Anlık Bildirim
Canlı Yayın
Samsung Galaxy S25 ailesi tanıtılıyor! - Galaxy Unpacked 2025 Türkçe Canlı Yayın
Sıradaki Video

Razer Raiju incelemesi "En hızlısı, en pahalısı"

Bu videoda Razer'ın PS sertifikalı, profesyonel oyunculara ve E-Spora yönelik kontrolcüsü Raiju'nun tasarımına göz atıyor, standart kontrolcüde olmayan özel buton ve anahtarlarını ediyoruz.
Raiju Japon mitolojisinde, vücudu şimşekten oluşan, şimşeğe hükmeden efsanevi bir canlının adı aslında. Razer da Raiju’nun genel tasvirinden yola çıkarak lacivert temalı,  mekanik anahtar ve ek butonlarla özelleştirilmiş bir kontrolcüyle karşımızda.
Lacivert, sadece temel özelliklerinin vurgulandığı kutusu içerisinden öncelikle Razer’ın CEO’sundan bir tebrik mesajı, sonrasında sert taşıma çantasında kontrolcünün kendisi, kullanım kılavuzu ve Razer yapıştırmaları, öndeki gözde de sıkı kumaş kaplı 3 metrelik bağlantı kablosu çıkıyor.
 

Çantası hayli dirayetli, hayli sert, içerisinde kablo için fileli bir göz ve kontrolcünün üzerindeki ekstra butonları takıp çıkarabilmek için bir tornavida bulunuyor. Çanta gerçekten kaliteli, fiyatı segmentinden de bu beklenirdi tabii ama yine de gönlümü çaldı.
 

Özellikle PS cephesi için geliştirilen Raiju’nun formunu görür görmez “Bu Xbox kontrolcüsü ama” demedim değil. 16.8cm eni, 10.5cm boyu, 6.5cm kalınlığıyla geniş ve tombul yapısı benim gibi Xbox kontrolcülerini daha rahat bulanlardan artıyı kaptı. Kablosuyla birlikte 350 gram ağırlığıyla 192 gramlık standart kontrolcüden yarı yarıya daha ağır, hafif kumlu, sert plastik gövdenin ağırlığı öyle yoracak cinsten değil de daha kaliteli olduğunu hissettiren cinsten bir ağırlık.
 

Ön yüzünde dokunmatik panel, kontrol buton ve joistikleri, seçenekler, paylaşma ve ana menü gibi temel butonların yanısıra ekstra butonlar var. Sağdan sola 4 kademeli ses ayarı, mikrofon susturma, iki profil arasında geçiş ve görev atama butonu gibi hızlı kontrol butonlarını görüyoruz, kulaklığınızın üzerinde ses kontrolcüsü veya susturma tuşu yoksa hızlı kontroller hayli pratik.
 

Arkasında, kavradığınız yerlerde ideal oranda tutucu lacivert silikon kaplamalar var, kir tutmaya müsait görünüyorlar açıkçası, lakin standart kontrolcüye göre elinizde çok daha oturaklı duruyor, kontrol bende diyebiliyorsunuz; kişisel bir ek, standart kontrolcüyü oyun heyecanıyla istemsizce sıkarken bu kontrolcüde, Xbox kontrolcülerinde de olduğu gibi elim çok daha rahattı.
 

Butonlar ve hissiyatları. Aksiyon butonları standart kontrolcünün aksine hipertepki mekanik anahtarlara ve klikli bir ses profiline sahip, basması kolay, basma noktasına erişmek de hayli kolay. Üzerinde çıkarılabilir koruyucularla gelen joistikler standart kontrolcüdekilerden biraz daha kontrollü, merkez noktasına çekimleri daha güçlü. Yön butonları ise standart kontrolcüden çok daha sert, yön butonlarını şahsen pek kullanmıyorum lakin yorucular, burası açık, belki zamanla açılırlar. Hızlı kontrol butonları ise ideal sertlikte ve ergonomi anlamında erişmeleri kolay.

