Işık üzerinden veri aktarımını ifade eden Li-Fi teknolojisi ile ilgili önemli yatırımlar yapılıyor. Henüz emekleme aşamasında olan teknoloji için çeşitli deneme süreçleri başlamış durumda. PureLi-Fi firması, MWC 2016 fuarında küçük bir Li-Fi altyapısı kurarak, teknolojinin ne tür imkanlar sunacağını ziyaretçilere gösterdi.
PureLi-Fi, 2012 yılından bu yana Li-Fi teknolojisi üzerinde çalışmalar yapıyor. Fuarda kurduğu küçük sistemi ise şöyle çalışıyor: Veri aktarımı yapacak LED lambaların yanına, gerekli altyapıyı sağlayan tuğla biçiminde kutular yerleştiriliyor. Bu kutular, lambayı bir verici haline getiriyor. Verici, yaklaşık olarak 10 metrekare civarında bir alanı kapsayabiliyor.
Alıcı tarafında ise çift sensörlü bir adaptör kullanılmış. USB üzerinden bilgisayarlara bağlanan adaptör, bir sensör ile veriyi indirirken, diğer sensör ile karşı tarafa yüklüyor. Yapılan denemelerde, 40Mbps seviyesinde indirme ve yükleme işlemi yapılabiliyor. Lambanın altında bulunan diğer nesnelerden, ışık yansıyarak etkisini kaybetmeden yine veri aktarımı yapabiliyor. Tabii bu teknolojide, ışık alanının tam ortasında durmak şart. Eğer kenarlara doğru giderseniz aktarım hızları yüzde 75 oranında azalıyor.
Muhtemel senaryolar arasında, birbirine bitişik lambalar yerleştirerek tüm odayı veri alanı içerisine dahil etmek yer alıyor. Böylece kullanıcı, bir lambadan diğerine geçiyor ve iletişim hiç kopmuyor. Elbette WiFi gibi sabit bir noktadan tüm alana sinyal gönderilmesi söz konusu değil. Yani sensörler hep ışığı görmek zorunda.
WiFi veya Bluetooth teknolojisinin ilk dönemlerini hatırlayanlar, yanlarında bir adaptör taşımak zorunda kaldıklarını unutmamışlardır. Li-Fi teknolojisi de şimdilik böyle bir dezavantaja sahip. Firmanın patronu, önümüzdeki yıllarda artık yongaya entegre Li-Fi modüllerinin olacağını ve 10-15 yıl içerisinde de yaygın kullanıma geçeceğini düşünüyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.