Anlık Bildirim
Sıradaki Video

General Mobile GM5 incelemesi "Ufak makyajlı, Android 7.0'lı ve F/P oranı yüksek"

Bu videoda General Mobile'ın, belki de 4G'sinin ufak makyajlısı diyebileceğim GM5'inin tasarımını değerlendiriyor, güç veren donanımlarını ve kamerasını sınıyor, tüm detaylarına değiniyoruz.
General Mobile, yine Android One programı kapsamındaki GM 4G ve GM 5 Plus ile sevilmiş, uygun fiyatlarıyla beraber ciddi bir kullanıcı kitlesine ulaşmışlardı. Şimdi ise aslında 4G’nin yenilenmiş versiyonu diyebileceğimiz GM 5 ile kullanıcının karşısına çıkıyorlar.

Arkasında detaylı donanım bilgisi paylaşılan, çift renkli kutunun içerisinden telefonun kendisi, alışılageldik dökümantasyonlar, ekstra olarak bir ekran jelatini, 5V 1 amper şarj adaptörü ve 1 metre kadar dirice bir Micro USB kablosu çıkıyor, ürün iki yıl garantili.

GM5’in tasarımı melez bir tasarım, ön yüzü ve kenarları GM 4G’den, arka yüzü, dokulu kapağı GM 5 Plus’dan alınmış. Boyut anlamında 4G ile birebir boyutlarda, 14cm boyunda ve 7cm civarı enindeki telefon 9.3mm kalınlığında.

5 inç ekranlı telefonu tutması nispeten kolay. Üst kısımda çok renkli bildirim LED’i, ahize ve özçekim kamerası var, kapasitif butonların yerine sanal butonlar tercih edilmiş, alt bar kullanılabilirdi doğrusu.
Sağ tarafta güç ve ses ayarı butonları var, malzemesi itibarıyla fantastik bir deneyimleri yok belki ama yerlerinde diri duruyorlar, dönütleri iyi.

Kenarlarda iki hat parlak şeritler ve aralarında hafif simli bir malzeme kullanılmış, şeritler zorlamama rağmen pek de soyulacakmış gibi görünmüyorlar.

Telefonun altında sağ tarafta, aşağı bakacak şekilde mono hoparlör ve solunda mikrofon konumlandırılmış. Telefonun üstünde ise yine bir mikrofon ve 3.5mm jack girişi var.

Telefonun arka yüzü aynı GM 5 Plus’daki gibi, ince baklava dilim desenli bir dokuyla kaplı, telefonun genel tutuş deneyimini yükseltmiş, sağından solundan baskı uygulasanız da ezilme, bükülme veyahut çıtırtı yapmıyor. Kapağın ardında çıkarılabilir batarya, SIM kart ve Micro SD kart yuvası var.

5 inç IPS LCD ekran 1280x720, kısacası 720P çözünürlüğünde, 294PPI’lık piksel yoğunluğuna sahip ekran gayet net. Ekranın kasaya oranı %70’in biraz üstünde, çerçeveler rahatsız etmiyor açıkçası, fiyat segmentinde iyi ya da kötü, sıradışı değil. Panel ve dokunmatiğin birleşik olduğu panelde renkler yeterince canlı, dizi-film tüketirken siyah ve benzeri tonlar haricinde müteessir olmuyorsunuz, yalnız siyahlar ve koyu tonlar derin değiller, arkadan ışık tutuluyormuş hissi oluşturuyor. Bakış açılarında ise herhangi bir sorun yok, ekstrem açılarda dahi renkler pek sapmıyor.