Arkasında iki L ve R butonları benzeri M butonları ve altta da alaşım malzemeden iki tetik var, kontrolcünün istediğiniz bir fonksiyonunu bu butonlara atayabiliyorsunuz. Tetik butonları orta parmaklarıma cuk diye oturdu desem yeridir, orta sertlikte ve basma noktası kısa olduğundan hızlı tepki gerektiren şeyleri bu tetiklere atadım, biraz daha rekabetçi oyunlarda bu ek butonların önemi ortaya çıkıyor. Tuşları istemezseniz eğer, ki ele kullanmasanız da ele takılan, rahatsız eden şeyler değiller, tornavidası ile sökerek çıkarabiliyorsunuz.
 

Üzeri tırtıklı, kaydırmalı kilit butonları ne peki? Bunlar tetiklerin mesafelerini sınırlayıp, hızlı tepkilere odaklı hale getiriyorlar, FPS oyunlarında nasıl kullandığınıza bağlı olarak özellikle etkililer.
 

Ekstra butonlara nasıl görev atıyoruz, şöyle ki, hızlı kontrol butonlarından en soldakine basılı tutup atanabilir tuşlardan birine, sonra da hangi görevi yapacaksa o butona basıyorsunuz, bu kadar.
 

Deneyimlerine geçelim, dediğim gibi kol gerçekten rahat, tümüyle kavrayabiliyorsunuz, hem de eklemlerinizi fazla oynatmadan, bu da uzun maratonlarda rahatlık anlamında bir avantaj. Ağırlığı keyif verecek ideallikte; daha çok Xbox kontrolcüsü kullanıyormuş gibi hissediyorsunuz.
 
 
D Pad tarafı hariç butonların hepsi standart kontrolcüden çok daha tepkisel, FPS oyunlarında tek tek atış yaparken standart kontrolcünün aksine çok daha hızlı resetlenip hızınıza yetişebiliyor. Razer zaten E-Spor oyuncularıyla geliştirilmiş, E-Spora yönelik bir kontrolcü olduğunu vurguluyor Raiju’nun. Titreşimi ağır olduğu için biraz daha etkileyici, yalnız aksiyon butonları yerlerinde biraz gevşek durduklarından titreşim anında zırıldıyorlar, bu fiyat segmentinde böyle bir şey beklemezdim doğrusu.
 
 
Atanabilir M1 ve M2 butonları belki biraz daha dışarıda durabilirlerdi zira basayım derken yanlışlıkla R1 ve L1’e basabiliyorsunuz, gerçi tuşların basma noktalarının bu kadar yakında ve tepkisel olmalarını göz önüne alırsak üzerinden geçilebilecek bir durum. Bu arada, resmi olarak desteklenmese bile Raiju’yu Steam’de kullanabiliyorsunuz, hatta ben kolla vaktimin çoğunu bilgisayar tarafında geçirdim, herhangi bir sıkıntı da yaşamadım açıkçası.
 

Razer Raiju, standart PS kontrolcüsünden kesinlikle daha iyi, rahatlığı, kavradığınızda aldığınız his, hızlı kısayollar, daha kontrollü joistikleriyle beraber özellikle FPS oyunlarında tepki hızınızı arttırabilecek atanabilir kısayollar, kısacası PS Elite kontrolcüsü desek yanlış olmaz.
 
 
Yalnız Razer’ın da belirttiği gibi bu kol E-Sporculara göre tasarlanmış, hipertepki mekanik aksiyon butonları, yine hipertepki ek butonlar, milisaniye detayında performansa oynadığı için sadece kablolu kullanılabiliyor oluşu, her detayı tepeye odaklı, bu arada standart kontrolcü siz kabloyla bağlasanız bile yine kablosuz olarak veri aktarıyor, kablo sadece şarj için kullanılıyor.
 
Normal bir kullanıcı kablosuz rahatlığını, profesyonel bir oyuncu da Raiju’daki düşük tepki süresini arayacaktır diye düşünüyorum ama bu tercih kullanıcıya bırakılmalıydı, kablosuz da kullanılabilmeliydi Raiju. Bu videonun yayınlandığı tarih itibarıyla fiyatı 1000 lira civarında, 1100-1200 liraya PS4 alabileceğinizi düşünürsek eğer evet, bu kol gerçekten konsolda standart kontrolcünün sınırlarını aşmak, rekabetçi oyunlarda Xbox Elite kontrolcüsünde de yaşandığı “Sende Elite kontrolcü mü var?” dedirtecek kadar rakiplerinizden öne çıkmak için tercih edebileceğiniz uç bir seçenek.
 
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim