Nvidia'nın bir süre önce duyurduğu G-Sync isimli teknoloji yavaş yavaş üst seviye monitörlerde yer bulmaya başladı. Ülkemizde lansmanı yapılan ASUS ROG Swift PG278Q da bu monitörlerden biri. Fakat 3200TL'lik fiyatı ile pek de ulaşılabilir bir çevre bileşeni olduğu söylenemez tabi.
G-Sync isimli teknoloji de nedir derseniz; ekran kartı ile monitörün birbirleriyle haberleşerek çalışmasını sağlayan G-Sync sayesinde istenmeyen görüntü kayıpları ve yırtılma olarak isimlendirilen yatay senkronizasyon sorunlarının önüne geçilebiliyor. Böylece ekran kartınız saniyede 40 kare çizdiyse ekranda 40 kare görüyorsunuz. Senkronizasyon sorunları nedeniyle oluşan görüntüleme hataları da ortadan kaldırılmış oluyor.
Fakat Nvidia'nın geliştirdiği bir teknoloji olduğu için sadece Nvidia kartlar tarafından kullanılabiliyor oluşu ve monitörler içinde yer alan ekstra donanım nedeniyle monitör fiyatlarını arttırması bu teknolojiyi oyuncu dostu yapmaktan uzaklaştırıyor.
AMD'nin çözümü ise VESA standartlarında yer alan Adaptive Sync teknolojisine dayanıyor. Display Port 1.2a ve sonrasında desteklenen teknoloji sayesinde aynı G-Sync'de de olduğu gibi monitör ile ekran kartı zamanlamalar konusunda haberleşiyor ve ekran kartı tarafından çizilen her karenin doğru bir şekilde monitör ekranında görünmesi sağlanıyor.
G-Sync'e göre en büyük artısı ise VESA tarafından geliştirilen bir standart olduğu için Display Port 1.2a destekli her monitör tarafından kullanılabiliyor olması. Böylece ekran kartınızda Display Port 1.2a portu varsa AMD'nin FreeSync olarak isimlendirdiği fakat VESA tarafında Adaptive Sync olarak isimlendirlen teknolojiden yararlanabiliyorsunuz.
Her şey buraya kadar mükemmel olsa da Nvidia cephesinden gelen açıklama ne yazık ki oyuncuları üzecek türden. Zira Nvidia Kıdemli Halkla İlişkiler Müdürü Brian Del Rizzo, AMD'nin kendi geliştirdikleri G-Sync teknolojisi öncesi bu konuya çözüm getirmek için hiç çaba sarf etmediğini ve VESA'nın zaten uzun zamandır hazır olan fakat kimsenin desteklemediği standartı üzerine yatarak pazardan nemalanma çabası olduğunu dile getirmiş.
Nvidia olarak Display Port 1.2a'a ürünlerimizde yer vermeyeceğiz diyerek de olaya bakış açılarını ortaya koymuş. Yeni nesil GTX 980 ve 970'in Dislay Port 1.2a'ı desteklememesi de durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.
Nvidia haklıdır haklı değildir bilemem ama ortada genel bir standart varsa ve daha uygun fiyatlı donanımlar ile bu sorunları ortadan kaldırmamıza yardımcı olacaksa destek vermemek direkt olarak tüketiciye haksızlıktır diye düşünüyorum.
AMD'nin yeni teknolojiler geliştirme aşamasında elindeki kısıtlı kaynaklar nedeniyle bir şey yapamadığı bir gerçek ama bu firmanın olan bir standartı kullanmayacağı anlamına da gelmiyor. Sektörde bir ihtiyaç varsa atılmış adımların devamını getirmek de bir gelişmedir.
Umarız Guru3D'de yer alan bu açıklamalar gerçeği yansıtmıyordur ve Nvidia tarafından da Display Port 1.2a destekli ekran kartları geldiğini görürüz. G-Sync ve Adaptive Sync arasındaki tercih tüketiciye bırakılmalı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
R
sonsua kadar sürecek o video
Y
harbiden sıktı bu video
K
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
G
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
M
Benim oğlana alayım bi tane
E
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
7028 kez okundu.
21 kişi, toplam 22 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
Monitör, nvidia ve