Bu yıl raporun hazırlanmasında dünyanın farklı noktalarında yaşayan 18 bin 135 göçmenin katkı sunduğunu açıklayan InterNations, bu göçmenlerin toplamda 178 ülkeyi temsil ettiğini ve halihazırda 187 ülke(ve bölgede) yaşadığını belirtiyor. Bu haliyle bugüne kadarki en kapsamlı rapor olan 2018 raporunda; yaşam kalitesi, yerleşimin kolaylığı, yurtdışında çalışma, aile hayatı ve yaşam maliyeti gibi kategoriler üzerinden ülkeler sıralanmış durumda.
Bahreyn ilk sırada
68 ülkenin yer aldığı raporda ilk sırada, tıpkı geçen yıl olduğu gibi, Bahreyn bulunuyor. Özellikle kariyer ve yerleşim kolaylığı ile göçmenler için avantajlı olan ülkede; göçmenlerin yüzde 70'i(dünya ortalaması yüzde 55) kariyer beklentilerini karşıladıklarını belirtirken yüzde 81'i(dünya ortalaması yüzde 59) ülkeye yerleşmenin kolay olduğunu ifade ediyor.
Raporda ikinci sırada yer alan ülke ise Tayvan. Göçmenlerin verdikleri cevaplara göre dünyadaki en yüksek yaşam kalitesini sunan ülkede, göçmenler; satın alım gücünden yüzde 96 oranında, tıbbi bakım kalitesinden yüzde 92 oranında ve kişisel güvenliklerinden ise yüzde 98 oranında memnun.
Listenin üçüncü sırasında yer alan ülke ise Ekvador. 2016 yılındaki raporda ilk 10'da yer alan Ekvador, aynı yıl ülkede yaşanan şiddetli depremde 77 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından 2017 raporunda 25. sıraya gerilemişti. Bu yılki raporda ise ülkede hayatlarını sürdüren göçmenlerin yüzde 69'u kariyer beklentilerini karşıladıklarını belirterek ülkeyi yeniden listede üst sıralara taşımış durumda. Bu üç ülke dışında sırasıyla Meksika, Singapur, Portekiz, Kosta Rika, İspanya, Kolomibya ve Çekya listede ilk 10'da yer alıyor.
Göçmenler yerel kültüre alışmakta zorlanıyor
Bugüne kadar hazırlanan bütün raporlarda son 10 sıradan çıkmayı başaramayan Kuveyt, bu yılkı raporda 68. sırada yer alıyor. Ülkedeki yaşam kalitesi ve yerleşimin zor olması göçmenlerin en çok şikayet ettiği konuların başında geliyor. Aryıca göçmenlerin yüzde 47'is Kuveyt'te yerel kültüre alışmanın oldukça zor olduğunu belirtiyor. Dünya genelinde ise göçmenlerin sadece yüzde 21'i, yerel kültüre alışmakta zorluk çektiğini belirtiyor.
Listenin 67. sırasında yer alan Suudi Arabistan'da da göçmenler Kuveyt'e yönelik şikayetlere benzer şikayetlerde bulunuyor. Yaşam kalitesi ve yerleşimin zor olduğu Suudi Arabistan'da göçmenlerin yüzde 51'i yerel kültüre alışmakta zorluk çekiyor. Listenin 66. sırasında yer alan Hindistan'da ise farklı faktörler mevcut. Göçmenlerin yüzde 82'sinin yaşam kalitesinden şikayetçi olduğu ülke, bu kategoride listenin son sırasında yer alıyor.
Türkiye 64. sırada
Türkiye ise bu yıl listede 64. sırada. Türkiye'nin bulunduğu sıralama, son sıralarda yer alan ülkelerin genelinde görülen yerleşim zorluğu veya düşük yaşam kalitesinden farklı faktörlere dayanıyor. Türkiye'ye göç edenlerin yüzde 56'sı siyasal istikrar konusunda olumsuz düşüncelere sahip. Dünya genelinde ise siyasal istikrara karşı göçmenlerin sadece yüzde 17'si şikayetçi. Ülkemizin listenin son sıralarında yer almasındaki bir diğer etken ise çevrimiçi hizmetlere ulaşım konusundaki yetersizlik. Göçmenlerin yüzde 45'i sosyal medya başta olmak üzere çevrimiçi hizmetlere sınırsız erişim konusunda şikayetçi. Dünya genelinde ise bu konudan şikayetçi olan göçmenler sadece yüzde 10'luk bir kesim.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
7156 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, araştırma ve