Razer’ı RGB sevdasından bilip tanıyor olabilirsiniz, ben de şakasını sohbetini yaparım ama her şeyi RGB’den ibaret değil. Razer’ın CEO’su Min-Liang Tan’ı bir süre takip ettikten sonra kendisi de bir oyuncu olduğu için ürün geliştirme konusuna, oyuncuların ihtiyaç duyduğu şeyler konusunda bir oyuncu gözünden baktığını net bir şekilde görüyorsunuz, bu gayet olumlu bir şey.
Blackwidow Elite, benim uzun zamandır kullandığım ki videolarımda da sık sık görmüşsünüzdür, Blackwidow X’in yapısına benzer yapıda, önce Ornata’da gördüğümüz, sonra Blackwidow V2’ye de gelen bilekliğin eklendiği ve bazı diğer geri bildirimlerin de dikkate alındığı bir ürün olarak karşımızda.
Kutusu Razer’ın tematik siyah-yeşil renkleriyle bezenmiş. Bir dönem yön tuşları üzerinden anahtarı deneyimleyebiliyordunuz, sonra bu gördüğünüz anahtarlık üzerinden deneme fırsatı verdiler, rafta klavyenin kendi anahtarları eskiliteceğine güzel düşünülmüş bir şeydi, şimdi tekrar yön tuşlarından deneyebileceğiniz hale getirmişler. Kutudan klavyenin kendisi, bileklik ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor, yapıştırma seti de zamanla değişti, daha çeşitli yapmışlar.
Elimizdeki inceleme ürünü Türkçe değil ama ülkemizde Türkçe karakter setiyle geliyor klavye, bunu baştan belirtmiş olayım. Tek renk seçeneği var, siyah. Üst plaka alüminyumdan, alt kısmı sert plastik, sağından solundan ses gelen, esneyen bir plastik değil, plastik var plastik var, bu iyi olanı, biraz ağır olması da sağlamlık hissini güçlendirmiş.
Lakin alüminyum malzeme Blackwidow X’deki o soğuk metal hissini vermiyor kesinlikle, hatta klavyeyi deneyimlemeye başlarken plastik olduğunu düşündüm ben, sonra alüminyum olduğunu fark ettim. “Askeri sınıf metal yapı” diye vurgulamış Razer ama kıyaslayınca bu nitelendirmeyi Blackwidow X hakediyor, özetle X’teki kadar kaliteli değil bir alüminyum değil ama mesela Blackwidow V2’deki plastikten elbette daha iyi.
Sağda multimedya butonları var, ileri geri, durdur, başlat ve çok fonksiyonlu tekerlek. Blackwidow X’te veya V2’de yoktu bunlar. Hissiyatları, hissiyatları bence kıyaslayınca kötü, yani mesela Corsair K70 MK.2’deki gibi bir geri dönütleri toklukları yok. Basmaları daha kolay mı, kesinlikle daha kolay, katetmesi gereken mesafe çok kısa ama o tok hissiyat, geri dönüt yok, daha kullanışlı belki ama ucuz bir hissiyat oluşturuyor.
Tekerleğin üzerindeki buton sesi kapatıyor varsayılan olarak, ben kullanmasını gayet rahat buldum, K70 MK.2’den de rahat buldum çünkü hem daha ele gelir bir yerde hem de yine derin değil, sert de değil. Tekerlek kademeli bir tekerlek, plastik malzeme, bana K70 MK.2’deki metal, o analog amfilerdeki tekerlerin verdiği tadı vermedi ama kullanılası mı, kullanılası, hem de bu tekerlek çok daha farklı işler de yapabiliyor, detaylandıracağım.
Altında geniş geniş kauçuk topuklar var, hani özellikle zorlarsanız klavyeyi o zaman kayar. Ayaklarında güzel düşünülmüş, en azından benim hoşuma giden bir şey var, iki kademeliler, ister kısa, ister uzun ayakları kullanabiliyorsunuz.
Kalın mı kalın bir kablosu var, sıkı bir kaplaması var, diri bir kablo. Niye kalın, çünkü bir USB USB 2.0 portunu da barındırıyor klavye. İlk Blackwidow’da vardı, Blackwidow X’te gitti, Blackwidow V2’de geri döndü USB portu. Kulaklık takılır, kablosuz bir çevre biriminin alıcısı takılır mesela, kullanılır yani. Misal veriyorum masaüstünde kulakiçi kulaklık kullananlar için de 3.5mm jack var, en nihayetinde yakınınızda bir 3.5mm jack oluyor.
Yastık formundaki bileklik şöyle bir diğer markalara baktığınızda eşine pek rastlayamayacağınız türden rahat, bir benzeri Logitech G513 Carbon’da var. Suni deri malzemeden, Mart 2017’den bu yana kullanımda bir Razer Ornata’m da var, henüz bir soyulma ibaresi göstermedi, bu da benzer bir dayanıklılık gösterecektir diye düşünüyorum ama tabii elden ele, ter kimyanıza göre diyeyim durum değişir.
