Samsung'un 24 Şubat itibariyle resmen lanse ettiği ve aylardır devam eden bekleyişe son verdiği yeni amiral gemi modeli Galaxy S5 beraberinde pek çok övgü ve eleştiriyi de getirmiş durumda. Bugüne kadar ortaya çıkan iddialar nedeniyle beklentileri yüksek tutanlar için hayal kırıklığı yaratan model, pek çok otorite için ise övgüye değer bulunuyor.
MWC 2014 etkinliğinde genel yayın yönetmenimiz Mesut Çevik tarafından ön incelemesi yapılan model ile ilgili hem bilinen hem de geri planda kalan özellikleri sizler için biraraya getirdik.
Cihazın tasarımını ele alacak olursak Galaxy S4 ve Note 3 modeline göre çok fazla bir farkılık olmadığını ancak köşelerin biraz daha fazla yuvarlatıldığını söyleyebiliriz. Plastik malzeme kullanımından vazgeçmeyen Samsung, arka kapağı tırtıklı ve parlak bir hale getirerek kullanıcıya daha farklı bir kavrama tecrübesi yaşatmak istemiş.
1 metreye kadar suya ve toza dayanıklılığı ifade eden IP67 sertifikası sahibi cihazın microUSB girişi koruma ile kapatılmış. Ancak arka kapak açılarak bataryanın değiştirilebiliyor olması dayanıklılık konusunda bazı soru işaretleri oluşmasına neden oluyor. Zira Galaxy S4 Active modelini suya düşüren bazı kullanıcıların cihazları garanti dışı kalmıştı. Bu bakımdan ilk testlerde dayanıklılık konusu netlik kazanacaktır.
Ön panel de fazla bir değişikliğe uğramazken, asıl değişiklik Home tuşuna entegre edilen parmak izi okuyucusu oluyor. Touch ID'den farklı olarak Home tuşu üzerinde parmağınızı yukarıdan aşağıya sürükleyerek güvenlik aşamasını geçtiğiniz okuyucu cihazın kalınlığına da etki ediyor.
Galaxy S5 modeli 8.1mm kalınlık ve 145gr ağırlık ile Galaxy S4 modelinden 0.2mm daha kalın, 15gr daha ağır bir yapıda karşımıza çıkıyor.
Dış tasarımda göze çarpan diğer bir ayrıntı ise nabız ölçer. Kameranın hemen altında LED flaşların yanına yerleştirilen nabız ölçer ile kullanıcıların anlık olarak kalp atışlarını ölçme imkanı tanınmış. Parmak izi okuyucu ve nabız ölçer ile Galaxy S5 aslında Samsung ailesinde de bir ilki başarıyor.
Super AMOLED ekranlara amiral gemi modelleri ve farklı versiyonlarında sürekli yer veren Samsung, Galaxy S5'in 5.1 inçlik ekranında da bunu es geçmiyor ve Full HD çözünürlük sunuyor. 500 nit parlaklığa erişebilen ekran ayrıca en düşük 2 nit parlaklığa da inebiliyor. Böylece kullanıcılar ayarlar kısmından parlaklığı en düşük seviyeye kadar çekebiliyor. Ekranın ilk incelemeleri parlaklık konusunda başarılı olduğunu gösteriyor. Ekran Gorilla Glass 3 panel ile çizilmelere karşı sağlamlaştırılmış.
İşlemci tarafında ise bazı soru işaretleri mevcut. Lansmanda Qualcomm'un mevcut ailedeki en güçlü yongaseti olan Snapdragon 801'in cihazda yer aldığı duyuruldu ancak 3G yani bize gelecek olan versiyonda ne tür bir işlemciye yer verileceği açıklanmadı.
Daha önce Snapdragon 800 serisi içerisinde yer alan MSM8974AB ve MSM8974AC modellerini Snapdragon 801 olarak adlandıran Qualcomm, Snapdragon 805 çıkana kadar geçiş modeli olarak buna yer vermeyi uygun gördü. Galaxy S5, MSM8974AC modelini kullanarak en hızlı Android akıllı telefonlar arasındaki yerini alıyor. MSM8974AC bünyesinde 2.45GHz saat hızında çalışan 4 Krait 400 çekirdeği ve 578MHz saat hızında çalışan Adreno 330 grafik birimini barındırıyor. Yongasetinde ayrıca çift SIM desteği ile Bluetooth 4.0, LTE-A gibi bağlantı yongaları yer alıyor.
Samsung'un son yayınladığı bilgilere göre her zaman ki gibi Exynos yongaseti 3G versiyonlarda yerini alacak. Exynos 5422 olarak adlandırılan yeni yongaseti 1.5GHz saat hızında çalışan 4 Cortex-A7 çekirdeği ile 2.1GHz saat hızında çalışan 4 Cortex-A15 çekirdeğini big.LITTLE tasarımında çalıştırıyor. 28nm fabrikasyon sürecine sahip olan yongaseti Heterogeneous Multi Processing ile aynı anda 8 çekirdeği de çalıştırabiliyor ve önceki versiyonlara göre yüzde 34 performans artışı sağlıyor.
