Bellek sektöründe en çok gündeme gelen haberlerden birisi stok sıkıntısıdır. Yıllardır stok sıkıntısı başladığında ortalama fiyatlar yükselir ve sonrasında üretim normale dönerek fiyatları aşağı çeker. Bu yıl da benzer bir durum söz konusu.
Aşırı talep var
Yapılan son analizlere göre kişisel bilgisayarlar, mobil cihazlar, veri merkezleri ve bellek kullanan diğer cihazlar sürekli bir artış içerisinde. Bu da NAND belleklere olan talebin artmasına neden oluyor. Üretim aynı oranda arttırılamadığı için de geçen yıldan bu yana stok sıkıntısı yaşanıyor.
İlk analizlerde stok sıkıntısının 2017 ortalarında sona ereceği tahmin ediliyordu. Ne var ki bellek üreticileri kapasiteyi beklenen oranda yükseltemedi. Ayrıca talep de çok artmış durumda. iPhone 8, Galaxy Note 8 gibi popüler modeller bellek tedariği için bastırıyor. Kurumsal dizüstü pazarında ilk kez SSD kullanım oranı yüzde 50 seviyesini geçti. Yılın üçüncü çeyreği için muazzam bir ihtiyacın oluşacağı ifade ediliyor. Şu anda en erken 2018 yılı ortalarına doğru sıkıntının sona ereceği öngörülüyor.
Stok sıkıntısı hem bellek hem de kontrolcü tarafında yaşanıyor. SK Hynix ve Samsung gibi firmalar 64 katmanlı NAND bellek modüllerine geçişi tam olarak gerçekleştiremedi. Kontrolcü geliştiren firmalar ise yeteri kadar bellek örneği elde edemediği için de tam uyumlu yongalar geliştiremiyor. Yani ortada bir kısır döngü var.
Yaşanan gelişmeler nedeniyle NAND belleklerin ortalama fiyatları bir süre daha yüksek seviyede devam edecek. Sıkıntı gelecek yılın ortalarına doğru bitse bile fiyatların düşüşe geçmesi 2019 başlarını bulacak. Bu da yine tüketici elektronik cihazların yüksek fiyat etiketlerinden tüketiciye ulaşması demek oluyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.