2001 yılından sonra iTunes ile müzik sektöründe başlayan dijital devrim yeni bir yöne doğru evriliyor. Yıllarca dijital indirmelerin fiziksel satışları geride bırakmasını izlemiştik. Şimdi ise abonelik sistemi her ikisini geride bıraktı.
Dev gelir payı
Spotify ve Deezer gibi örneklerle büyümeye başlayan çevrim içi müzik platformlarına ilk başlarda soğuk bakılsa da milyonlarca parçanın tek bir ödeme yöntemi ile sunulması ön yargıları kırdı. Özellikle 2015 yılından sonra hızlı bir çıkış görüldü. Apple Music platformunun yarışa katılmasıyla rekabet de iyice kızıştı.
2018 yılı sektör analizlerine göre müzik endüstrisinin toplam geliri 19.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2017 yılına göre yüzde 10 civarında bir artış yaşandı. Endüstri arka arkaya 4 yıl büyüme başarısı gösterdi.
Abonelik tabanlı sistemler gelir pastası içerisinde yüzde 37 pay elde etmeyi başardı. Yıl bazında yüzde 32.9 büyüdü. 2015 yılında sadece CD satışlarını geçebilen abonelik sistemlerinin 3 yılda aldığı mesafe inanılmaz. 2018 sonunda 255 milyon ücretli abone olduğu ifade ediliyor.
Reklam tabanlı abonelik sistemleri de yüzde 10 olarak sayılmış. Yani çevrim içi müzik sistemleri toplamda yüzde 47 oranına ulaşmış. Dijital indirme ise yüzde 12 civarında ve eski günlerinden oldukça uzak. Fiziksel satışların ise yüzde 25 civarında olduğu görülüyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: