Anlık Bildirim

Kuzey Kutup Bölgesi’nin en kararlı buzul kütlesi eriyor

Bilim insanlarının, “Grönland’daki son buzul örtü” olarak nitelendirdikleri arktik bölgenin en kararlı buzul kütlesi, sıra dışı bir sıcaklıkta geçirilen kış aylarının ardından erimeye başladı.
Geçtiğimiz kış ayıyla birlikte kuzey kutup bölgesinde kaygı verici bir gelişme yaşandı. Grönland’ı da içine alan arktik bölgenin en eski buzul kütlesi son kış ayıyla beraber bir takım değişikler yaşamaya başladı. Yıllardır takip altında olan bu buzul kütlesinde daha önce hiç bu tarz bir değişiklik gözlemlenmemişti. Bilim insanlarının “Grönland’daki son buzul alan” olarak tanımladıkları bölgenin, küresel ısınma dolayısıyla dünya iklimi buzulları eritirken buradan sağlam çıkacak tek buzul kütlesi olacağı tahmin ediliyordu. Yeni uydu görüntülerine göre kıyı buzunun büyük bir kısmı aniden kayboldu yada yüzen karla karışık ufak parçalara dönüştü.
Beklenmedik değişimler geçiren bu buz kütlesini kararlı kılan şey, kalınlığıydı. Ortalama kalınlığı 4 metre olan kütlenin bazı bölgelerindeki kalınlık 20 metreye kadar ulaşıyordu. Grönland’ın kuzey bölümüne ait bu kütlenin bu kalınlıklarla hareket etmesi oldukça zor görünüyordu. Fakat beklenmedik derecede yüksek sıcaklıklarla geçen kış mevsiminde oluşan rüzgârlar bu kara parçasını hareket ettirmeyi başardı. Bölge iklimine göre nispeten ılık bir etki gösteren rüzgârlar buzul kütlenin kara ile bağlantısını zayıflatıp, buzul kütleyi ittirerek kıyı şeridinden bir miktar uzaklaştırdı. Bunun yanında kış aylarında görülen suların buzulların üzerine yerleşmesi durumu, mevsim içinde sıcaklığın suyun donma noktasının altına büyük oranda inmemesiyle birlikte, bölgedeki buzul kütlelerini zayıflattı.

Atmosfer'e metan salınımı başlayacak

Yale Üniversitesi’ne bağlı  Ormancılık ve Çevre Araştırmaları Okulu son değişiklerin dünya iklimi üzerinde nasıl bir dalga yaratacağını açıklıyor. Arktik bölgede bulunan donmuş kara parçaları içerisinde kayda değer oranda sera etkisine sahip metan gazı barındırıyor. Bu gazın yıllardır kilitli kaldığı yerden çıkıp atmosfere karışması sera etkisinin bir miktar artmasına neden olacağı düşünülüyor. 
Ormancılık ve Çevre Araştırmaları Okulu’nun bir diğer tespiti ise kopan ve suda eriyen buz kütleleri ile birlikte dünyanın yansıtıcı işlevi olan beyaz yüzeyinin gittikçe azaldığı yönünde. Bu değişim 2 sonuç doğuruyor. İlk olarak kopan buz kütleleri deniz seviyesini yükseltiyor ve ikinci olarak yıllardır dünyanın donmuş kütlelerine ait beyaz yüzeylerin gelen ışığı yansıtması ve dolayısıyla dünyanın sıcaklık seviyesini dengede tutma işlevi sekteye uğruyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4567 kez okundu.
16 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iklim değişikliği, küresel ısınma ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim