlık bir fiyat artışı söz konusu lakin GTX 960 için telaffuz edilen fiyat en azından lansmanı esnasında 2GB VRAM'e sahip olan çözüm içindi. Kaldı ki 128-bit seviyesinde bir ekran kartı iken GTX 960, Pascal mimarisini kullanan GTX 1060 192-bit ile çok daha kaslı profilde.
Görünen o ki, Nvidia mühendisleri GeForce GTX 1060'da kullanılan GP106 grafik yongası için, GTX 1080'nin GPU'sunu alıp ana performans etkenlerini kırpmakla yola koyulmuşlar. GTX 1080'de 2560 adet CUDA çekirdeğine sahip olan GP104 GPU'sundan farklı olarak, orta sınıfın yeni güreşçisine güç veren GP106'da 1280 adet yani GP104 GPU'sunun yarısı kadar CUDA çekirdeği bulunuyor. Performans için yarısı kadar kısılmayan detay ise az önce bahsettiğim bellek veri yolu olmuş çünkü birazdan değineceğim, GTX 1060'nın bellek ihtiyacının karşılanmasında 128-bit darboğaz neden olurdu. Ara bir seçenek olsa da 192-bit tasarımı, GPU dünyasının uzak olduğu bir tasarım değil. Bu sayede Nvidia, çalışma verimliliği ciddi şekilde arttırılan ve daha yüksek frekansta görev yapan GPU'nun çekirdekleri için 128-bit'e kıyasla %50 daha yüksek bellek bantgenişliğini (192GB/saniye) kullandırabiliyor. Hazır bellek veri yolundan bahsetmişken, bellek yongasına değinmeden olmaz. GeForce GTX 1080'e özel olan ve şu an dünyada başka hiç bir ekran kartında olmayan GDDR5X ya da kısa adıyla G5X'i, bu modelde beklemek hayalcilik olurdu. 6GB GDDR5 bellekle donatılan ekran kartının, bellek çalışma frekansı ise 8GHz. Merak ettiğim nokta ise bu fiyat seviyesinde 8GHz'de kararlılığını sürdürebilecek bellek yongalarıın temininde darboğaz olup olmayacağı. Yeni bellek tiplerinde maliyet/stabilite/verimlilik üçgeni ilkel düzeyde olduğunda, Nvidia ve AMD gibi üreticiler GDDR5 bellek teknolojisini zorluyor lakin bir kıtlık yaşanması da söz konusu gibi duruyor.
Gelelim saat hızlarına. GeForce GTX 1060'nın baz çalışma frekansı 1506MHz, GPU Boost 2.0 ile çıkacağı turbo hızı 1708MHz olarak anons edildi. Yani teknik olarak GTX 1070 ve 1080 düzeyinden geri kalmayan bir hızdan bahsediyoruz. Keza bellek hızı da GTX 1070 düzeyinde. Bu veriler çerçevesinde GTX 1060'ın tek hassasiyetli işlem gücü 4.4 TeraFLOP olarak çıkıyor karşımızda yani GTX 960'ın neredeyse iki katı yüksek, GTX 1070'in %35 civarı gerisinde. Yalnız GTX 980 seviyesinde performans iddiası bir kaz daha işlem gücünün en yüksek grafik performansı anlamına gelmediğinin göstergesi çünkü AMD Radeon RX 480'nin tek hassasiyetli işlem gücü 5.5 TeraFLOP düzeyinde seyrediyor. Resmi olarak açıklanmasa da 80 adet doku ünitesine ve 48 ROP birimine sahip olduğunu tahmin ettiğim GTX 1060'ın performansı ise merak konusu. Öncelike bu kartın yüksek hız aşırtma kabiliyeti ile yüksek potansiyele sahip olacağını düşünüyorum ancak saf performans için beklemek gerekiyor. Evet kimi oyun ve testlerde GTX 1060, Nvidia'nın iddia ettiği gibi GTX 980 seviyesinde performans gösterecektir ancak 120 Watt'lık bütçe yoğun yük altında 970 ve 980 arası performansa daha uygun gibi görünüyor. Tabi şu da var, ileri seviyede özelleştirilmiş modeller daha yüksek frekans ile GTX 980'i de geride bırakabilir. Peki bu kart AMD için ne derece tehdit oluşturur, gelin biraz da ona göz atalım.
