Günlerdir teknoloji dünyasında bir numaralı gündem maddelerinden birisi olan Galaxy S6 lansmanı nihayet gerçekleşti ve Samsung'un yeni amiral gemi modeli resmen görücüye çıktı. Bugüne kadar pek çok sızıntıya yer verdiğimiz için Galaxy S6 çok büyük bir sürpriz yaşatmadı. İsterseniz ana başlıklar halinde yeni amiral gemi modelini özetleyelim.
Tasarım:
Tasarım konusunda sık sık farklı iddialar dile getirilen Galaxy S6 önceki nesillerde kullanılan klasik tasarım çizgilerinden ödün vermiyor. Ancak asıl fark kullanılan malzeme açısından ortaya çıkıyor. Premium his yaratmak adına metal bir çerçeve kullanan model arka kısmı da Gorilla Glass 4 cam ile kaplamış. Samsung'un tamamen metal kasalı bir model tasarladığı zaman zaman dile getirilmişti. Ancak Galaxy A serisinde yaşanan üretim sıkıntıları firmanın gözünü korkutmuş olacak ki Galaxy S6'da böyle bir riske girmemiş. Bununla birlikte artık çıkarılabilir bir arka kapak ve bataryamız ne yazık ki mevcut değil. Ayrıca microSD yuvasından da taviz verilmiş. Bunun tüketici tarafındaki karşılığı nasıl olacak merakla bekliyoruz.
Cihazın arka kısmında çıkıntı yapan kamera modülü dikkat çekiyor. Sony imzalı 16MP çözünürlüğündeki arka kamera çeşitli optimizasyonlarla düşük ışıkta en iyi sonucu verecek şekilde geliştirilmiş. Ancak bunun bedeli arka kısımda çıkıntılı bir tasarım olmuş.
Modelin Home butonu da değişime uğradı. Samsung Pay sistemi için geliştirilen ve sürükleme yapmak yerine parmağınızı üzerine koyarak okuttuğunuz yeni parmak izi okuyucusu nedeniyle buton biraz dar ve biraz uzun tutulmuş.
Donanım:
Yine sızıntılar sayesinde Galaxy S6 modelinin donanımı da az çok biliniyordu. Firmanın 14nm fabrikasyon sürecine geçişini temsil eden Exynos 7420 yongaseti tüm versiyonlarda ortak olacak ve iddialar doğruysa Qualcomm artık Samsung amiral gemi modellerinde kendisine yer bulamayacak.
Peki Exynos 7420 Android tarafındaki en iyi yongaseti mi? Elbette değil. Ancak üretim süreci sayesinde saf işlemci gücü açısından 20nm sürecindeki yongasetlerine göre yüzde 20 daha fazla performans sergilerken, yüzde 30-35 arasında enerji tasarrufu sağlıyor. Zaten Samsung'un üzerinde ısrarla durduğu nokta da bu. Bataryaya olumlu katkı yapan yongaseti kullanım süresini bir günün ötesine geçirirken, herhangi bir ısınma problemine de yol açmıyor ve 64-bitlik TouchWIZ ile birleşerek en akıcı sistem deneyimini sunuyor.
Exynos 7420 yongasetinde 2.1GHz saat hızında çalışan 4 adet Cortex-A57 çekirdeği ile 1.5GHz saat hızında açlışan 4 çekirdekli Cortex-A53 çekirdeği yer alıyor. Big.LITTLE formunda çekirdekler iş yüküne göre sırasıyla devreye giriyor. Ancak heterojen yapı sayesinde 4 çekirdek çalışırken yük arttığında 5,6,7 ve 8. çekirdek de sırasıyla devreye girebiliyor.
Exynos 7420 grafik tarafında rakiplerinin biraz gerisinde kalıyor. Mali-T760 grafik birimi artık bir önceki nesil durumunda ve benchmark skorlarına göre Adreno 430 ve Tegra X1 yongasetindeki GeForce grafik birimi oldukça önde. Ancak dediğimiz gibi Samsung kullanım süresi ve batarya tüketimine vurgu yaparak bunu telafi etmeye çalışıyor.
