Orta-üst tanımını biraz açmak lazım, mesela benim gibi evinde, çektiği fotoğraf ve video içerikleri depolayan, yedek alan, bir ağ ile televizyon, tablet ya da telefona stream eden, işinde de 4K video çekip bunları güvenli bir şekilde saklayan veya bunları yapmayı planlayan bir kullanıcıysanız eğer, evet QNAP’in TS-431P’si size yönelik bir NAS çözümü.
Gayet sade, temel fonksiyonları haricinde detaya girilmeyen kutusu içerisinden ürünün kendisi, güç kablosu, aksesuar kutusu içerisinde 12v 7.5 amperlik bir adaptör, 1.8 metrelik iki RJ-45 kablosu ve diskleri sabitlemek için 32 tane vida çıkıyor, ürün iki yıl garantili.
Beyaz renkli, sert diri plastikten imal edilen NAS 16.9cm boyunda, 16cm eninde, 21.9cm uzunluğunda ve 3KG ağırlığında, dört yuvalı bir NAS için alışılageldik boyutlar diyebiliriz. Ön yüzünde 3.5 ve 2.5 inç HDD veya SSD takabileceğiniz hızlı tak çıkar slotlar, sol yanındaki gri yüzeyde ise sırasıyla sönük kalan bildirim LED’leri, açma kapama butonu ve yedekleme butonu var.
USB 3.0 standardındaki porta taktığınız flash bellek veya harici bir diskteki verileri arayüzü üzerinden belirlediğiniz bir klasöre veya klasörden tek tuşla yedeklemenizi sağlıyor, depolama birimine doğru veya NAS’a doğru, hayli pratik.
Üstünde donanımsal özellikleri hakkında birkaç yapıştırma ve gri yüzeyin devamında parlak beyaz şerit, ki ufak ama şık bir dokunuş olmuş, sağında da bulut depolama kurulumu için QR kodu var, okutup 1-2 adımda size özel ve kişisel olarak edinebileceğiniz en güvenli bulut depolamayı kurabiliyorsunuz, NAS’ın güzelliklerinden biri.
Arkasına geçelim, burada soğutmadan sorumlu 12CM’lik hayli sessiz bir fan var, Qnap’in akıllı fan dediği bu fan yüke göre devirleniyor, gerçi bir seferde 3TB şifreli veri yazmama, sürekli video stream etmeme rağmen devirlenmedi, sessiz kaldı hep. Güç girişinin üstünde
2 USB 3.0 portu, yukarıda da iki RJ-45 gigabit ethernet portu var, iki tane olmasının sebebi ağlardan birinin devre dışı kalması durumuna karşı bir çözüm olması. İsterseniz iki porttan toplam veri akışını da attırabiliyorsunuz, yük portlar arasında dengeleniyor.
Donanımlarından da bahsedelim. İşlemci tarafında bir Amazon şirketi Annapurnalabs’ın AL-212 adlı 1.7GHz’de çalışan çift çekirdekli çözümü var, ARM Cortex A15 üzerine kurulu bir işlemci bu, 1GB DDR3 RAM eşlik ediyor. İçeride kaslı diyebileceğimiz donanımlar yok, işlemci veya RAM’i yükseltemiyorsunuz, entegre haldeler, segmentinde doğal bir durum.
Sıra kurulumumuzda, NAS’lar için özel tasarlanan, Western Digital’in sürekli kullanıma dayanıklı RED serisi 4 adet 2TB’lık HDD kullandık, kutudan çıkan vidalarla raylara sabitliyor, kilitli mekanizmayla yuvasına oturtuyorsunuz.
Yazılımsal kuruluma geçelim, QNAP TS-431P’yi TP-Link Archer VR2600’ün güç verdiği bir ağa bağladık, bu ağda bilgisayar, dizüstü, tablet, telefon ne ararsanız var, zaten isterseniz kurulumu telefonla da yapabiliyorsunuz. Diğer bir seçenek de Qfinder Pro Utility yazılımı. Yazılımı açıp NAS’ınızı seçiyorsunuz, ardından yönlendirilen sayfadan güncel firmware’ı indiriyor ve kuruyoruz, 4 dakika civarı sürdü kurulum bende.
