Google’ın pek çok başarısız hamleden sonra sosyal ağ sektörüne yönelik en son ve en pahalı adımı olan Google Plus platformu da kendisini bekleyen sondan kurtulamadı. Son dönemde yaşanan veri sızıntıları olaylarından sonra son kullanıcıya yönelik olan versiyon kapatılıyor.
Beklenen son
Uzun bir beta sürecinden sonra 2011 yılında nihai olarak kullanıma sunulan Google Plus en önemli kitlesini Gmail gibi Google hizmetlerini kullanan kişilerden beklemişti. Bir ara 350 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaşsa da rakipleri kadar hareketli olamadı.
Google’ın rekabet ettiği sayıca fazla alan nedeniyle Google Plus geliştirme ekibi kısıtlı bir kaynak ile çalışmak zorunda kaldı. Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest gibi önemli oyuncular ise zaten işleri bu olduğu için hem daha fazla kaynak ayırabildiler hem de önemli yenilikler sunarak kullanıcı çektiler.
Aslında Google Plus platformunun kullanıcı ilgisi çekme konusunda yetersiz kaldığı uzun bir zaman yazılıp çizilmişti ancak Google yaklaşık 8 sene boyunca sosyal ağını yaşatmaya devam etti. Son veri sızıntısı olayıyla da kararını verdi.
Bir açıklama yapan Google yetkilileri, sosyal ağın beklendiği kadar fazla hareketli olamadığını ve çok düşük kullanım seviyelerinde kaldığını dile getirdi. Bu nedenle de sadece kurumsal alanda faaliyet gösterecek bir sosyal ağ olarak devam etmesi sonucuna varıldı.
Bu haftadan itibaren önümüzdeki 10 ay boyunca kullanıcılar sosyal ağdaki fotoğraflarını ve diğer içeriklerini indirebilecekler. Ağustos ayı itibariyle de Google Plus artık erişime kapanacak.
Kararı tetikleyen veri sızıntısı olayı ise geçtiğimiz Mart ayında yaşandı. Geliştiricilerin bir hatayı gidermeye çalışırken yanlışlıkla 500 bin kullanıcının verilerini etkileyen bir açığa sebep olduğu ifade ediliyor. Hatta Google’ın Camridge Analytica dönemine denk gelen bu sızıntıyı dikkat çekmemek için kullanıcılar geç bir zamanda haber verdiği de iddia ediliyor.
Google ise açık konusunda hiçbir şekilde siber saldırı veya veri sızdırma olayının olmadığını, yaptıkları araştırmalarda böyle bir işarete rastlamadıklarını, etkilenen verilerin sadece yaş ve ülke gibi demografik veriler olduğunu, olayın ortaya çıktığı ilk günlerde kullanıcıları bilgilendirdiklerini savunuyor.
Google ayrıca bu olayın yaşanmasının ardından verilerin kontrolü ile ilgili kullanıcılara daha fazla yetkiler tanınacağını söyledi. Google hizmetlerini kullananlar artık üçüncü taraf uygulamalara erişim verirken hangi verileri kullanacağını belirleyebilecek.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.