Geçtiğimiz günlerde bir Home kullanıcısının, ''İsa Mesih kim?'' sorusuna Home'un, ''Üzgünüm nasıl yardımcı olacağımı bilmiyorum.'' cevabı verdiğini Twitter'da paylaşmasıyla pek çok kullanıcı Home'u test etmeye başladı. Bu soru karşısında Home'un yanıt vermediğini fark eden kullanıcılar bu kez Home'a farklı dinlere ait dini figürlerle ilgili sorular sormaya başladı. Home'un sadece ''İsa Mesih kim?'' sorusunu cevapsız bıraktığını buna karşılık ''Allah kim?'', ''Muhammed kim?'' ''Buda kim?'' ve ''Şeytan kim?'' gibi sorulara yanıt verdiğini fark eden kullanıcılar sosyal medyada bu durumu paylaşarak Google'a yönelik şiddetli eleştirilerde bulundu.
Hassas değerleri korumak için yanıt vermiyor
Kullanıcıların Home'un bu davranışını saygısızlık olarak değerlendirmesinin ardından konuyla ilgili Twitter'dan açıklama yapan Google ise bunun bir saygısızlık olmadığını tam aksine Home'un bu davranışının saygıdan kaynaklandığını açıkladı. Home'un sorulan sorulara cevap verirken cevabı doğrudan Google arama sonuçlarından aldığını açıklayan şirket, belirli hassas konuların(din gibi) vandalizm ve spamlere karşı daha savunmasız olduğunu ve bu nedenle Home'un, yanlış bir cevap vermemek amacıyla soruyu yanıtsız bıraktığını ifade etti. Şirket ayrıca bu açıklamanın ardından Home, diğer dinlere ait dini figürlerle ilgili sorulara da cevap vermesini engelledi. Home artık herhangi bir dini figürle ilgili soru sorulduğunda ''Din karmaşık olabilir ve ben hâlâ öğreniyorum.''
Tabi burada esas sorun Google'ın yıllardır üzerinde çalıştığı ve Home'daki hatalarla yeterli olgunluğa ulaşmadığı açık bir şekilde ortaya çıkan ''featured snippet'' isimli yapının kullanımından kaynaklanıyor. Google aramalarında en üst sırada bir kutucuğun içinde çıkan ve kullanıcıların sorularına hızlı bir şekilde yanıt bulmasını hedefleyen ''featured snippet'' yapısı ile Google algoritmaları soruyla ilgili en iyi cevabın ne olduğunu belirliyor ancak Home örneğinde görüldüğü gibi algoritmaların yanlış bir web sitesini en üst sıraya taşıması halinde ciddi problemler ortaya çıkabiliyor.
Daha önce de dikkat çekmişti
Google'ın arama sonuçlarını düzenleyen algoritmalarından kaynaklanan hatalar sadece dini figürlerle ilgili sorularda ortaya çıkmış değil. Geçmiş dönemlerde kullanıcılar Home'un bazı sorular karşısında; ''Kadınlar birer şeytandır.'' ve ''Cumhuriyetçilerin nazidir.'' gibi garip cevaplar verdiğini ortaya çıkarmıştı. Home ile iyice gün yüzüne çıkan algoritmalardaki hatalar, Home'un, arama sonuçlarına hızlıca ulaşmasının ona avantaj sağladığı kadar ciddi tehlikelerde doğurabileceğini gösteriyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.