Karşımıza çıkan Akıllı kurulum rehberinden NAS adı ve şifresini belirliyor, tarih ayarı, NAS’ın IP’sinin ayarını girdikten sonra hizmetler sekmesinde Mac ve Linux sistemlerle de hizmet verecek şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Fotoğraf ve müzik istasyonu, iTunes sunucusu, mesela TV ile kullanmak için DLNA medya sunucusu ve son olarak indirme istasyonu fonksiyonunu aktif edebiliyorsunuz buradan.
Kurulumun kritik adımı, hangi RAID kurulumunu seçeceğiz? Benim gibi bir kullanıcı için dosyaların sağlığı ve güvenliği öncelikli olduğundan RAID 5 kurulumuna gittim, lakin sizin için mesela önemli olan depolama kapasitesiyse tekli veya RAID 0 kuruluma gidebilirsiniz, okuma-yazma hızlarını etkilese de güvenlik odağıyla AES 256-bit şifrelemeyi de açıyoruz, işlemci donanımsal şifreleme ve çözme tarafında etkili, bundan sonrası ise disklerin biçimlendirilmesiyle geçiyor.
QFinder Pro karşımıza çıkan ilk arayüz, buradan ağ sürücüsü oluşturabileceğiniz storage plug and connect’e, yönetim web sayfasına gidebiliyor, NAS’a dosya yöneticisiyle erişebiliyor veya FTP üzerinden bağlanabiliyorsunuz.
Yönetim arayüzü bir Android bir tablet kullanıyormuşsunuz gibi hissettiriyor lakin Android değil, QNAP’e has, eksik çeviriler olsa da Türkçe dil destekli bir işletim sistemi bu. Uygulama merkezinde QNAP’in kendi uygulamaları olduğu gibi ortak geliştiricilerin de uygulamaları bulunuyor, mağazada olmasa da mesela gönüllü geliştiricilerin QNAP forumları üzerinden paylaştığı Minecraft sunucu uygulamalarını da yükleyebiliyorsunuz. Ben Google Drive ve Dropbox gibi bulut depolama hizmetlerini NAS’ımla senkronize etmek için Connect to Cloud Drive, telefonla uzaktan erişim ve yine sekronizasyon için Cloudlink, bilgisayardan bağımsız, telefonla kontrol edip, NAS’ı torrent kutusu yapmak için Download Station, videolarımı bir kütüphanede düzenlemek için Video Station, en nihayetinde de video stream edebilmek için Media Streaming ve Plex uygulamasını kurdum, QNAP’in gönüllü geliştiricilerin uygulamalarını da yavaş yavaş uygulama merkezine eklemesi gerek diye düşünüyorum.
Arayüz seri çalışıyor, detaylı bir arayüz olduğundan, ilk kurulum safhasında bol detaylı olduğu için cihazı biraz keşfetmeniz gerek. Kontrol panelinde disklerin durumu ve sağlığını takip edebileceğiniz depolama yöneticisi, kullanıcılar ve izinlerinin belirlenmesi için kullanıcılar sekmesi, ağ kontrolü, IP ve FTP ayarları ve diğer detaylar için Ağ ve Dosya hizmetleri sekmesi var. Uygulama sunucularından da DLNA aygıtlarına, Apple TV’nize, Chromecast aygıtlarınıza ve diğer uyumlu aygıtlara akış yapabileceğiniz Medya sunucusu ayarlarına erişebiliyorsunuz.
Multimedya Yönetimi’nden medya klasörü ve kütüphane ayarlarını yapmak mümkün, ben ağa bağlı televizyonumdan, hali hazırda kullandığım Plex üzerinden istediğim içeriği, herhangi bir sıkıntı yaşamadan Full HD ve 4K içerikleri, Archer VR2600 üzerinden kablosuz stream edebildim. Bu arada, bir güncelleme olduğu vakit sistem sizi uyarıyor, uğraştırmadan güncellemeyi yapabiliyorsunuz, tekrar firmware kurmuyorsunuz.
