Beslenmeye bağlı kronik hastalıkların önlenmesi amacıyla yapılacak çalışmalar için Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu arasında protokol imzalandı. Firmalar ambalajlı gıda ve içeceklerde her yıl tuz miktarını kademeli olarak azaltmayı kabul etti.
Tuz oranı düşürülecek gıda ve içecekler
Protokol kapsamında 2023’e kadar 18 kategoride yer alan gıda ve içeceklerde tuz oranı düşürülecek. Bu kategoriler şunlar:
- Cips
- Bisküvi, kek, kraker
- Hazır öğünler, kahvaltılık gevrek
- Tuzlu soslu kuruyemiş
- Balık ürünü, kümes ürünü
- Sos, çeşniler
- Hazır turşu
- Hazır çorba
- Peynir, Zeytin
- Süt ürünleri
- Yağ, margarin
- Makarna, erişte
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), günlük kişi başı tuz tüketiminin 5 gramın altında olmasını öneriyor. Bu miktar bir tatlı kaşığı veya tepeleme bir çay kaşığına denk geliyor. Aşılmaması önerilen bu miktar, yemeklere sonradan eklenen tuzu değil gün içinde tüm besinlerle alınan toplam tuz miktarını ifade ediyor.
Sağlık Bakanlığı ile DSÖ iş birliğinde gerçekleştirilen 2017 Türkiye Hane Halkı Sağlık Araştırması'na göre, Türkiye'de günlük kişi başı tuz tüketimi ise 9,9 gramı buluyor. Yani DSÖ’nün önerdiği miktarın iki katı kadar tuz tüketiyoruz.
Aşırı tuz tüketimi sonucunda kalp krizi, kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları ve hipertansiyon gibi hastalıklar gözlemleniyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
10977 kez okundu.
35 kişi, toplam 36 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Sağlık, sağlık bakanlığı ve