Ben bileklik kullanmayı sevmem, kişisel bir şey ama kullananı için çok rahat, elim ne içine gömülüp bilek hareketimi sınırlıyor ne de itip halihazırdaki komforumu bozuyor. “Ben başka klavye alır, bir de bileklik bulur eklerim” demeyin, bunun kadar entegre, bunun kadar bütün bir şey olmaz. Mıknatıslı yapıda, takıp çıkarması demiyorum, tırnaklı bir yapı değil sonuçta, koyup alması da zor değil.
Tuşlar ve anahtarlar. ABS malzeme, 2016’dan beri kullanılan Blackwidow X’in tuşlarında, WASD ve sol Shift gibi sık kullanılan tuşlarda ufak bir parlama var ama bu tüm ABS malzeme tuşlarda olabilecek bir şey. Corsair’da, Logitech’te, Steelseries’de, her markadan klavyede karşılaşabileceğiniz bir durum bu. Maliyeti çok daha yüksek ama daha kaliteli, daha kalın, daha ağır, anahtarın ses tonunu bile değiştiren, böyle zamanla parlamayan PBT tuşlar var, onlardan ayrıca satın alıp kullanabilirsiniz, meraklısına seçenek çok.
Anahtar Razer’ın Green Switch adını verdiği anahtar. Sesi daktilo misali, geri dönütleri kuvvetli, ben sırf o geri dönütü, tak tak tak sesi için Blackwidow X kullandım, kullanan için sesi harika, hatta “mekanik hissiyatlı” klavyelerde taklit edilmeye çalışılan, sevilen bir ses bu, lakin etrafınızdakiler, hatta evinizdekiler, sesli bir klavye olduğundan pek hoşnut olmayabilirler bu klavyeden.
Yapısını eskisine göre, tuşu daha stabil tutacak şekilde geliştirmişler, tuşu tutan temeli güçlendirmişler diyebiliriz, dedikleri gibi de tuşun sağa sola salınımı azalmış, eskisi rahatsız edici değildi, tuş öyle yerinde bol durmuyordu zaten ama, şimdi daha iyi.
80 milyon basım ömründen bahsedilmiş, 80 milyon defa basılınca bozulacaklar diye bir şey yok tabii, bu ölçümlenmiş, dayanıklılığa dair bir gösterge. Corsair klavyelerin de kullandığı Cherry MX Red, Blue, Speed, bunlar için 50 milyon basım ömrü biçilmiş mesela. Logitech G512’deki Romer-G Lineer, dokunmatik ve Blue anahtarlar için de 70 milyon denmiş. Bu sayılara ulaşmaya ömrünüz vefa etmeyebilir ama kıyas için kullanacaksanız belirtilen değerler böyle.
Aydınlatma. Synapse 3 destekli bu klavye. Arayüzünden ki Synapse 2’ye göre daha stabil, daha kullanılası, en önemlisi de eskisi kadar arıza çıkarmayan bir arayüz olmuş, buradan dalga, renk geçişi, ateş, tepki, damla etkisi gibi aydınlatma efektleri uygulayabiliyorsunuz, istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz efektleri. Aralarında benim yeni karşılaştığım ekrandaki renklere göre renklendirme efekti var, ekranın tamamını veya belirli bir kısmını seçiyorsunuz, ekipmanlarınız ona göre renk alıyor, güzel. Aydınlatma konusuna gelecek olursak, anahtarların gövdesi LED’in ışığını yaymaya çok müsait değil, çekim yaparken kullandığımız bu şiddetli ışık kaynakları altında elbette çok canlı görünmeyebilir ama yeterince canlı olduğunu düşünüyorum.
Beyaz alt plakalı Blackwidow V2 ve yine benzer yapıda Ornata’daki gibi RGB şöleni değil ama temayı oluşturur. Ekipmanların aydınlatmalarını sese göre şekillendiren Chroma Visualizer var mesela ama Razer Workshop’taki, gönüllülerin yine Razer için geliştirdiği Audio Visualizer kadar detaylı değil, o kadar güzel değil, Workshop’ta daha bir sürü gönüllü geliştirilmiş şey var.
Corsair, Logitech, Steelseries gibi markalar bu konuda gerideler kesinlikle. Tuşlara teker teker de renk, efekt girebilirsiniz, diğer Razer ekipmanlarla eşlenik çalışmalarını da sağlayabilirsiniz. Hatta ve hatta Philips Hue, Nanoleaf Aurora gibi aydınlatma sistemleriniz varsa onları da bu eşlenik aydınlatmaya katmak mümkün, Synapse 3’ün en büyük avatajlarından biri de böyle entegrasyonlar.