4K video oynatımına izin veren bu yongasetinin 4K video kaydını destekleyip desteklemediği ise şimdilik bilinmiyor.
Galaxy Note 3 modelinden sonra Galaxy S5'in 2GB RAM ile gelmesi de biraz hayal kırıklığına sebep oldu. Ayrıca depolama tarafında 16GB/32GB seçeneklerinin sunulması da ayrı bir tartışma konusu oldu. Zira Galaxy S5'in barındırdığı yazılımların boyutunun 9GB'a ulaştığı belirtiliyor. Ayrıca 4K videoların da GB seviyelerini geçtiği biliniyor. Bu durumda 16GB kapasiteli versiyonu alanların microSD kartlara yönelmesi kaçınılmaz oluyor. Samsung'un bu noktada biraz maliyetten kıstığı tahmin ediliyor. Ancak USB 3.0 desteği ile harici bellekler üzerinden hızlı veri transferi mümkün.
Samsung WiFi tarafında da önemli iyileştirmeler getiriyor. Broadcom'un BCM4354 5. nesil WiFi yongasını kullanan Galaxy S5, çoklu anten yapısı MIMO sayesinde daha hızlı ve daha verimli bağlantılara imkan tanıyor. Samsung ayrıca Download Booster adındaki uygulama ile WiFi ve hücresel altyapıyı simültane olarak kullanarak daha hızlı veri indirme imkanı sağlıyor.
Samsung'un cihazdaki diğer bir yeniliği ise mobil cihazlarda en iyisi oduğunu belirttiği 16MP çözünürlükteki kamerası. Sensörde kullanılan ISOCELL teknolojisi pikselleri izole ederek daha fazla ışık almasını sağlıyor ve düşük ışıkta en iyi görüntü kalitesini veriyor. 1/2.5 inçlik sensör ve 1.1micron piksel büyüklüğü yanında 0.3 saniyede odaklanma süresi sektörde bir ilk olarak görülüyor. Kamera gelişmiş HDR resim çekme imkanı da sunuyor. Ayrıca çift LED flaş ile de desteklenmiş.
Ayrıca resimde belirli bir noktayı keskinleştirerek kalan alanı bulanık yapmaya imkan tanıyan Selective Focus özelliği de cihazda yer alıyor. Benzer bir teknoloji Xperia Z2 modelinde de olduğu için bu yeteneklerin Snapdragon 801 yongasetinde yer alan görüntü sinyal işlemcisi sayesinde kazanıldığı belirtiliyor. Kamera 30 kare/saniye hızında 4K video çekimi yapabiliyor. Cihazın ön kısmında ise 2.1MP çözünürlükte bir kamera yer alıyor.
Batarya tarafında da yine beklentileri boşa çıkaran Galaxy S5, 2800mAh gücünde bir bataryaya yer vermiş. Rakiplerinden biraz geri kalan batarya Ultra Power Saving Mode yazılımı ile destekleniyor. Yazılım gereksiz iletişimi ve uygulamaları kapatarak ve ekranı siyah-beyaz renge dönüştürerek özellikle bataryanın azaldığı durumda ekstra kullanım süresi ile sizi yarı yolda bırakmıyor.
Yazılım tarafında Samsung amiral gemisini yeni özelliklerle geliştirmeyi ihmal etmemiş. Android 4.4 işletim sistemi üzerindeki emektar TouchWiz arayüzüne yeni dokunuşlarla Tab Pro serisindeki Magazine arayüzüne benzeten Samsung, bununla birlikte rehbere giriş esnasındaki yavaşlamayı bir türlü giderememiş gözüküyor. Yeni tasarımda beyaz renkler ön plana çıkarken, ikonlar da daha sade ve düz bir şekle bürünmüş. Ayarlar menüsü ikon tasarımına geçerken, önyüklü tarayıcı da basit bir arayüze kavuşmuş.
Samsung parmak izi okuyucusuna kilit açma dışında mobil ödeme konusunda da güveniyor. PayPal ile yapılan anlaşma kapsamında kullanıcılar parmak izi ile mobil ödemelerini şifre girmeden yapabilecek.
Yeni cihazında Samsung Hub adlı platformundan vazgeçen firma S Health adlı sağlık uygulamasını da 3.0 sürümüne güncelleyerek genel sadelik temasına uygun hale getirmiş. Ancak yine beklentiler içerisinde yer alan baştan aşağı tasarlanmış kullanıcı arayüzü, Life Times uygulaması karşımıza çıkmadı.
Samsung 11 Nisan itibariyle ülkemiz de dahil pek çok pazarda amiral gemi modelini satışa sunacak. Ancak fiyatlandırma henüz belli değil. Bununla birlikte ülkemizdeki 2199TL seviyesinin korunacağı tahmin ediliyor. Genelde siyah ve beyaz olarak iki renk seçeneği ile satışa başlayan Samsung bu kez mavi ve altın sarısı rengini de portföye eklemiş durumda.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
R
sonsua kadar sürecek o video
Y
harbiden sıktı bu video
K
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
G
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
M
Benim oğlana alayım bi tane
E
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
18617 kez okundu.
102 kişi, toplam 107 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
galaxy s5, Samsung