Siber güvenlik şirketi Comae’nin kurucusu Matt Suiche, tüm dosyaları sildiği için Petya’nın “wiper” türü zararlı yazılım olduğunu ortaya sürdü. Yapılan incelemeler, mağdurlardan 300 dolar talep eden Petya’nın bir süre fidye yazılımı gibi davranmasını sağlayan özel bir koda sahip olduğunu ortaya koydu.
Neden böyle bir yapıya sahip?
Petya’nın yaratıcılarının neden bu virüse fidye yazılımı görünümü kazandırmak istediği henüz bilinmiyor. Uzmanlar, son zamanlarda artan fidye yazılımı saldırılarına dikkat çekmek adına böyle bir şey yapılmış olabileceğini, virüsün yaratıcılarının hedef şaşırtmayı denediklerini tahmin ediyorlar. Ayrıca, bu gibi bir hedef şaşırtmanın sıradan bir hacker grubundan ziyade devlet destekli grupların işine yarayabileceği düşünülüyor.
En çok Ukrayna’da faaliyet gösteren Petya, ilk olarak bir elektrik dağıtım şirketini, merkez bankasını, devlete ait telekomünikasyon şirketini ve bir havalimanını hedef aldı. Virüsün devlete zarar verebilecek hedefler seçmesi, Petya’nın devlet destekli gruplar tarafından yaratılmış olma ihtimalini artırıyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
NE korkutuculugu YHA hadi ordan o ZMN internetde kullanmayn ???
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.