Oyunlarla entegrasyonu da çok iyi. Corsair, Logitech, Steelseries tabiri caizse elini kaldırana kadar Razer çat diye yeni, popüler oyunların aydınlatma entegrasyonunu yapıyor. Mesela Apex Legends, oyunun menüsündeyken, karakter seçerken, oyunda vurduğunuzda, hasar aldığınızda farklı animasyon, yeteneklerinizin bekleme süresine göre farklı renklerde tuşlar, tamam oyun esnasında kimse klavyeye bakmıyor ama ben bunların Razer’ın verdiği dikkatin göstergesi olduğunu düşünüyorum.
Klavyeye arayüzünden de, klavyenin üzerindeki tuşlarla da Synapse olmadan hızlıca Macro atamak mümkün. Multimedya tuşlarına da farklı görevler atamak mümkün, aslında klavyedeki her tuşun görevi değiştirilebiliyor ama bunlar atanmış tuşlar olduklarından mesela herhangi bir programı başlattırabilirsiniz, farklı bir oynatma görevi verebilirsiniz, Windows kısayolu atayabilirsiniz gibi gibi. Tekerlek de aynı şekilde, sesi ayarlamak için değil de mesela tekerlekle müzikler arasında geçiş yapın, susturma butonuna Spotify’ı atayın, ses ayarları görevini de ileri geri butonlarına verin gibi gibi, hayal gücünüze kalmış.
Oyun performansı. League of Legends ile başlayayım, öncelikle anahtar bazında, yapısında değişiklik var tamam ama performansı aynı. 1.9mm’de tuş basılmış oluyor, çok derine gitmiyorsunuz aslında ama Razer içerisinde Yellow Switch ve Cherry MX Speed 1.2mm’de basılmış oluyorlar, yani daha az yol katederek tuşa basmış oluyorsunuz. Bu klavyede, Blackwidow X’te de olduğu gibi Kha’Zix’le mesela atlayıp rakibi öldürüp yetenek süresi sıfırlanınca hemen dönebiliyorsunuz, Anti-ghosting bir klavye olması, anahtarların hızlıca resetlenebilmesinden dolayı bu tür kombolarda klavye hızınıza yetişiyor, potansiyeliniz neyse onu sergiliyorsunuz oyunda.
Overwatch ve Apex Legends da oynadım, bunlarda fare yetenekleriniz, bilekleriniz daha önemli. Yetenekler var sonuçta, istediğim hızda tepki verebiliyorum ama Yellow veya MX Speed, daha hızlı tepki verme imkanı sağlıyor, en azından potansiyel olarak öyle, bir yandan da Yellow ve MX Speed’de Green ve MX Blue’nun geri dönütleri yok, yani öyle tak tak tak, tuşa bastım hissi kıyasla zayıf, anahtar meselesi bir yerden sonra kişisel zevk meselesi arkadaşlar, size kalmış.
Razer Blackwidow Elite. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 800TL civarında. Corsair K70 MK.2 900-1000, Logitech G513 1000TL civarında. Razer, Blackwidow X’e göre Elite’de alüminyum kalitesini kısmış, bunu görebiliyorsunuz ama Blackwidow V2’ye göre daha mı iyi, kesinlikle daha iyi, bir defa atanmış multimedya tuşları var, bu başlı başına tercih sebebi.
Corsair K70 MK.2 ile karşılaştırdığımda malzeme kalitesi anlamında geride Blackwidow Elite ama kullananı için yastığımsı bileklik, çok daha iyi oyun entegrasyonu, bunlara önem veriyorsanız Blackwidow Elite yanlış bir seçim değil, bahsettiğim klavyelerin hiçbiri yanlış seçim değil, öncelikleriniz asıl mesele.
İki kademeli topuklar ve çok fonksiyonlu tekerlek güzel düşünülmüş şeyler hatta, beğendiğim jestler oldular. Özetlersek, Razer Blackwidow Elite, Blackwidow V2’nin düşmanı olmuş, daha ucuza daha iyi bir klavye Razer içinde ama daha iyi malzemeyi büyük ihtimalle Hunstman serisine kaydırmışlar, gelince göreceğiz onları da.
Corsair K70 MK.2 kadar kaliteli değil metal yüzeyi ama ondan daha ucuz, yani bir şekilde kendini haklı çıkarıyor Blackwidow Elite, ben biraz daha klavyede maksimum malzeme kalitesi isteyen ve USB portu, 3.5mm jack, makro tuşu, ekstra multimedya tuşu, bunlar olmasa da olur diyen biri olduğum için Blackwidow X’e kayıyor gönlüm lakin Blackwidow Elite genel olarak öncelikleriniz doğrultusunda tercih edilebilecek bir klavye olmuş.