Anlık Bildirim

Marulun yapraklarını ayırabilen robot geliştirildi

Marulun yapraklarını ayıklamak insanlar için çok kolay olsa da el becerisi kısıtlı olan robotlar için bir hayli zor. Bu iş için geliştirilen yeni robot 27 saniyede marulun yapraklarını ayıklayabiliyor

Marulun yapraklarını ayırabilen robot geliştirildi Tam Boyutta Gör
 

Robotları ve yapay zekayı  satış veya yönetim gibi daha gelişmiş işlerde kullanmak kadar basit el becerisi gerektiren işlerde kullanmak da son derece önemli. Özellikle tarım sektöründe halen yoğun insan gücüne ihtiyaç duyuluyor ve el becerisi kısıtlı olan robotların bu işleri üstlenmesi şu an için pek mümkün görünmüyor. Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacıların geliştirdiği robot ise tarım sektöründeki iş gücünün robotlara kaymasını sağlayabilir. Geliştirilen robot marul soymak gibi bir insan için oldukça basit bir görevi yerine getirse de teknolojinin tarımdaki uygulamalarına yönelik gelecek vadediyor.


Robotlar için bir ilk 

Hasattan sonra marulların dışındaki yaprakların ayıklanması gerekir. Günümüzde tarım işçilerinin yaptığı bu iş onlar için kolay olsa da çok sayıda işçinin, zamanının büyük bir bölümünü ayırdığı bu işi yerine getirecek bir robot bugüne kadar geliştirilmemişti. Bu durumun temel nedeni yaprak ayıklamanın hassas bir iş olması. En üst katmandaki yaprağı nazikçe ve bütünlüğüne zarar vermeden ayırmak mevcut robotlar için zor olsa da Dr Fumiya Iida öncülüğündeki ekip bilgisayarla görme ve yapay zekayı da kullanarak bu sorunu aşmayı başardı.


Ekibin geliştirdiği robot ilk olarak üzerinde bulunan kameralar vasıtasıyla marulu inceliyor ve marulun sapı ile merkezini tespit ediyor. İlk etapta bu tespit yapılamazsa tespit işlemi tamamlanan kadar robot kollarıyla marulu çeviriyor. Sonrasında ise marul, sap kısmı aşağıda kalacak şekilde çevriliyor. Uygun soyma pozisyonu sağlandıktan sonra robotun kollarının uç kısmında yer alan emme sistemi devreye giriyor ve bir süpürge gibi üst katmandaki yaprakları maruldan ayırıyor.


Toplamda 27 saniye süren soyma işlemi insanlara kıyasla hızlı olmasa da doktora öğrencisi Luca Scimera, marul soymanın önemli bir robotik problem olduğunu belirtiyor. ''Yapraklar yumuşak olduğundan kolayca yırtılabilir ve marul şeklini kaybedebilir.'' diyen Scimera, geliştirdiklerin çözümün lahana ve karnabahar gibi nispeten daha sert sebzelerde de kullanılabileceğini dile getirdi. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim