Daha önce tüm rutin ve deneysel tedavilerden geçmiş, tüm ilaçlara rağmen kanserin yeniden türediği siyah deri kanseri hastalarında uygulanan tedavide kanserin yeniden nüksetmesini önemli ölçüde engellendi. Hatta tedavi uygulanan hastalar arasında her ay yeniden kanser nükseden kişiler de vardı.
Tedavi yöntemi nasıl uygulanıyor?
Prof. Dr. Şahin ve Dr. Türeci’nin tedavi yönteminde önce hastanın gen haritası çıkarılıyor. Sonrasında kişiye göre ilaç geliştiriliyor. Bu süreç yavaş işliyor ancak ilaç geliştirme süresinin geliştirilmesi için tıbbi çalışmalar yapılabileceği belirtiliyor. Geliştirilen ilaç hastaya aşı olarak enjekte ediliyor.
Enjekte edilen aşı gen haritasıyla tespit edilen kanserin özelliklerine göre yapıldığı için hücreleri tanıyor ve deyim yerindeyse dedektif gibi hücreleri aramaya çıkıyor. Zamanında bu hücreleri görmeyip uyuyakalan bağışıklık sistemini harekete geçiriyor ve kanser hücrelerini tanıyıp saldırarak öldürüyor. Bu terapi aynı zamanda bağışıklık sistemini hafızayla donatıyor. Yıllar sonra bu hücrelerin yeniden nüksetmeye başlaması durumunda, bağışıklık sistemi hemen uyanıp bu hücrelere karşı atağa geçerek zamanında yok ediyor.
Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çalışmalarını Mainz Üniversitesi’nde yapıyor. Çalışmalarıyla şimdiden tıp dünyasında isimlerini duyurmayı başardılar. Çalışmaların yürütüldüğü BioNtech kuruluşu, kansere karşı Scancell firması ile birlikte mücadele vereceklerini ve karşılıklı bilgi paylaşımı yapılacağını duyurdu. İlerleyen yıllarda kansere karşı güçlü bir tedavi yöntemi keşfedilebilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.