Kaliforniya Üniversitesinde araştırmacı olan Amay Bandodkar liderliğindeki bir ekip, geliştirdikleri esnek prototip biyosensörü geçici dövme kağıdına basarak kolay ve acısız uygulanabilecek bir diyabet testi elde etmişler. Daha önce de yine Kaliforniya Üniversitesi profesörlerinden Joseph Wang, benzer bir biyosensör sayesinde sporcuların vücutlarındaki laktat seviyelerini ölçmeyi başarmıştı : Laktat seviyesi ölçebilen geçici dövme. Belli ki; Amay Bandodkar’ın ekibi de Prof. Joseph Wang’ın laboratuvarında biyosensörü geliştirmeye devam etmişler.
Prototip, geçici bir dövme şeklinde cilde uygulanırken üzerindeki eletrotlar aracılığıyla hastanın cildine çok hafif bir elektrik akımı geçiriyor. Bu akım, cilt hücrelerindeki sıvılarda bulunan sodyum iyonların elektrotlara doğru çekilmesine sebep oluyor. Bu iyonlar içlerinde glukoz molekülleri taşıyorlar. Daha sonra geçici dövmenin üzerindeki sensör, bu glukoz akımı tarafından yaratılan elektriksel yükün gücünü ölçüyor. Sonuç olarak kişinin kanında bulunan şeker oranı bu şekilde ölçülebiliyor.
Bu yöntemle şimdiye kadar 7 sağlıklı kişinin kanındaki glukoz oranları başarıyla ölçülmüş. Fakat cihaz, daha sayısal verileri üzerinde gösteremiyor. Dolayısıyla araştırmacıların, cihazı ölçüm yapıldıktan sonra ciltten söküp analiz etmesi gerekiyor. Araştırma ekibinin açıklamasına göre, bu küçük sensörün Bluetooth özelliklerine sahip olması da bekleniyor. Bu sayede hastanın glükoz seviyeleri gerçek zamanlı olarak doktoruna ulaşabilecek ya da veriler bulutta depolanabilecek.
Araştırmacılar buluşlarının sadece diyabet oranları ölçmekle sınırlı kalmayacağını umuyorlar. Bu küçük geçici dövmeler uzun vadede kanımızdaki metabolitleri, ilaçları, alkol seviyelerini de ölçebilirler.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.