Mobil platformlarda Tegra yonga seti serisini ilk 3 nesil gördükten sonra, hayal kırıklığı yaşayarak çekildiğini hatırlıyoruz. Sonrasında Nvidia, tamamen mobil pazardan çekilerek Tegra yonga setlerini otomotiv sektörüne yönelik olarak geliştirmeye başlamıştı. Tegra yonga setinin geldiği son nokta ise göz kamaştırıcı cinsten.
Otomotiv sektöründe başarılı işler yapan Tegra, bu bakımdan yatırım almaya ve hatta agresif bir şekilde geliştirilmeye devam etti. Pek çok önemli tecrübesini Tegra bölümüne aktaran Nvidia, sonunda mobil dünyanın en güçlü yonga seti ile çıkageldi.
Tegra Parker
Tegra Parker adındaki yeni yonga seti, firmanın testlerine göre işlemci performansı olarak en güçlü A9X yonga setine bile yüzde 40 civarında fark atıyor. Bu da onu gelmiş geçmiş en güçlü mobil yonga seti haline getiriyor. Elbette Nvidia mobil pazara Tegra yonga seti sunmadığı için Tegra Parker rekabetten uzak kalacak. Bununla birlikte firma farklı çözümlere de kapıyı açık bırakıyor.
Tegra Parker yonga setini aslında ilk olarak sürücüsüz araçlara yönelik olarak tasarlanan Drive PX2 bilgisayar sisteminde görmüştük. Sisteme entegre olarak gelen yeni Tegra yonga setinin, bağımsız olarak da pazarda kendisine yer bulacağını tahmin ediyorduk.
Firmanın Pascal tabanlı ekran kartlarına uyguladığı 16nm FinFET sürecinden yararlanan Tegra Parker, eski nesillere göre daha yüksek performansa ve daha az enerji tüketimine sahip. Yonga setinde iki adet özelleştirilmiş 64 bitlik ARM tabanlı Denver 2 çekirdeği yer alıyor. Daha düşük yoğunluklu işlemler için ise 4 adet Cortex-A57 çekirdeğine yer verilmiş. Normalde ARM’ın big.LITTLE adındaki sıralı çalışma prensibini biliyorduk. Nvidia ise buna big.Super adını vermiş. Yani herşey yüksek performans için tasarlanmış.
Hem Denver 2 çekirdekleri hem de Cortex-A57 çekirdekleri ayrı ayrı 2MB Seviye 2 önbelleği paylaşıyor. Heterojen çoklu işlem mimarisi HMP sayesinde de toplamda 4MB Seviye 2 önbellek paylaşılıyor, en iyi tek izlek performansı elde ediliyor.
Pascal Dokunuşu
Grafik tarafında 256 adet Pascal tabanlı CUDA çekirdeği görüyoruz. Performans ve enerji verimliliği konusunda Nvidia’nın en iyi mimarisi olan Pascal, Tegra Parker’ı da herhangi bir mobil yonga setindeki en güçlü grafik çözümü haline getiriyor.
128-bit LPDDR4 desteği ile 50GB/s ECC bant genişliğine ulaşabilen yonga seti, 4k 60fps olarak 3 ekrana çıkış verebiliyor ve 12 kameraya kadar otomatik olarak HDR teknolojisini uygulayabiliyor. Yonga setinde 8GB LPDDR4 bellek olduğu tahmin ediliyor.
Yonga setinin diğer bir önemli özelliği ise donanım bazlı işlemci, grafik birimi ve yonga seti sanallaştırması sunması. Yonga seti, aynı anda 8 sanal makineye izin verebiliyor ve her sanal makineye bir ekran hattı ayarlanıyor. Nvidia, sanallaştırma konusunda en iyi performans için kendi yazılım çözümlerini de sunuyor. 4K 60fps şifreleme, eMMC 5.2, SATA, PCIe desteğinin yanında ses işlemleri için ayrı bir yonga daha mevcut.
Daha önce de söylediğimiz gibi Tegra Parker yonga seti şimdilik sadece otomobil sektörüne yönelik olarak geliştirilecek. Sonraki dönemlerde Shield tablet modeli veya konsolunda da rastlayabiliriz. Elbette en büyük soru mobil dünyaya adım atıp atmayacağı ancak şu an için bir şey söylemek zor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
12315 kez okundu.
18 kişi, toplam 19 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
nvidia, nvidia tegra parker ve