Razer’dan Stealth versiyon, sessizlik odaklı oyuncu klavyeleri görmüştük ama Ornata anahtar uçlarının, silikonumsu bir malzemeye oturduğu Mecha Mebrane altyapısı ve yastığımsı bilekliğiyle konfor-oyuncu arasını hedefleyen, Razer içerisinde de farklı bir klavye. Şimdi yaklaşık 4 aydır kullandığım, diğer inceleme videolarımda da gördüğünüz Razer Ornata’nın incelemesine başlayalım.
Siyah-yeşil, Razer’dan alışılageldik, albenisi yüksek kutusu içerisinden klavyenin kendisi, kullanım kılavuzu ve Razer logosu yapıştırması çıkıyor.
Güzel haberi baştan vereyim, her ne kadar elimdeki test ürünü öyle olmasa da Razer Ornata Türkçe tuş dizilimiyle gelen Türkçe bir klavye, yazı karakteri agresiflikten uzak, sade tutulmuş. Türkçe konuşan Türkçe yazan biri olarak baştan bir puan aldı Ornata benim gözümde.
Aynı anda 10 tuşa kadar Anti-Ghosting destekli klavyenin macro veya ekstra bir tuşu yok ancak direkt klavye üzerinden veya Razer Synapse ile istediğiniz tuşa macro atayabiliyorsunuz, multimedya fonksiyonları ise F tuşlarında, FN + F kombinasyonuyla kullanabiliyorsunuz, atanmış fonksiyon tuşuna sahip klavyeler kadar rahat değil haliyle.
BlackWidow X’in metal yüzeyinin aksine sert, esnemeyen plastik bir gövdeye sahip Ornata, BlackWidow X V2’de de plastik tercihiyle Razer plastiğe geriye dönüş yapmış gibi görünüyor, gerçi Razer tarafında ikisi de gayet dayanıklı ama metalin hissi bir başkaydı doğrusu, Ornata öncesinde BlackWidow X V1 kullanmış biri olarak bunu söyleyebilirim.
Yastık formunda, gerçekten yumuşak, suni deriyle kaplı geniş bileklik, oyuncu klavyelerindeki bilekliklere farklı bir bakış açısı getirmiş diyebilirim. Benzeri iş gören bileklikleri sonradan temin edebiliyor musunuz, evet ama hiçbiri bu kadar bütünleşik, klavyeye özgü tasarlanmış bir yapıda değil, mıknatıslı yapısıyla kolay yapışıyor ama kolay kolay ne çıkıyor ne de sağa sola kayıyor.
Yeterli derinliğiyle de alışınca arayacağınız bir rahatlık sunuyor açıkçası, ki ben normalde bileklik sevmeyen bir oyuncuyum. Suni deri de eli normal ölçüde terleyen biri olarak kolay kolay deforme olacak gibi değil, 3-4 senedir kullandığım Kraken V1 kulaklığımın suni deri yastıkları ilk günkü gibi durduğundan bunu rahatlıkla söyleyebiliyorum.
Kablosu kumaş kaplı, fiber bir kablo, gayet dirayetli görünüyor, altın kaplama USB arabirimiyle bağlıyorsunuz. Klavyenin altında sağa sola yönlendirebileceğiniz kanallar var. Üstte iki ayak görüyoruz, uçları bilekliksiz kullanımda kaymamaları için silikonla kaplanabilirmiş, bilekliğin altındaki silikon topuklar klavyeyi kaydırmıyor. Razer özellikle belirtmemiş ama içeride tüm yüzeyi kaplayan plaka, anahtar yuvalarının yüksek şekli ve klavyenin altına uzanan kanallarla sıvı temasına dayanıklı gibi görünüyor.
Tuş başlıkları mat siyah, kaymıyorlar ama hal böyle olunca kir ve toz tutmaya müsait hale gelmişler, hızlı tepki odağıyla orta boy diyebileceğimiz boydalar.
Dayanıklılık anlamında ise vaatkâr gözükmüyorlar, 3-4 aydır Ornata ile sürekli oyun oynayan ve yazı yazan biri olarak sık kullanılan WASD ve ender kullanılan F tuşları arasındaki fark ortada, soyulmadı ama dokuları değişti sık kullanılan tuşların.
Altlarında Razer’ın geliştirdiği klikli ses profiline sahip Mecha Membrane anahtarlar var. Razer’ın yeşil anahtarları, yine benzer Cherry MX Blue veya MX RED kadar sesli değiller kesinlikle ama net ve keskin bir ses profilleri var, mekanikler arasında sessiz diyelim biz şuna. Geleneksel klavyeler kadar sessiz değil Ornata ama hız anlamında kesinlikle üstün, Ornata’yı konfor ve oyunculuk arasına taşıyan da bu zaten.
Ornata’nın rakipleri arasında parladığı yanı aydınlatması. 104 tuşun 104’ü de teker teker RGB LED’lerle aydınlatılmış, bölgesel aydınlatmalı klavyelerle karıştırmamak gerek. Ornata’nın tek yeşil aydınlatmalı bir versiyonu da var, ekleyelim.
Tuşların altında ışığı tutup, homojen bir şekilde dağıtan sert, yarı şeffaf bir plaka var, anahtar gövdeleri de şeffaf malzemeden olunca aydınlatması en başarılı klavyelerden biri ortaya çıkmış. Synapse yazılımı üzerinden, nefes alma, reaktif, dalga, yıldız gibi hazır aydınlatma efektleri uygulayabiliyor veya kendiniz farklı oyun türleri için farklı temalar oluşturabiliyorsunuz.