Ekranın maksimum ışığı gayet iyi, pek yansıma yapmayan ekran güneş altında okunabiliyor, minimum ekran ışığı ise karanlıkta kullanım için bir tık daha az olabilirmiş. Ekranın Corning Gorilla Glass 4 ile korunduğunu da ekleyelim.
Bu ekrana güç veren donanımlara gelince GM 5’in kalbinde 64-bit Snapdragon 410 yongaseti olduğunu görüyoruz. 1.2GHz hızında çalışan 4 adet Cortex-A53 çekirdeğinden oluşan işlemciye Adreno 306 grafik birimi eşlik ediyor. CAT 4 modemle telefon 150Mbit indirme ve 50Mbit yükleme hızı destekli, 4.5G’nin kağıt üstündeki hızlarına erişemiyor belki ama fiyat segmentinde standart diyebileceğimiz bir hız bu.

Telefona 2GB RAM ve 16GB dahili depolama eşlik ediyor, yine segmentinde görmeye alıştığımız bir konfigrasyon. Micro SD kart yuvasıyla hafızayı arttırabiliyorsunuz.

Kutusundan Android 7.0 Nougat’la çıkan telefon stok arayüzüyle hayli seri çalışıyor, takılma çakılma durumu yok. Android One programına dahil olduğu için güncelleme garantili. Klasörleme, ayar menüsü, bildirim çubuğu, her şey stok arayüzden. 7.0 Nougat ile beraber çift pencere modu, uygulamalar arası hızlı geçiş ve geliştirilmiş Doze off, yani uygulamarı uykuya alma gibi eklentiler var. Sade ve yalın arayüzlerden haz etmiyorsanız eğer markette seçenek çok.

General Mobile’ın tek eklentisi GM Asistan uyguluması, self servis alt menüsünden performans, güvenlik ve telefon yönetimi hakkında bilgi alabiliyor, hata bildirimi yapabiliyorsunuz.

Telefonun oyun performansı ne durumda, açıkçası segmentinden beklediğim performansı aldım, Real Racing 3 ve Modern Combat 5 gibi oyunlarda Snapdragon 410 yonga ve 720P ekran birbirlerine yetiyor tabiri caizse, oyun deneyimini baltalayan bir durum veya sık kare atlaması yaşamıyorsunuz. Uzun oyun maratonlarında da mütevazı donanım mütevazı bir ısı üretiyor, eli rahatsız etmiyor.

Arkasında 13MP otomatik odaklamalı ve çift beyaz LED’li flaşlı ana kamera, önünde 5MP bir özçekim kamerası var.
Arka kameranın aydınlık ortamlarda çektiği fotoğraflar gayet iyi, ışık dengesini biraz kaçırabiliyor ancak hızlı objeleri yakalama konusunda başarılı, rüzgarla bir oyana bir buyana sallanan çiçeği net bir şekilde yakalayabiliyor, renk ayarı da çoğu zaman tutarlı.
Noise’un belirginleştiği kareler olsa da ışıksız ortamlarda karanlığa boyun eğmediğini söyleyebilirim genel olarak. Fazla ışıklı veya karanlık ortamlardaki odaklama performansını ise beğendim açıkçası. Fotoğraf çekimi tarafında tek eksisi yavaş olması, fotoğrafı çekip kaydetme aralığı uzun. Saf kamera arayüzünde panorama, 360 derece ve lens bulanıklığı şeklinde 3 ayrı mod var, lens bulanıklığı modunda olağanüstü net ve hoş kareler yakalayabiliyorsunuz, panorama modları da gayet verimli çalışıyor.
HDR modu ise sahneye göre işinize yarayabilir. Kamera 1080P 30 kare/saniye video çekebiliyor, açıkçası segmentinde başarılı olduğunu söylemem gerek, dinamik aralığı fena iş çıkarmıyor, çözünürlüğün hakkını veren netliğe sahip. Otomatik odaklama tepkisel değil, bir süre bekleyince odaklıyor, segmenti cihazlarda çoğu zaman sizin hatırlatmanız gerekiyor. Karanlık ortamlarda ciddi kare düşüşleri oluşabiliyor, özellikle de cihaz yapay olarak ışık eklemek zorunda kaldığında.
Özçekim kamerası segmenti için gayet iyi, ışıklı ortamlarda net, dengeli ve paylaşılası fotoğraflar çekebiliyorsunuz, ışıksız veya karanlık ortamlarda da bir miktar noise’a karşılık üzmeyen fotoğraflar alabiliyorsunuz, netlik mümkün olduğunca korunuyor. Lens bulanıklığı modu özçekim kamerasıyla muazzam çalışıyor, arkaplan flulaştırılıp ve siz de ön planda netlenince çıkan sonuç şahsen uçuk oluyor, GM 5’ten 3-4 kat pahalı amiral gemi sınıfı bir telefondan çekilmiş gibi. Video modunda 720P 30 kare/saniye video çekebilen özçekim kamerasının dinamik aralığı biraz düşüyor ama şahsen iş görür bir performansı olduğunu düşünüyorum.

