- Yetişkinler telefonla fazla zaman geçirdiklerini kabul ediyor
- Yüzde 90'ı probemlemin farkında
- Yorumlar
Yetişkinler telefonla fazla zaman geçirdiklerini kabul ediyor
13 ila 17 yaş arasındaki 750 genç ve 1000 yetişkinin katılımıyla gerçekleştirilen çalışmada ilk olarak yetişkinlere, gençlerin telefon kullanımına ilişkin düşünceleri soruldu. Yetişkinlerin yüzde 65'i, gençlerin telefon ekranında çok fazla zaman harcadığını ve bu durumdan endişeli olduğunu dile getirdi. Bu beklenen sonuca ek olarak katılımcıların büyük bir kısmı kendi telefon kullanımlarıyla ilgili de samimi açıklamalarda bulundu.
Yetişkinlerin yüzde 36'sı telefonlarıyla çok fazla zaman geçirdiğini ve bunun bir sorun olduğunu kabul ediyor. Araştırma sonuçlarına göre yetişkinlerin yüzde 57'si uyanır uyanmaz telefonlarına gelen mesajları ve sosyal medya bildirimlerini kontrol etme ihtiyacı duyuyor. Ayrıca çalışanların yüzde 39'u, telefon yüzünden işlerine konsantre olamadıklarını ve zaman zaman performans düşüklüğü yaşadıklarını da itiraf etti.
Yüzde 90'ı probemlemin farkında
Gençler de fazla telefon kullanımının sorun yarattığı konusunda neredeyse hemfikir. Gençlerin yüzde 60'ı mevcut akıllı telefon kullanımlarını büyük bir sorun olarak nitelendirirken yüzde 90'ı ise çevrimiçi ortamlarda çok fazla zaman geçirmenin kendi yaş gruplarına özel önemli bir problem olduğunu belirtiyor. Neredeyse her dört gençten üçü(yüzde 72'si) sabah uyanır uyanmaz sosyal medya bildirimlerine ve mesajlara bakma ihtiyacı duyuyor. Buna ek olarak gençlerin yüzde 31'i telefon kullanımı nedeniyle okulda odaklanma sorunu yaşadıklarını kabul ediyor.
Araştırmanın belki de en ilginç noktasını gençlerin, yetişkinlerin telefon kullanımı hakkındaki düşünceleri oluşturuyor. Gençlerin yüzde 54'ü, ebeveynlerin akıllı telefonlarda çok fazla zaman harcadığını ve bu yüzden kendileriyle yeterince ilgilenmediklerini dile getirdi. Bu yanıtı oldukça önemli bulan Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Pediatri Profesörü Donald Shifrin, ebeveynlerin çocuklara iyi birer örnek olmaları için davranışlarını düzenlemeleri gerektiğini belirtiyor. Shifrin'e göre ebeveynler, çocukların akıllı telefon kullanım alışkanlıklarında büyük rol oynuyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.