Gönüllü ve onaylanmış aydınlatma temalarına da Chroma Workshop üzerinden ulaşabiliyorsunuz, mesela Overwatch’la uyumlu aydınlatma temasında, ki oyunu açtığınızda klavye bu temaya otomatik geçiyor, karakter seçim ekranında, yeteneklerin hazır olma ve bekleme sürelerinde, karakter ölünce ve birçok durumda tuşlar aktif bir şekilde farklı renklerle, efektlerle tepki veriyorlar, bir oyuncu olarak atmosferi ciddi biçimde güçlendiriyor.
Tuşların harekete geçmesi kağıt üstünde 60 gramlık baskı, 4mm yol katetmesi gerekiyor, BlackWidow X’in Green Switch’inde 50 gramlık baskı ve 2mm yol katetmesi gerekiyor. Hız odaklı Cherry MX Red 45 gram, 2mm, biraz daha yazı odaklı MX Brown’da da 55gram, 2mm şeklinde.
Ornata’da tuşu sonuna kadar bastırmanız gerek, yalnız tuşlar orta boy tuşlar, BlackWidow X’tekilerin yarı boyunda olduğu için basma noktası anlamında pek bir fark hissetmiyorsunuz. Yalnız tuşlar anahtarların temas ettiği silikon malzemeden mütevellit biraz yapışkan bir his veriyorlar, Razer’ın Green Switch’i olsun, Cherry MX Blue ve Red olsun, bu tuşlarda olduğu gibi adeta bir duvara vurup durmuyorlar, silikonla sekiyorlar, resetlenme sürelerinde ise bir sıkıntı yok, işin özü biraz alışkanlık gerektiriyor.
Yazma deneyimi anlamında gerekli güç için gram bazında konuşuyoruz belki ama 10 gramlık fark hissedilir bir fark, 60 gramlık Mecha Membrane anahtarlar, hele ki tuşa sonuna kadar basmaya eğilimliyseniz eğer Razer Green Switch, Cherry MX Red ve Speed’e göre daha fazla efor sarf ettiriyorlar, MX Brown ve Black ile eş seviyede diyebilirim. Anahtar seçimi kesinlikle kişisel bir şey, mesela ben Razer Green Switch ve Cherry MX Blue’nun tabiri caizse daktilo gibi sesini, daha tepkisel ve hızlı olduğunu bilmeme rağmen MX Speed’e değişmiyorum gibi gibi.
Gel gelelim oyun performansına, çevrimiçi rekabetin dönmediği oyunlarla yaptığım testlerde açıkçası müteessir olduğum bir şey olmadı, tepki verme anlamında bir süreden sonra Mecha Membrane’a alışıyor, aslında tuşları sonuna kadar bastırmadan kullanabildiğinizi keşfediyorsunuz, zaman alıyor bu süreç. CS:GO ve özellikle sürekli hareket halinde olduğunuz Overwatch gibi oyunlarda istediğim hızda tepki verebildim Ornata’da, Blackwidow X’e göre öne çıktığı veya geriye düştüğünü hissetmedim açıkçası ama daha yorucu mu, evet, aradaki 10gramlık fark hissediliyor, tuşlara sonuna kadar basmamayı öğrendikten sonra ağırlığın etkisi azalıyor.
Razer Ornata ile 3-4 ay geçirdikten sonra ve incelemenin sonunda şunları söyleyebilirim. Öncelikle klavye Türkçe bir klavye, bunun üretici-tüketici arasındaki ilginin bir göstergesi olduğunu düşünüyorum. İkincisi Ornata, Blackwidow X Chroma’ya göre sessiz ama yine de klikli bir ses profile sahip, bir yandan sesini BlackWidow kadar ev ahalisine duyurmuyor, bir yandan da mekanik klavye ruhunu koruyor.
Üçüncüsü, tuşların altındaki şeffaf plastik plakayla Ornata en canlı aydınlatmaya sahip klavyelerden biri, yüzeye yansıma mantığıyla aydınlatılan klavyelerin yanında tam bir görsel şölen. Bileklik ise alışkanlık oluşturacak kadar keyifli, dediğim gibi ben normalde bileklik sevmem ama bu yastığımsı yapı kendini sevdiriyor.
Son olarak fiyatı, Ornata’nın Chroma’sı 500TL civarında, sadece yeşil renk aydınlatmalı kardeşiyle arasında 100 lira civarı fark var, Chroma olanı için aradaki fark kesinlikle değer. BlackWidow X Chroma’ya göre 250, Blackwidow X V2’ye göre de neredeyse yarı yarıya ucuz Ornata, fiyat segmentinde aydınlatma bakımından rakiplerine tabiri caizse nal toplatır.
Rakibi diyebileceğim Cherry MX RED’li Corsair Strafe’in tek renk aydınlatmalı versiyonu 600, RGB olanı ise 700 lira civarında. Uzun lafın kısası, Razer Ornata, anahtarları Cherry MX Black sertliğinde, mekanik klavyelere göre nispeten sessiz, yastığımsı bilekliği alışkanlık bozduracak kadar rahat, rekabetçi oyunlarda yeteneğinizi sınırlamayan, aydınlatmada tepeye oynayıp fiyatı kıyasla uygun, konfor-oyuncu arası klavye isteyenlere hitap eden bir klavye.
Böylelikle bir inceleme videomuzun daha sonuna gelmiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.