- Meraklısı için Founders Edition modellerin farkları
- Peki nedir bu VirtualLink ve NVLink dedikleri ?
- Yorumlar
Nvidia uzunca bir süredir merakla beklenen yeni nesil ekran kartlarını duyurdu. Son haftalarda bolca gördüğümüz sızıntılar doğru çıktı ve yıllar sonra ilk defa Nvidia'nın oyuncu sınıfı ekran kartlarında isimlendirme değişikliğine gidildi. Turing kod adlı yeni GPU mimarisine dayanan ekran kartları GeForce RTX serisi altında anons edildi.
İngiliz bilgisayar bilimicisi ve kriptolog Alan Turing'den adını alan yeni GPU mimarisi, Nvidia'nın kendi açıklamasına göre 2006 yılında anons edilen ve CUDA'yı başlatan GPU mimarisinden daha büyük ve güçlü bir tasarım. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen SIGGRAPH etkinliğinde Nvidia, yeni mimariyi kullanan profesyonel seviye Quadro RTX çözümlerini tanıtmıştı. Oyunculara yönelik GeForce RTX serisi, Quadro'dan farklı olarak yeni GPU'nun tüm kaynaklarına sahip değil.
Fiyat bölümündeki FE kısaltması, Founders Edition modellerini temsil etmektedir
TU102 kodlu yeni GPU aslen 4608 adet CUDA çekirdeği ya da bir başka ifade ile paralel işlem birimine sahip olsa da, oyunculara yönelik en güçlü model olan GeForce RTX 2080 Ti'da 4352 adet CUDA çekirdeği bulunuyor. Bu da demek oluyor ki belki bir ihtimal tüm kaynakları açık bir modeli Titan serisi altında görebiliriz. Bilmeyenler için Titan sınıfı kartlarıyla Nvidia, profesyoneller ve oyun tutkunları en azından bütçesi uygun olanlar için melez bir çözüm sunuyor.
Gelelim bizleri ilgilendiren kısma. GeForce RTX 2080 Ti'ın Founders Edition için fiyatı 1199 dolar olacak. 11GB GDDR6 bellek ile 352-bit bellek veri yolu üzerinde 616GB/saniye bantgenişliği sunan kart, Nvidia için tüm zamanların en güçlü oyun odaklı grafik kartı. Nvidia ayrıca GeForce RTX 2080 ve RTX 2070 modellerini de tanıttı. Sırasıyla 2944 ve 2304 adet paralel işlem birimine sahip olan kartlar ayrıca 256-bit bellek veriyolu ve 8GB GDDR6 bellek kapasiteisne sahipler.
GeForce RTX 2080 Founders Edition 799 dolarlık fiyat üzerinden kullanıma sunulacak, referans modeli ise 699$ olacak. GeForce RTX 2070 Founders Edition 599$, referans modeli ise 499$ olacak. Founders Edition olan ve olmayan yani referans tasarımla gelen kartlar arasında hem tasarım hem de GPU Boost hızı farklılık gösteriyor. Nvidia'nın resmi teknik özellik sayfasına göre GeForce RTX 2080 Ti'in Founders Edition versiyonu standart olarak 1350MHz'de ve GPU Boost ile 1635MHz'de çalışırken, referans tasarımda ise GPU Boost hızı 1545MHz olarak belirlenmiş.
GeForce RTX 2080 ve RTX 2070'de de durum farklı değil. RTX 2080'in Founders Edition versiyonunda GPU Boost hızı 1800MHz iken, referans versiyonda ise 1710MHz olarak belirlenmiş durumda. RTX 2070'in Founders Edition versiyonunda ise GPU Boost hızı 1710MHz iken, referans versiyonudaki GPU Boost hızı 1610MHz olarak açıklanmış durumda.
GeForce RTX 2080 Ti'ın iki tanesiyle kurulmuş olan SLI sistem
Nvidia'nın kendi sitesinde yer alan bilgiye göre GeForce RTX 2080 Ti ve GeForce RTX 2080 modellerinin satışı 20 Eylül'de başlayacak. Nvidia, satışların suistimal edilmemesi adına her bir müşteriye en fazla iki kart alabileceğini de not düşüyor. Bu arada detaylı analizler hazırlayacağım ancak merak edenler için çok kısaca yeni ekran kartı ailesine güç veren Turing GPU'sundan da bahsedeyim. 18.5 milyar transistör içeren grafik işlem birimi, Nvidia'nın profesyonel kartlarında kullandığı Volta mimarili V100 GPU'sundan sonraki en büyük GPU tasarımı olarak nitelendirilebilir.
