RT-AX86U bu videonun çekildiği tarih itibarıyla Asus’un en güçlü router’larından biri, bir router’den istenilebilecek her şeyi isteyebilirsiniz yani. Oyuncu router’ı olarak geçiyor, hatta mobil oyunlar için ufak jestler var, detaylarına ineceğim.
Oldukça detaylı, güzel bir kutusu var, Wi-Fi 6 ve ömür boyu geçerli ticari sınıf güvenlik sistemi AiProtection’dan bahsedilmiş. İçinden cihazın kendisi, antenleri ve evet antenler entegre değil, dahili bir PCB anteni de var, bu yapıyla farklı güçte başka antenler takılabilir, 45W’lık bir adaptör, bu kadar güçlüsünü pek görmezsiniz ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor, ürün 3 yıl garantili.
Hayli kalıplı duran bir tasarımı var, dik durması, köşeli keskin çizgiler, üstündeki büyük havalandırma ızgarası derken aslında olduğundan büyük görünüyor. Önünde durum LED’lerini görüyorsunuz, altında da aşağı bakan kırmızı havalandırma ızgaraları var, spor araç görünümü katan detaylardan biri bence ama bir yandan da “oyuncu router”ı teması altında abartıya kaçılmamış. Arkasını da, en azından havalandırma ızgaralarını göze hoş gelir bir biçimde şekillendirmişler. Genel olarak ben beğendim, bana güçlü ve oturaklı göründü.
Sağında LED’leri açıp kapayan buton ki ben kapatıyorum, solunda da WPS butonu var. Arkasında sırasıyla güç girişi, açma kapama butonu, reset butonu, iki tane 1. jenerasyon USB 3.2 portu, 2.5Gbit’lik bir port, Gigabit WAN portu ve 4 tane Gigabit RJ-45 portu var. USB’ler bu cihazı ufak bir medya sunucusuna çevirebilmenizi sağlıyor, flaş bellek olur, taşınabilir disk olur, bağlayın, telefondan, tabletten, televizyondan izleyin.
Diğer porta da yazıcı takılır, ağın kullanımına sunulur, hücresel veri ile internet bağlantısı yedeği alırsınız, başka bir depolama cihazını AiDisk ile internete paylaşırsınız, kendi bulut depolama hizmetinizi oluşturursunuz gibi gibi.
Router’ın üzerinde 2.5Gbit port var ama bilgisayarda yok, ona ne yapacağız derseniz PCE-C2500 gibi Ethernet kartları kullanılabilir, ben de böyle bir kart kullanmak durumunda kaldım. NAS’ımdan 2Gbit çıkış alıyorum mesela, RT-AX86U’ya bağlıyorum, oradan da PCE-C2500 ile bilgisayarıma. PCI-E 2.0 x1 slotuna takılan, böyle minik bir kart kendisi.
Diğer incelemelerimde de olduğu gibi bunun da içini açmaya çalıştım ama karmaşık gövde yapısı dolayısıyla tüm çabalarıma rağmen içini açamadım, sizlere gösteremedim arkadaşlar. Kalbinde 1.8GHz hızında çalışan dört çekirdekli Broadcom BCM4908 koduyla geçen bir yonga var, radyo yongaları da Broadcom marka. Aynı yonga Asus’un günümüz fiyatıyla 5700 liralık ROG Rapture GT-AX11000 router’ında da kullanılıyor, üçte biri fiyatına RT-AX86U’da aynı yonga var, gayet güzel. Editör olarak deneyimlerim ölçüsünde ben Broadcom ve Qualcomm yongalı ağ ürünleri kullanıyorum ve şu ana kadar hiçbiri beni üzebilmiş değil.
Kurulum safhası kolay, vakit almıyor. İlk aşamada yönlendirici, tekrarlayıcı, AP modu, medya köprüsü veya AiMesh modülü olarak mı çalışsın bunu seçebilirsiniz. Ağlarınıza bir ad veriyorsunuz, isterseniz tek ad altında toplayabilirsiniz, menzile göre 2.4GHz ve 5GHz arasında otomatik geçiş yapar. 802.11ax / Wi-Fi 6 modunu çalıştırmak tercihinize sunuluyor, Wi-Fi 6 destekli alıcı cihazlar varsa açın tabii ama evinizde bir tek router Wi-Fi 6 ise açmanız şart değil. Oturum adı ve şifresinden sonra güncelleme olup olmadığına bakıp anasayfaya geçiriyor, her şeyden önce güncellemeyi yapmak lazım.
Anasayfada olan biteni genel olarak görüyorsunuz, kimler neyler bağlı, kaynak tüketimi ne durumda gibi gibi. AI Protection var, özellikle DDoS saldırılarına karşı bir önlem sağlıyor, Trend Micro veri tabanıyla zararlı sitelere girmeden sizi uyarabiliyor.
QoS var, veri paketlerinin işlenme sürecini oyun, medya akışı, evden çalışma gibi gibi modlarla şekillendirebiliyorsunuz. Hatta ve hatta GeForce NOW için bile ayrı bir mod var. Lakin işin özü şu, internet altyapınız iyiyse başka pek bir şeye ihtiyacınız yok. Trafik çözümleyiciden hangi uygulama, yazılım ne kadar veri tüketmiş izleyebiliyorsunuz, interneti ağı ne yavaşlatıyor anında görüyorsunu
Mobil oyun modu, bu daha önce bir router’da hiç görmediğim bir şey. Bu modun uygulanmasını istediğiniz telefonu seçip ekliyorsunuz veya burayla hiç uğraşmayıp telefon uygulamasını indirin, mobil oyun modu sekmesine girip modu başlatın. Anlık ping ve ping sapmasını görebiliyorsunuz burada. Telefonda ölçüm yapmak zor çünkü oyunlarda net bir şekilde ping değerini göremiyorsunuz.
