Android telefon sahibiyseniz "Saf Android" kavramını temsil eden Stock Android, Pure Android veya Vanilla Android terimlerini duymuş olmalısınız. Stock ROM veya Saf Android'in ne olduğu konusunda fikir sahibi olmayanlara yönelik olarak hazırlanan bu yazıda konuyla ilgili temel bilgilere yer vereceğiz.
Öncelikle Stock ROM, Pure Android ROM veya Vanilla ROM'un hemen hemen aynı olduğunu, bu nedenle makalemizde "Saf Android" terimini kullanacağımızı belirtelim. Google tarafından geliştirilen Saf Android, tüm Android telefonlarda yüklü olan işletim sisteminin temelini oluşturuyor.
Saf Android Nedir?
Saf Android, Google tarafından herhangi bir değişiklik yapılmadan sağlanan Android'in el değmemiş saf sürümüdür. Nexus, Google Pixel ve Android One programı dahilindeki General Mobile gibi üreticilerin akıllı telefonları Saf Android sürümüyle geliyor. Samsung, HTC veya LG gibi akıllı telefon üreticileri ise bu saf sürümü kendilerine özel arayüz ve uygulama entegre ederek modifikasyondan geçiriyorlar.
Saf Android, işletim sistemini çalıştırmak için gereken veya yalnızca Google'ın Android kullanıcıları için önemli olduğunu düşündüğü önemli uygulamalar ve araçlarla birlikte geliyor. Bu da Saf Android'in sistemi yavaşlatacak herhangi bir tema veya gereksiz uygulamalarla (bloatware) gelmediği anlamına geliyor.
Güvenlik Konusuda Bir Adım Önde
Nexus, Google Pixel, bazı Motorola modelleri ve General Mobile marka cihazların dışındaki hemen hemen tüm akıllı telefonlar revize edilmiş Android işletim sistemiyle ile birlikte sunuluyor. Örneğin Samsung cihazlarda TouchWiz, Sony'lerde Xperia, HTC'lerde ise Sense UI ve benzeri arayüzler yer alıyor. Bu üreticiler, Saf Android'i temel alarak işletim sistemini kendilerine göre özelleştiriyorlar.
Saf Android'in Faydaları
- Diğer arayüz giydirilmiş veya kişiselleştirilmiş Android ROM'lara kıyasla çok hızlı
- Gereksiz uygulama (bloatware) içermediği için daha fazla depolama alanı sunar
- Diğer Android cihazlara kıyasla güncellemeleri daha hızlı şekilde alır
- Bataryayı hızla tüketen hiçbir üçüncü parti uygulamaya sahip değil
- Sistem kaynaklarını tüketen hiçbir üçüncü parti uygulama içermez
- Diğer kullanıcı arayüzlerine kıyasla daha temiz bir görünüm sunar
- Güvenlik yamaları ve güncellemeleri öncelikli olarak hızlı şekilde alır
- Saf Android'li cihazlar yeni özelliklere hızlı şekilde sahip olur
- Saf Android, doğrudan Google'dan geldiği için her zaman kaliteli olduğundan emin olabilirsiniz
- Hata düzeltmelerini hızlı şekilde ilk olarak sizin almanızı sağlar
Bazı avantajlara sahip olmakla birlikte, Saf Android'in bazı dezavantajları da bulunuyor. Bu dezavantajlar arasında özellik eksikliği, kişiselleştirme seçeneklerinin yetersizliği vs gibi konular var.
Bu nedenle üreticiler, Saf Android'i temel alıp ihtiyaçlarına göre özelleştirerek tüketiciler için yararlı olduğunu düşündükleri yeni özellikler, uygulamalar ve araçlar entegre ediyorlar. Ancak bunların da sistem kaynaklarını tükettiği, cihaz hafızasında yer kapladığı ve RAM kullanımını arttırdığı da bir gerçek.
Saf Android ve faydaları konusunda bilgi sahibi olabilmeniz için hazırlanan bu makaleye rağmen konuyla ilgili halen aklınıza takılan birşeyler varsa yorum bölümüne yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
49851 kez okundu.
25 kişi, toplam 25 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
saf android, general mobile ve