Turing GPU tasarımı temelde üç ana bileşenden oluşuyor. CUDA paralel işlem birimleri ya da bir başka ifade ile SM çekirdekleri, Ray Tracing teknolojisi için RT çekirdekleri ve bilimsel hesaplamalar gibi farklı işlemler için Tensor çekirdekleri. Bu tasarım çerçevesindeki en yüksek GPU konfigürasyonunda CUDA çekirdekleri 14 TeraFLOP işlem gücü sunarken, Tensor çekirdekleri 4x4x4 matrix çarpması için 11O TeraFLOP FP16 işlem gücü ve RT çekirdekleri de saniyede 100 giga-ray işleme kabiliyeti sunabilecek. Dediğim gibi bu her kart için geçerli olan değerler değil bunlar, GPU konfigürasyonuna göre çekirdek sayısı ve işlem gücü kapasitesi değişebilecek.
Meraklısı için Founders Edition modellerin farkları
En yukarıda göreceğiniz tablonun son sütununda fiyatlardan bahsetmiştim. GeForce RTX serisinin Founders Edition modelleri, başlangıç fiyatlarından daha pahalı? Şimdi isterseniz ana hatları itibariyle Founders Edition modeller için istenen fiyat farkının nedenlerine göz atalım;
- Fabrika çıkışı hız aşırtmalı gelmesi: GPU Boost hızı daha yüksek
- Yeni nesil 13 fazlı iMON DrMos güç dağıtım sistemi. Milisaniye altında değişken güç yönetimi
- İki adet 13 yapraklı fan ile 3 kat daha fazla hava akışı ve ultra sessiz akustik
- Pres döküm alüminyum soğutucu kaplaması
- Soğutma sisteminde kartın tamamı için buhaz kazanı yaklaşımı
- Isı transferi, ilgili yaprak katmanlarına 2 kat hızlı aktarılıyor
- DSC ile geliştirilmiş DP 1.4a konnektörü ile 8K 60Hz monitöre tek kablo ile bağlantı
Peki nedir bu VirtualLink ve NVLink dedikleri ?
GeForce RTX serisi ile birlikte daha çok konuşacağımız özelliklerden biri de VirtualLink. Aslında bu Nvidia'nın sahibi olduğu bir teknoloji sayılmaz. Ortak bir konsorsiyum tarafından geliştiriliyor ve üyeleri arasında Nvidia'nın dışında AMD, Oculus ve Microsoft gibi devler de yer alıyor.
Temel çıkış noktası, PC'ler için geliştirilen VR yani sanal gerçeklik kasklarının kullanımını daha kolay ve sorunsuz hale getirmek. İşte bunun için USB Type-C standardına alternatif kullanım modu ekleyen konsorsiyum, mevcut düzende üç kabloyla çözülen ihtiyacı tek kabloya indirmeyi başarmış. İşte bundan dolayı RTX 2080 Ti gibi kartlarda USB Type-C konnektörünü bolca göreceğiz. Çünkü tek bir kablo ile görüntü, ses ve data aktarımı gerçeklemiş olacak. Motivasyon net, tüm kasklar için tek kablo, tüm ekran kartları için tek kablo düşüncesi var.
USB Type-C'ye alışmakta fayda var. Yeni nesil VR kaskları için kablo karmaşasını sonlandırabilir
NVLink ise Nvidia'nın bir teknolojisi. Aslında epeydir yüksek performanslı veri merkezi GPU çözümlerinde kullanılıyordu. Nvidia bu sistem ile ultra yüksek bantgenişliğine sahip iç bağlantı yöntemini uyguluyordu. Şimdi RTX 2080 Ti ve RTX 2080 ile birlikte yüksek hızlı bağlantı standardı NVLink oyun bilgisayarlarına geliyor. Nvidia'nın söylediğine göre saniyede 100GB'ın üzerinde veri haberleşmesi mümkün. Böylesi yüksek bir potansiyel ile SLI sistemlerin daha iyi ölçeklenmesi ve kartların eş zamanlı olarak daha fazla yük altına girebilmesi sağlanabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
R
sonsua kadar sürecek o video
Y
harbiden sıktı bu video
K
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
G
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
M
Benim oğlana alayım bi tane
E
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
49253 kez okundu.
71 kişi, toplam 77 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
nvidia, geforce ve