Open NAT sekmesinde port yönlendirme açabiliyorsunuz, oyuna göre yönlendirme profilleri var, rekabetçi türde istediğim oyun profillerini bulabildim. Overwatch’da denedim, açıkçası hiçbir şey fark etmedi ama CS.GO’da denedim, genelde 110-120ms civarı alıyorken CS.GO profilini açınca 70-80ms’ye kadar düştü. Yazılımsal desteğin ufak tefek artıları oluyordu ama ilk defa bu kadar etkili olduğunu gördüm.
USB uygulamalarını görüyorsunuz, Download Master var, PC olmadan USB herhangi bir depolamaya indirme yapıyor. Time Machine var, Apple kullanıcıları için önemli bir konu. AiCloud adı üstünde bir bulut sistemi, telefon fotoğraftan videodan doldu diyelim, yer açmak lazım, iyi upload hızı olan bir yer bulup bunları evdeki depolamaya gönderebiliyorsunuz gibi gibi.
Kablosuz ayarlarında, profesyonel sekmesinde ince detaylar var, varsayılan olarak performans modunda makine. IPTV var mı diyenler için, evet IPTV var. Port yönlendirme var, DDNS var, VPN var, lazım oluyor ülkemizde. Güvenlik ayarlarında DDoS korumasını açtım, birkaç URL filtreledim, istenirse evebeyn denetiminden anahtar kelime filtrelemesi de yapabilirsiniz. Yönetimde çalışma modları var, AiMesh Asus modem ve router’larla yapılan mesh Wi-Fi sisteminin adı, halihazırda AiMesh destekli bir modem/router’ınız varsa güzel oluyor.
802.11ax standardında, 2.4GHz’de 861Mbit’e kadar 5GHz’de 4804Mbit’e kadar destekli, neredeyse 5Gbit’den bahsediyoruz. Beamforming var, alıcıya göre sinyali şekillendiriyor, pratikte 5GHz yayınının menzilini arttırıyor. 1024-QAM modülasyon var, Wi-Fi 6’daki sinyal oluşturma tekniklerinden biri. OFDMA var, MU-MIMO ile 8 kanal açılıyor, OFDMA da her kanalı parçacıklı bir şekilde ayırıyor, LTE hücresel veri baz istasyonlarında kullanılan bir teknoloji. Ev ortamında mesela çok daha fazla alıcıyla, ben yaklaşık 16-17 cihaz bağladım, sorunsuz kullanabilirsiniz şeklinde özetlenebilir.
Gerçek dünya testlerine geldiğimizde, 802.11ac standardı Asus PCE-AC88 ve 802.11ax standardı PCE-AX58BT Wi-Fi adaptörünü kullandım. Önce AC88, router ile aynı odada, 2.4GHz’de 220Mbit yani 27MB/saniye civarı, 5GHz’de ise 850Mbit yani 106MB/saniye civarı bir hız elde ettim. 75 metre/karelik evde, üç duvar ardından 2.4GHz’de 110Mbit yani 14MB/saniye civarı, 5GHz’de ise 540MBit yani 67MB/saniye civarı bir hız yakaladı. AX58BT’ye gelince router ile aynı odada 2.4GHz’de 170Mbit yani 21MB/saniye civarı, 5GHz’de 900Mbit yani 112MB/saniye civarı oldukça iyi bir hız elde etti.
Menzil testinde ise 2.4GHz’de 50Mbit 6MB/saniye, 5GHz’de 500Mbit yani 62MB/saniye civarı hız yakaladı. Router ile aynı odada 2.4GHz’de PCE-AC88, 5GHz’de ise PCE-AX58BT daha iyi sonuç verdi, menzil testinde de PCE-AC88 genel olarak daha iyi.
Özetle, Asus RT-AX86U, ROG Rapture kadar uçuk bir router değil ama aynı yongayı kullanıyor v kablosuzda, vurguluyorum kablosuzda Gigabit’e yakın hızlardan bahsediyoruz, dolayısıyla üst-premium segment arası haylı hızlı bir cihaz. Birçok bilgisayarın aktif bir şekilde oyun oynaması, 4K video akışı yapması bu makine için hiçbir şey, bununla benim gibi NAS cihazınıza yüzlerce GB dosya aktarabilirsiniz.
Güç tüketimi tarafında boştayken 8W civarı, yükteyken 14W civarı tüketti, tahmin ettiğim kadar güce aç bir router çıkmadı açıkçası. 1-2 haftalık kullanımım süresince stabilite anlamında sorunsuzdu, çalışma ısısı hiçbir zaman ılımanın ötesine geçmedi, yoruldu, takıldı, reset atayım kendine gelsin durumu kesinlikle yok, fiyatı segmentindeki bir cihazdan da bu beklenir zaten.
Asus RT-AX86U. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 2000TL civarında. Performansını gördünüz zaten, fiyatı da performansı da üst segmentte. Bir oyun modunun bu kadar etkili bir şekilde ping düşürdüğünü görmek beni memnun etti açıkçası, bundan da güzel güzel faydalandım. Özetle, tasarım güzel, donanım altyapısı çok daha pahalı abileriyle aynı,
hız gayet iyi, menzili ise rakipleriyle benzer düzeyde. RT-AX86U’nun potansiyelinden faydalanabilecek cihazlarınız varsa eğer performansıyla tavsiye edebileceğim router’lardan biri kesinlikle.