Bir dönem bilgisayar sistemlerinde, iş yükünün sadece işlemci üzerine bırakıldığını ve bu nedenle oldukça zorlandığını görmüştük. Zamanla, grafik birimlerinin de iş yükünü paylaşabileceği anlaşıldı ve grafik kartları inisiyatif almaya başladı. Bugüne Adone Photosop veya Microsoft Office 2016 gibi yazılımlar ve internet tarayıcıları, GPU hızlandırması olarak tanımlanan bu teknolojiden fazlasıyla istifade etmeye çalışıyor.
Son kullanıcı tarafında belirli bir donanım seviyesi üzerinde GPU hızlandırma yapılabiliyor ancak özellikle veri merkezleri ve sunucularda iş değişiyor. Binlerce kullanıcıya hitap eden bu sistemlerde, güçlü grafik birimlerine ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca sanallaştırma yapan organizasyonlar d bu iş için özel tasarlanmış ekran kartlarına güvenmek zorunda.
Tesla M serisiyle yıllardır ağır sunucu uygulamalarında en iyi performansı vermeye çalışan Nvidia, ayrıca sanallaştırma için grafik kartlarını paylaştırabiliyor. Firmanın son tasarımı Tesla M10, masaüstü sanallaştırmasında kullanıcı sayısını artırmak isteyen organizasyonlara hitap ediyor.
Tesla M10
Tesla M serisi henüz Pascal mimarisine geçiş yapmadı. Bu bakımdan halen Maxwell mimarisi üzerinde devam ettiğini görüyoruz. Tesla M10 grafik birimi de, 4 adet Maxwell çekirdeği barındırıyor. Toplamda 2560 CUDA çekirdeği ve 32GB GDDR5 bellek seviyesine erişiliyor.
Sanallaştırma tarafında aynı anda 64 sanal grafik birimi ayrılabilen ekran kartı, ayrıca eş zamanlı 28 adet Full HD 30 kare/saniye video aktarımına da imkan tanıyor. Tesla M serisi içerisinde en fazla sanallaştırma sayısına sahip olan ekran kartı M10.
Bir sunucu içerisine 2 adet Tesla M10 ekran kartı takılabiliyor. Böylece aynı anda 128 sanal grafik birimi ayırabilmek ve 56 adet video aktarımı yapabilmek mümkün oluyor. Her kart 225Watt ısıl tasarım gücüne sahip ve pasif olarak soğutuluyor.
Nvidia ayrıca, GRID adını verdiği bulut tabanlı yazılım paketiyle de Tesla M ekran kartlarını destekliyor. Bu paket içerisinde hızlandırılmış sanal ofis uygulamaları için, sanal bilgisayar sistemleri için ve sanal iş istasyonları için 3 farklı destek bulunuyor.
Tesla M10 ekran kartının fiyatı 2500$ civarında olacak. Ofis uygulamaları desteği için aylık kullanıcı başı 2$, sanal bilgisayar için ise aylık kullanıcı başı 6$ civarında bir fiyatlandırma mevcut. Sanal iş istasyonu ise 250$’a kadar çıkabiliyor. Tesla M10 ekran kartı Ağustos ayında piyasaya çıkacak ancak GRID yazılımı hali hazırda serinin diğer ekran kartları için satın alınabiliyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: