Telefonları soldaki GM 6D, Android 8.0 Oreo yüklü, sağdaki GM 6, bu da Android 7.0 Nougat yüklü, 6D’nin çift hat destekli olması ve anasayfa butonundaki kozmetik fark haricinde birebir aynı telefonlar.
5 inç IPS LCD, 720P çözünürlüğündeki ekranın ardında MediaTek’in 28nm mimarili 64-bit, 1.5GHz’e kadar çıkabilen dört Cortex A53 çekirdekli MT6737T var. 3GB RAM ve 32GB dahili depolamayla desteklenmişler. Önde F2.2 8MP, arkada F2.0 13MP kamera paketiyle gelen telefonlara 3000mAh batarya güç veriyor. Telefonu merak ettiyseniz yine sitemizdeki GM 6D incelememize göz atabilirsiniz.
Telefonları açalım önce. Açılış kapanış sürelerinde fark var lakin telefonu bir kere açıp bir daha kapamıyoruz sayılır. 8.0’la yeniden başlat seçeneği eklenmiş, olması gereken bir detaydı bu.
Kilit ekranında kozmetik bir farklılık yok, hız, animasyon aynı ama masaüstünde önemli farklar ortaya çıkıyor. Android 8.0 ile beraber uygulama menüsü gitmiş, artık uygulama çekmecesi var, alttan yukarı çekip ekrana tam yayılacak şekilde karşınıza çıkıyor uygulamalar, bu özelleştirilmiş arayüzlerde daha önce gördüğümüz bir şeydi gerçi.
Klasörlemede artık simgeler yığın halinde değil de, klasörün içindeki sırayla yan yana görünüyorlar, içinde ne olduğu daha anlaşılır bir klasörleme olmuş. Seri açılıyorlar, animasyonlarında değişiklik olmamış. Play Store’un simgesi mesela, artık tüm simgeler birer daire içerisinde, zaten genel anlamda keskin çizgilerden oval çizgilere geçiş görülebiliyor. Herhangi bir simgeye basılı tutunca bir daha ayarlar uygulamalar, uygulamayı bul demeden bilgilerine erişebiliyorsunuz.
Çoklu görevde bir farklılık, hız farkı, daha fazla uygulamayı bellekle tutabilme gibi mesela, bu açılardan bir fark gözlemlemedim.
Bildirim çubuğu artık beyaz renkte, hızlı erişim için ayarlar butonu iliştirilmiş köşeye, çubuk uzayınca tarih bilgisi de eklenmiş. İkinci defa çekince 7.0’da üç sıra, 8.0’da iki sıra hızlı erişim simgelerini görüyoruz, burası aslında tek elle kolay erişebilmek için yine üç sıra kalabilirdi.
Ayarlar menüsü daha derli toplu, ayarlara girip en çok kurcaladığımız şeyler daha yukarıda, uygulamalar, depolama ve pil tüketimi başlığı mesela.
Hız ve kullanışlılık anlamındaki farklara geçelim, zira Android’in görünümünü güncelleme olmadan da istediğiniz gibi evirip çevirebiliyorsunuz, mesela ben senelerdir Nova Launcher kullanıyorum. 8.0’da uygulamaların çok ufak farklarla bazen daha hızlı açılabildiğini ekleyeyim, mesela Instagram biraz daha hızlı. Android 8.0 Oreo’nun kullanım oranı Aralık 2017 raporlarına göre %1’e bile ulaşamamıştı, kullanımının yaygınlaşmasıyla uygulamaların adaptasyonu da yol katedecektir diye düşünüyorum.
Kullanışlılık anlamında neler getiriyor Android 8.0? PIP, yani Picture-in-Picture modu mesela YouTube RED sahibiyseniz videoyu küçük ve taşınabilir bir pencereye almanızı sağlıyor, siz bu sırada başka şeylerle ilgilenebiliyorsunuz, Google Fotoğraflar ve Haritalar’da da çalışıyor gibi görünüyor ama Dailymotion gibi birkaç video sitesi haricinde çalıştıramadım PIP modunu.
8.0’la gelen otomatik doldurma özelliği ise herhangi bir sitede kullanıcı adı, şifresi, isterseniz eğer kredi kartına kadar kayıt altına alabiliyor, siz hesabınıza giriş yapacağınız vakit kutucukları otomatik olarak dolduruyor. Endişelenecek bir şey yok, kapalı olarak gelen bir şey bu, isterseniz açıyorsunuz, ayrıca veriler kendi telefonunuzda tutuluyor.
8.0 öncesinde uygulama önbelleğe istediği kadar veri alabiliyordu, mesela Facebook görsellerdi şuydu buydu derken şişiyor da şişiyor. Şimdi o önbellek kotalı, belirli bir sınıra gelince doldurduğu yerden ihtiyacı kadarını siliyor.
Uygun altyapı varsa cihazların birbirine Wi-Fi Aware ile bağlanabilmesi, en boy formatı sınırlarının kalkması, Android’in masaüstü kullanımına odaklı geliştirilmesi gibi Android 8.0 Oreo ile gelen yenilikler var.
Özetle, kozmetik anlamda uygulama çekmecesine geçilmesi, ayarlar menüsünün toparlanması güzel olmuş, klasörleme olması gerektiği gibi daha anlaşılır olmuş ama Android’in arayüzüne istediğiniz şemali verebiliyorsunuz zaten, 3. parti uygulama açılış hızlarına ve PIP moduna da ara güncellemelerle el atılır diye umuyorum.
Böylelikle bir incelememizin daha sonuna gelmiş olduk, GM 6D’yi merak edenler sitemizden detaylarına erişebilirler, hatta bu videonun çekildiği tarih itibarıyla GM 5, GM 6 ve GM 5 Plus’da 300TL indirim var, indirimi severiz, ihtiyacı olanlar faydalansın derim.