Endüstriyel kullanımdan ticari kullanıma geçtikten sonra hızlı bir yükseliş trendine giren 3D yazıcılar bunu devam ettiremedi. Genelde oturma odalarına girmek için halen pahalı olmayı sürdüren yazıcıların kalem tarzında üretilenleri biraz daha rahat kendisine yer buluyor. Bununla birlikte önemli gelişmeler var.
10 kata kadar hızlı baskı
3D yazıcıların ana eksikliklerinden olmasa da yavaş yazdırma hızları kullanıcıda rahatsızlık oluşturmaya devam ediyor. Nesnenin boyutu belirli bir ölçünün üzerindeyse uzun süreler beklemek gerekiyor.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü - MIT tarafından geliştirilen yeni bir teknoloji 3D yazıcılarda baskı hızını on kata kadar arttırabiliyor. Normalde bir saatte basılabilen bir nesne böylece bir kaç dakika içerisinde hazır olacak.
3D yazıcıların kafası baskı esnasında erimiş plastik katmanları depolayarak ihtiyaca göre alana ulaştırıyor. Enstitü, işte FDM denilen bu teknoloji üzerinde bir takım oynamalar yaparak hızı arttırmayı başarmış.
Yeni çözümde kafa içerisine yeni bir vida mekanizması eklenmiş ve plastik katmanı daha sıkı halde boşaltarak baskı hızını arttırmış. Ayrıca yeni mekanizmanın yanına bir de lazer ekleyerek plastiğin daha hızlı erimesini sağlamış. Böylece çok daha etkili bir sistem elde edilmiş.
Enstitü henüz bu teknolojiyi nasıl piyasaya süreceğine karar verememiş. Yeni bir şirket kurarak kendi yazıcılarını satmak veya mevcut bir üretici ile anlaşarak pilot denemelere başlamak istiyorlar.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.