Geniş bir üretim ağına sahip olan Samsung, bunu iyi kullanarak Galaxy S6 modelinde hepsini mümkün olduğunca bir araya getirmiş. Cihazın 3GB'lık RAM modülü LPDDR4 standardında ve bu sayede sistemin hızın olumlu anlamda katkı yapıyor. Ayrıca UFS 2.0 depolama belleği standardı sayesinde de 120MB/s yazma hızlarına ulaşılabiliyor. Enerji tüketimi de minimuma iniyor. Bunların hepsi biraraya geldiğinde ise şimdiye kadar ki en hızlı ve akıcı Galaxy S akıllı telefonu karşımıza çıkıyor.
Ekran tarafında Super AMOLED artık gelenek haline geldi. Samsung yıllardır bu teknolojiye önemli yatırımlar yaptığı için Super AMOLED ekranlar artık daha ince, daha canlı ve çok daha parlak. Ayrıca elmas piksel dizilimi ile kullanım ömrü uzatılırken, beyaz renk sorunları da büyük oranda aşılmış.
5.1 inçlik ekran 2560x1440 piksel çözünürlük ile piksel yoğunluğunu 557ppi ile rekor bir değere çıkarıyor. Dış ortamda yansımayı en aza indirmek adına parlaklık 600 nit gibi önemli bir seviyeye ulaşmış. Ekran Gorilla Glass 4 cam kaplama ile korunuyor.
Bataryanın 2550mAh gücünde olması bazıları için hayal kırıklığı oldu ancak Samsung ısrarla sistemin düşük enerji tüketim değerleri sayesinde bir günün de ötesine geçilebileceğini belirtiyor. Bunu da yine zamanla öğrenebileceğiz. İki büyük kablosuz şarj standardına destek veren cihaz Galaxy S5'ten kablosuz olarak yüzde 150 daha hızlı şarj olabiliyor. 10 dakika şarj ile cihazı 4 saat kullanabilmek mümkün.
Samsung kamera tarafında yine Sony'ye güveniyor ve 16MP çözünürlüğündeki sensörüne yer veriyor. 4K video kaydı yapabilen sensör ayrıca gelişmiş optik görüntü dengeleme sistemi ve çeşitli kamera yazılımları ile destekleniyor. Samsung ayrıca kızılötesi ışık algılama sistemi ile zorlu ışık koşullarında en iyi beyaz dengesini yakalamayı hedefliyor. Güç butonuna iki kere tıklayarak doğrudan kameraya geçmek mümkün. Ön tarafta ise 5MP çözünürlüğünde geniş açılı bir kamera mevcut.
MicroSD desteğinin kesilmiş olması kullanıcıları 32GB/64GB/128GB seçeneklerine mahrum bırakıyor. Kameranın gelişmesi, 4K video kaydı, Android uygulamalarının büyüklüğü gibi nedenlerle aslında microSD bir ihtiyaç ancak artık seçimimizi depolama kapasitesi üzerinden yapmamız gerekiyor.
Yazılım:
Samsung'un emektar TouchWIZ arayüzü 64-bit trendine uyarak baştan aşağı yeniden tasarlanmış ve artık kuş kadar hafif olduğu iddiasında. Galaxy S5 ve Galaxy Note 4 ile biraz sadeleşen TouchWIZ, Galaxy S6 ile doruk noktasına ulaşıyor. Android 5.0 ile gelen ögeleri ve optimizasyonları da yabana atmamak lazım.
Pek çok önemli uygulamasını çıkaran Samsung sistemi hafifletmiş. Bu uygulamalar artık uygulama mağazası üzerinden indirilebilecek. Sadece güç tasarruf modu, özel mod ve S Finder arayüzde önyüklü geliyor. Ancak daha önce de gündeme geldiği gibi Microsoft Office ve OneDrive uygulamaları iki firmanın anlaşması gereği TouchWIZ üzerinde önyüklü olarak geliyor.
Galaxy S6 modeli 32GB kapasiteli versiyon 650$ olacak şekilde 10 Nisan tarihinde global olarak satışa sunulacak. Muhtemelen aynı dönemde ülkemizde de satışta olacak.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
K
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
F
Baya eğlenceli görünüyor :)
S
Eğlenceli görünüyor
G
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
M
Benim oğlana alayım bi tane
E
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
D
hocam 4x daha iyi direk hs attirir
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
33057 kez okundu.
331 kişi, toplam 402 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Samsung, galaxy s6 ve samsung galaxy s6