Bilim ekibi, bölgede bulunan donmuş toprağın (permafrost) erimesi sonucu yüksek miktarda karbon dioksit ve metan gazının atmosfere karışacağını ifade etmiş. Buna ek olarak, güneş ışığını yansıtarak Dünya’nın ısınmasını engelleyen deniz buzunun da kaybedilmesiyle yerkürenin daha da fazla ısınacağı hesaplanmış. Söz konusu iki bulgunun bir araya gelmesiyle ise küresel ısınmanın ekonomiye olan zararının, 70 trilyon dolar seviyelerine çıkabileceği belirtilmiş.
Ekip, The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada; permafrost erimesi ile albedo ( bir yüzeyin güneş ışığını yansıtma kapasitesi) azalması hadiselerinin ekonomiye olan etkilerinin ilk kez incelendiğini söylemiş. En son bilgisayar modellemelerinin kullanıldığı çalışma, Kuzey Kutup Bölgesindeki ısı artışının etkilerini gözler önüne sermiş. Elde edilen verilere göre insan faktörü sonucu ortaya çıkan emisyon değerleri ile birleşen erime olayının çözümü ise hem daha zor hem de çok daha pahalı hale gelmiş.
Ekibin, ortaya çıkan 70 trilyon dolarlık devasa maliyeti hesaplarken mevcut en gelişmiş modelleme yazılımlarını kullandığını ifade etmiştik. Yumashev ile ekibi, ABD ve İngiltere merkezli yürütülen hesaplamalar sırasında; Kuzey Kutup Bölgesi’nin farklı alanlarında ve yerin 3 metre altına kadar olan katmanlarda donmuş halde bulunan organik maddeyi temel almışlar. Farklı ısınma senaryolarında gerçekleşecek erime neticesinde ne kadar gaz salınımı olacağını hesaplayan ekip, muhtemel ekonomik zararı ortaya çıkarmak için elde edilen verileri daha önceki ekonomik modellerle karşılaştırmış.
Engelleyecek imkân ve kabiliyete sahibiz
Yumashev yapılan değerlendirmeler onucu ortaya çıkan tabloyu “Moral bozucu” olarak tanımlıyor. Bilim insanı, “1,5-2 derecelik ısınmalar neticesinde ortaya çıkan permafrost erimesinin bile ekonomik etkileri olacak.” açıklamasında bulunuyor. Yumashev, bu durumu engelleyecek teknolojiye ve kanuni yaptırımlara sahip olmamıza rağmen yeteri kadar hızlı hareket etmememizden şikâyetçi.
Ortaya konan karamsar sonuçlardan iyi bir şeyler çıkarmak isteyen bilim insanı, permafrost erimesi ile albedo azalması hadiselerinin eski tahminlere kıyasla daha yavaş seyrettiğini belirtmek için “Elimizde zaman ayarlı bir bomba var, ancak bombanın saati biraz yavaş işliyor.” ifadelerini kullanmış. Bilim insanı son olarak, yapılacak en büyük hatalardan birinin duruma kayıtsız kalmak olacağı uyarısında bulunuyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
ya yeni video ekleyin ya da bu videoyu kaldırın
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.