Western Digital RED serisi 4 adet 2TB’lık diskle RAID 5 kurulumu yapmıştık, AES 256-bit full volüm donanımsal şifreleme motoruyla QNAP-431P’e, tek RJ45 çıkışıyla masaüstü bilgisayarımın SSD’sinden,10GB’lık video dosyasını 97MB/saniye ulaşan bir hızla aktarabildim, tekrar masaüstüne çekerken de 100MB/saniye civarı bir hız elde ettim, tek portun sınırlarına takılıyorsunuz, çift portla 200MB/saniye okuma ve 110MB/saniye yazma gibi hızlar elde edebiliyorsunuz. Tabii bu bizim Western Digital RED serisi disklerle gerçekleştirdiğimiz, pratik bir senaryoda ortaya çıkan sonuç, farklı bir kurulumda farklı hızlar elde edilebilir.
Biraz daha kurumsal kullanım perspektifiyle bakacak olursanız eğer kendinize özel bir mail kutusu sunucusu kurabilir, kişi-kontakt listesi depolayabilr, PC veya Mac’te QNAP Netback Replicator ile istediğiniz dosyaları NAS’taki istediğiniz klasöre istediğiniz an veya belli aralıklar belirleyip yedekletebilirsiniz. Hybrid Backup Sync ile de Google Drive olsun, Dropbox olsun NAS’tan buluta, buluttan NAS’a programlı senkronizasyon sağlayabiliyorsunuz. Güvenlik anlamında şifreli giriş ve admin üzerinden yetki kontrolü, yeri geldiğinde IP bloklama veya çift aşamalı doğrulama, bunlar biraz daha manuel ama 256-bit Full AES şifreleme, bu diskler, tüm NAS kutusu çalınsa dahi verilerinizin gizliliğinden yana şüpheniz olmuyor. Son olarak IP kamera desteği, 2 ücretsiz IP kamera hattı sunuluyor, 25 kameraya kadar satın alabiliyorsunuz.
Sürekli çalışan bir cihazdan bahsediyoruz, güç tüketimi önemli. Diskler kullanımda olduğu sırada 25W civarı, cihaz boştayken 10W civarı tüketiyor. Ürettiği ses ise daha çok taktığınız disklerle alakalı, NAS’ın kendisinden yakından veya uzaktan zırıltı, ses duymuyorsunuz.
QNAP TS-431P orta-üst segmentin hakkını verir bir NAS olmuş, RAID 5 kurulumunda tek gigabit port üzerinden 100MB/saniye civarındaki, ki çift porttan 200MB/saniye civarı okuma hızı elde edebiliyorsunuz, orta-üst segment kullanıcılarını fazlasıyla doyurur. Ben bir yandan video ve özel verilerimi güvenle saklayabildim, diğer yandan da medya aktarımıyla telefon, tablet, televizyon, hepsine içerik akışı sağlayabilecek bir merkez kurmuş oldum.
Bilgisayar veya ikinci bir bilgisayarı gerektirmeden indirme yapabilmesi, bulut tabanlı hizmetlerle senkronize çalışabilmesi, misal veriyorum telefonda yer kalmadığı vakit telefondan evdeki NAS’ıma yedekleme yapıp yer açabilmem, bunlar teknolojiyi kullanmaktan çok içinde olanlar için hayatı kolaylaştıran şeyler; açıkça söyleyeyim, ben şahsen böyle cihaza sahip olmak isterdim, benzer niteliklere sahip, donanımsal açıdan biraz daha zayıf ama uygun fiyatlı kardeşi TS-431 de aynı şekilde, rakipleriyle karşılaştırınca da gayet iyi bir seçim.
Böylelikle bir incelememizin daha sonuna gelmiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.