Genel olarak tek eksisi çekim hızının düşük olması, bunun dışında kamera paketinin segmentinden birkaç tık ötede olduğunu söyleyebilirim.

Telefonun altında, mono bir hoparlör var demiştik, bu hoparlör maksimum sesi yüksek ancak sesi sona dayadığınızda biraz distorsiyona uğruyor, detay gücü için ortalama diyebilirim, tok seslerin üzerinden geçiyor. 3.5mm jack’ın güç çıkışı düşük, kutusu içerisinden çıkan kulaklığı yeterince besleyebiliyor ama mesele orta-üst bir kulakiçi kulaklığa gelince yeterli gerilimi sağlayamadığını gördüm, detay gücü fena değil belki ama maksimum ses yüksekliğini limitledi. Özetlersek eğer segmenti seviyesinde bir performans sunuyor ses tarafında.

2500mAh Li-Po çıkarılabilir bir bataryamız var, ikinci bir tanesini takıp yola devam edebilirsiniz. Çoğunlukla hücresel veri kullanarak yaptığım günlük kullanımda, ki bunun içerisinde 1-1.5 saat kadar çevrimdışı müzik, yarım saat kadar telefon görüşmesi, uzun süre internette sörf, mail takibi ve mesajlaşma, 20-25 fotoğraf ve birkaç video çekimi var, böylesi bir kullanımla 4.5 saat civarı ekran süresi elde edebiliyorsunuz, günü kurtarmak için yeterli. 5V 1 Amper şarj makinesi ise telefonu 2 saat 20 dakika civarında şarj ediyor, bunu da ekleyelim.
Bluetooth 4.0 destekli ve 802.11n standardındaki modülüyle 2.4GHz bandındaki yayınlara bağlanabiliyor. Telefonun FM Radyo destekli olduğunu önemle ekleyelim, çoğu kullanıcının vazgeçilmezlerinden biri zira. GPS performansı tarafında da sıradışı bir şey olmadığını ekleyeyim, sorunsuz çalışıyor.

General Mobile GM 5’in kutusundan Android 7.0 Nougat ile çıkıyor oluşu rakipleri arasında ciddi bir artı. Snapdragon 410, 720P ekranıyla arayüzü ve günlük kullanım deneyimi olsun pürüzsüz, Android One programı dahilinde daha kutusundan 7.0 Nougat ile çıkması, sürekli güncelleme alması, güvenlik güncellemelerini anında bünyesine katabilimesi çoğu kullanıcının hoşuna gidecektir diye düşünüyorum, kamera tarafındaki performansı da önemli bir artı.
Telefonun şahsen tek eksisi 3.5mm jack’ının yetersiz güç çıkışı, ortalama ses yüksekliğinin üzerine çıkamıyorsunuz. Telefonun adı GM 5 ancak 4G ile çok benzer bir telefon, en azından bellek ya da depolama tarafı güncellenip ismi için de mesela 4G+ denilebilirdi.

GM 5 bu videonun yayınlandığı tarih itibarıyla 650-700 liralık bir fiyat etiketine sahip, güncelleme desteği ve garantisi, kamerası derken segmentinde başı çeken, fiyat segmentinde rekabetçi gücü çok yüksek bir telefon.

Böylelikle bir incelememizin daha sonuna gelmiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim