NAND bellek üreticilerinin önemli yatırımlar yaptığı ve yeni rekabet alanı olması beklenen QLC NAND teknolojisinde üretim sıkıntıları yaşanıyor. Gelen bilgiler henüz yolun başında olduğumuzu gösteriyor.
QLC NAND nedir?
QLC NAND bellekler bir hücreye 4 bit yazılmasını ifade ediyor. NAND bellek pazarında ilk olarak tek hücreli SLC ürünleri piyasaya çıkmıştı. Daha sonra 2 hücreli MLC bellekler ve sonrasında da 3 hücreli TLC bellekler geliştirildi.
Her aşamada zar başına depolama yoğunluğu artarken QLC ile zirveye çıkmış oldu. 64-katmanlı bir bellekte 4 hücreli olanın 3 hücreli olana göre yüzde 33 daha fazla depolama alanı barındırdığı tespit edilmiş. Micron bu sayede tarihteki ilk 1Tb kapasiteli ticari NAND zarını geliştirmeyi başardı.
Hücre başına daha fazla bit ekleyebilmek yoğunluğu arttırarak enerji verimliliği sağlıyor olsa da kullanım ömrünü biraz azaltıyor. Hata düzeltme mekanizması gibi bazı teknolojiler ile bunun önüne geçilmeye çalışılmış. QLC bellekler hemen hemen TLC bellekler kadar ömre sahip. TLC belleklerde örneğin 500GB kapasiteli bir SSD modeli 300TB yazma ömrü sunuyor. Yine hücre başı veri girdi döngüsü de ortalama 1000 civarında. QLC NAND bellekler özellikle daha düşük maliyet açısından tercih edilecek.
Henüz olgunlaşmadı
Samsung, Toshiba, SK Hynix, Micron gibi üreticiler QLC NAND bellek teknolojisinde rekabete çoktan başlamışlardı. Yılın sonuna kadar pek çok SSD serisinin piyasaya çıkması beklenirken bunun olmayacağı anlaşılıyor.
Sektörden gelen bilgilere göre NAND bellek plakalarının üretim verimliliği henüz yüzde 50 seviyesini aşamadı. Yani üretilen bir yonganın sadece yüzde 50’lik kısmı çalışıyor. Bu da verimliliği yakalayabilmek için zaman geçmesi ve QLC NAND bellek ürünlerinin pazara beklenenden daha geç çıkması anlamına geliyor. Kaynaklar bir süre daha TLC NAND belleklerin üreticiler arasında popüler olmaya devam edeceğini öngörüyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.