Kesin olan şu ki, GTX 980 seviyesinde performans iddiası, yüksek hız aşırtma potansiyeli ve sürücü tarafındaki oturmuş altyapı ile birlikte Shadow Play gibi teknolojiler Nvidia'nın elini güçlendiren unsurlar. Tabi nihai karar için kartın detaylı testlerini yapmamız gerekiyor ancak RX 480 ile aynı performans seviyesinde bile Nvidia'nın çözümünü ön plana çıkarabilecek kriterlerin sayısı daha fazla gibi duruyor. Burada tek merak konusu DX12 yapımlardaki üst çözünürlük denemelerinde GTX 1060'ın, Radeon RX 480 ile nasıl bir mücadeleye gireceği ancak bu noktada sorun şu ki, bu kartların hedef kitlesi olan kullanıcılar büyük oranda FHD, bir miktarda 1440p çözünürlüğünde ilerliyorlar. Ancak Nvidia için sorun, arz/talep dengesi. 16nm sürecindeki hacimli üretim talebi karşılamaktan uzak, GTX 1070 ve GTX 1080 gibi kar marjı yüksek ürünlerde bile piyasayı doyuracak oranda ürün sevk edemiyor Nvidia. Bundan dolayı GTX 1060 için de benzer bir durum yaşanabilir. Bu arada GTX 1060 için Founders Edition sınırlı sayıda sunulacak ve belli bir süre sonunda sevkiyatı duracak bunu da not düşmüş olayım. AMD tarafında ise en büyük güç çeşitlilik. İki parçaya bölebiliriz ki bunlardan ilki 199 dolar seviyesindeki 4GB'lık model. Fiyat hassas bir sınıftan bahsettiğimiz için bu kartın şansı yüksek, üstelik ilk parti modeller 8GB olup BIOS'tan 4GB çalıştırılıyor yani kutudan anlaması imkansız olsa da şanslı kullanıcılar 199 dolara aldıkları RX 480'i 8GB yapabilecek. İkinci konu ise lineer performans artışı. Nedir bu derseniz, gelecekte ikinci bir RX 480 ile CrossFire yapıp daha yüksek performans mümkün, ayrıca kartın VR yetenekleri de en azından meraklısı için görmezden gelinecek gibi. GeForce GTX 1060'da ise muhtemelen ticari kaygılar ile bu özelliği yeni kartında duyurmadı.
Ayrıca atlanmaması gereken bir detay olarak, GTX 1070 ve GTX 1080'de saat hızı çıkışı ve ulaşılan hızda geçirilerek süreyi agresif oranda yorumlayan GPU Boost 3.0'dan farklı olarak GTX 1060'da GPU Boost 2.0 özelliği geliyor. Aslında mimari ile ilgili bir detay, eğer Nvidia yazım hatası yapmadıysa buradaki gaye GTX 1060'ı dizginleyebilmek diye düşünüyorum zira muhtemelen orta vadede biz GTX 1060 Ti diye bir modeli de kademeli olarak piyasada görebiliriz. Kısacası AMD'nin yerinde olsaydım şu aşamada yapacağım şey özellikle 4GB'lık RX 480'e yüklenmek olurdu. Ticari olarak hangi firma kazanır sorusuna cevabım hak eden kazansın olacaktır ancak her koşulda, her iki ekran kartı da sundukları performans seviyesine göre talep ettikleri fiyatla pek çok oyuncu için çok önemli bir performans güncellemesi olacak. Test örnekleri elimize ulaşmaya başladığında GeForce GTX 1060'ın detaylı video incelemeleri de bu ekranlarda olacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
21977 kez okundu.
50 kişi, toplam 52 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
fiyat, analiz ve