Anlık Bildirim
Sıradaki Video

MSI X299 SLI Plus incelemesi "Odağı belli, segmentinde hesaplı anakart"

Bu videoda MSI'ın daha çok bütçeye oynayan anakartı X299 SLI Plus'ın sade tasarımını ele alıyor, komponentlerini değerlendirdikten sonra hızaşırtma ile sınıyor, tüm detaylara iniyoruz.
MSI deyince, haklı olarak işin hep oyuncu tarafı akla geliyor. MSI X299 SLI PLUS ise daha çok iş istasyonu olarak kullanımına vurgu yapılan Pro serisi, en uygun fiyatlı X299 anakartlardan biri olarak karşımızda.

Siyah temalı, bol detaylı kutu içerisinden anakartın kendisi, giriş çıkış plakası, bir düz bir açılı SATA kablosu, yüksek bant genişliği destekli SLI köprüsü, etiketler ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor, ürün üç yıl garantili. Özetle kutu içeriği sade tutulmuş, fiyatı gereksiz attıracak ekstra bir şey yok.
Siyah temalı, ATX form faktöründeki anakartın tasarımı genel anlamda agresiflikten çok klasik çizgilerden yana. Anakarttan itibaren 3.6CM boyundaki mosfet soğutucusu bol yüzey alanı oluşturacak biçimde şekillendirilmiş, arkadan da desteklenmiş.
Giriş çıkış kaplamasının parlak çizgili kısmı metal, gerisi plastikten, kaplama yerinde biraz gevşek gibi. Abartısız yazı karakteri ve parlak şeritlerle işlenen SLI PLUS, Audio Boost yazıları gayet şık görünüyor.

Plastik malzemeden güney köprüsü de benzer çizgilerde. Yıl 2017, ne kadar klasik tasarım benimsense de hiçbir şey RGB’den kaçamıyor. MSI’ın RGB Mystic Lightning LED’leriyle mosfet soğutucusunu ve güney köprüsünü kasanın temasına uydurabiliyorsunuz, aynı bloğa birkaç renk birden uygulayabiliyorsunuz.
12V 3 Amper, 2 metreye kadar tam randımanlı LED şerit çıkışıyla bir üst seviyeye de taşıyabiliyorsunuz aydınlatmayı, farklı efektler mevcut, renk geçişleri ise bloklarda da LED şeritte de akıcı değil.

X299 yongasetiyle gelen anakart Intel’in Core X ailesi işlemcilerini destekleyen LGA 2066 soketine ev sahipliği yapıyor. IR35201 diijital kontrolcünün emrinde 9 faz ve siyah katı kapasitörler var. Özellikle daha düşük jitter ve daha geniş aralıkta BLCK ayarı sunan OC Engine 2 yongasıyla da desteklenmiş.

Hızaşırtma testimizde Intel Core X ailesinden 10 çekirdek 20 izlekli i9 7900X’i kullandık, 140W TDP’li, üst segment bir işlemci bu. Hızaşırtma denemelerimde, MSI’ın alışılageldik, detaylı UEFI BIOS’u üzerinden işlemciyi 1.275 çekirdek voltajıyla 4.7GHz’e kadar taşıdım, ötesi tek işlemci güç portu sebebiyle mümkün olmadı.
Ötesi için çift güç portu, Gold ve üstü iyi bir Power Supply, en önemlisi de kallavi bir sıvı soğutma gerekiyor, mesele sadece anakart değil.

8 adet DDR4 RAM slotunda dört kanalda 4133, çift kanalda 4500MHz ve üstüne destek verilmiş, XMP destekliler.
Giriş çıkışlarda ilk olarak BIOS Flashback ve CMOS temizleme butonu ki segmenti rakiplerinden sıyrılan bir niteliği, bir PS2, dört USB 2.0 ve dört birinci jenerasyon USB 3.1 portunu görüyoruz, Super Charge ile hızlı şarj yapabiliyorsunuz. Devamındaki daha yüksek hız ve güç destekli Tip A ve Tip C portlar ikinci jenerasyonlar.
Anakart üzerinden 4 USB 2.0, 4 birinci jenerasyon USB 3.1 ve ikinci jenerasyon bir Tip C ekstra çıkış alabiliyorsunuz.
İki Gigabit RJ-45 portunun birinin ardında Intel i219v diğerinde I211 çözümü var. Yüksek voltaj korumalı, yazılım arayüzüyle veri trafiği kontrolü yapabileceğiniz Intel ethernet çözümlerinin işlemci yükü mesela Killer çözümlerine göre daha düşük.

Sonrasında Realtek ALC1220, 7.1 ve dijital ses çıkışı alabileceğiniz çözümü görüyoruz. 32-bit 192KHz destekli, 120dB sinyal-gürültü oranına sahip yonga Chemicon kapasitörlerle desteklenmiş. Ses deneyiminde olumsuz bir şey yok, orta segment kulaklıklarımı güç ve detay anlamında iyi besleyebildi.

Dört PCIe 3.0 x16 slotu, bunlardan ikisi ağır kartların sarkmaması için metal gövdeyle güçlendirilmiş. Mesela 44 PCIe hattı destekli i9 7900X ile 16/16/8 kurulumuna gidebiliyorsunuz, mesela render sistemi kuracaklar için Quad SLI ve Crossfire destekli. Metal gövdeli slotlarda SLI kurulumu yapınca iki kart için de nefes alacak gayet geniş bir alan oluşuyor. İki PCIe 3.0 x1 slotunu da unutmayalım.

Slotların arasında, termal pedlerle desteklenmiş 2280, aşağıda da 22110 standardına kadar destekli iki 2 M2 Sata yuvası var. Üçüncü jenerasyon PCIe x4 hatları üzerinden 32GB/saniyeye kadar destekliler. Soğutuculu soket işe yarıyor doğrusu, SSD’sine göre değişir tabii ama kendi deneyimim olarak biraz da fazla ısınan SSD’mi 15 derece kadar ekstra soğuttu. Ek olarak Intel Optane destekliler.

8 adet 6GB/saniye SATA portu ve bir tane de U2 portu, ki endüstriyel kullanımı daha yaygın, olduğunu da belirtelim. M2’ler için RAID 0 ve 1, diğer portlarda 0,1,5 ve 10 destekli.

Hata kontrolünü hayli kolaylaştıran Debug LED’leri ve göstergesi, entegre aç/kapa, reset butonları, 4 fan çıkışının anakartın kenarlarına konumlandırılması ki bu kablo yönetimi için bence önemli, sıvı soğutma pombası için özel bir çıkış, bunlar anakartı alırken pek dikkat edilmeyen ama önemli detaylar.

MSI X299 SLI Plus, daha çok fiyata bütçeye oynayan, bütçenin büyük bir kısmını Core X serisi işlemcisine yatıracaklara yönelik bir anakart olmuş. Nispeten sade tasarımının yanısıra özellikle çift gigabit ethernet portu, her rakibinde olmayan CMOS temizleme ve BIOS butonları, U2 portu ve ek bir kartla Thunderbolt çıkışı, bunlar odağını belirten detaylardan öne çıkanları.
Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla MSI X299 SLI Plus 1250 lira civarı, odağı ve amacı itibarıyla ek özellikleriyle birlikte rakiplerinden uygun fiyatlı bir çözüm. Oyun odaklı bir anakart aranıyorsatabiri caizse burnunun ucunda, aynı fiyatta X299 Tomahawk AC ve yeni benzer fiyatlarda başarılı rakip çözümler var. Uzun lafın kısası, MSI X299 SLI PLUS, iyi bir fiyatla, amacına yönelik bir anakart olmuş.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim