Üretimdeki zorluklar süreci uzatıyor
SR-72 Son of Blackbird (Blackbird'ün Oğlu) olarak anılan yeni casus uçağı selefini her açıdan geride bırakacak. Scramjet motoruna sahip olacağı iddia edilen SR-72 Mach 6 hızının üstünde hareket edebilecek ve hava savunma sistemlerine yakalanmadan ilgili bölgede gözlem yapabilecek. Tabi ABD Hava Kuvvetleri 1960'lı yıllardan beri yüksek teknolojiye sahip casus uçaklar üzerinde çalışıyor olsa da hem süpersonik uçaklar hem de bu uçaklara güç veren scramjet motoru havacılık endüstrisinin yeterince gelişmeyen kısmında yer alıyor. Bu teknolojik yetersizlik de SR-72 prototipinin en erken 2030 yılında hazırlanabileceğini işaret ediyor.
Bounder Üniversitesi Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Boby Braun, yüksek hızda uçan süpersonik uçakların sürtünme kuvveti nedeniyle binlerce derece sıcaklığa ulaşabildiğini, bu nedenle bu uçaklarda aerodinamik, yapı ve hareket unsurlarının tamamen birbirlerine uygun olması gerektiğini belirtiyor. Bu üç unsuru dengelemenin hipersonik uçakların üretimini pahalı hale getirdiğine dikkat çeken Braun ayrıca oldukça hızlı hareket eden bu uçaklarda en ufak hata uçağın geneline yayılabileceğinden hata payının kabul edilemeyeceğini düşünüyor. Her ne kadar SR-72'nin insansız bir casus uçak olması planlansa da basit bir hatanın tespit edilmesinin tüm üretim programına zarar verebileceği de Braun'un endişeleri arasında.
Büyük ölçüde tamamlanmış olabilir
Lockheed Martin Başkan Yardımcısı Jack O'Banion'un geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar ise hem SR-72 hakkındaki endişelere cevap veriyor hem de süpersonik uçağın uzun bir süre önce tamamlanmış olabileceğini işaret ediyor. Skunsk Work tarafından düzenlenen bir havacılık konferansında konuşan O'Banion, uçağın tasarımı ve motorundaki ince detaylara atıfta bulunarak SR-72'nin 5 yıl önceki teknolojiyle üretilmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Bilgisayarların işlemci gücünün ve yeni donanımların bir scramjet motorunun üç boyutlu olarak tasarlanmasına olanak sağladığını belirten O'Banion, dijital dönüşümün süpersonik uçakların üretimini mümkün kıldığını açıkladı.
Geçmiş yıllardaki teknolojinin ''SR-72'yi tasarlanmış olsa dahi'' bu aracı üretmek için yetersiz kalacağından dem vuran O'Banion'un, süpersonik uçağa ait detayları paylaşması ve mevcut teknolojiyle uçağın kolayca üretilebileceğine işaret etmesi akıllara uçağın aslında uzun yıllardır hazır olduğu ancak teknolojik yetersizlikler nedeniyle yapımına başlanamadığı ihtimalini akıllara getiriyor. Lockheed Martin'in, O'Banion'un bu ilginç açıklaması hakkında yorum yapmaması da bu ihtimali iyice artırıyor. Hava Kuvvetleri'nden gelen açıklama ise ordunun şu anda proje ile ilgili hiçbir bilgiye sahip olmadığı yönünde. O'Banion'un imalı açıklamalarının kesinliği şu an belirsiz olsa da görünen o ki Lockheed Martin, yeni insansız süpersonik casus uçağını yeni teknolojilerin ışığında beklenenden kısa sürede tamamlayabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
5775 kez okundu.
11 kişi, toplam 13 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Lockheed Martin, casus uçaklar ve