Haberleri değil; haber kaynaklarını analiz ediyor
MIT'nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı(CSAIL)'ndaki araştırmacılar ile Hamad Bin Khalifa Üniversitesinin Katar Bilgisayar Araştırma Enstitüsü(QCRI)'ndeki araştırmacılar ilk olarak haber kaynaklarını ayırt edebilen bir yapay zeka geliştirmekle işe başladı. Ekip yapay zekayı eğitmek için ABD'de faaliyet gösteren ve haberlerin doğruluğunu araştıran kurumlardan destek aldı. Bu kurumların hazırladığı toplamda iki bini aşkın haber analizi ile yapay zeka eğitildi.
Bu analizlerin ardından yapay zeka bazı ifadelere karşı hassas hale geldi. Sahte haberlerin büyük bir kısmında ''kriz aktörü'', ''şeytani'', ''sahte bayrak'' gibi abartılı ifadeler yer alıyordu. Öte yandan sahte haberlerdeki bu abartılı ifadeler zaman zaman haber kaynağının politik görüşüne göre de değişiyordu. Örneğin sol eğilimli bir haber kaynağı ''adalet'' ve ''mütekabiliyet'' gibi ifadelere yer verirken sağ eğilimli diğer bir haber kaynağı ''otorite'' ve ''kutsallık'' gibi ifadeleri haberlerine serpiştiriyordu.
Bu ifadelerden yola çıkan yapay zeka henüz tam anlamıyla hazır değil. Araştırmacılara göre yapay zekanın bir haber kaynağının sahte haber yapıp yapmadığını tespit etmesi için o kaynakta yer alan en az 150 haberi incelemesi gerekiyor. Bu inceleme sonucunda ise kaynağın haberlerinin doğruluğu hakkında yüzde 65 doğruluk oranıyla kaynağın önyargılı olup olmadığı hakkında ise yüzde 70 doğruluk oranıyla tespitte bulunabiliyor. Ekip bu oranların ilk aşamada yeterli olsa bile haber kaynaklarının biraz dikkatli davranması halinde düşebileceğini belirtiyor.
Tabi yine de söz konusu yapay zekanın geliştirilmesi sahte haberlerin yayılmasını önlemek adına güçlü bir silah olabilir. Günümüzde haberlerin doğruluğunu teyit etmeye çalışan platformlar olsa da bu platformların her bir haber için ciddi araştırmalar yapması gerekiyor. Yapay zekanın bazı basit ipuçlarından yola çıkarak haberlerin doğruluğu hakkında tespitte bulunması bu süreci çok daha kolay hale getirebilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.
Vay bee, bu cihaz xiaomi çıktı ben de diyordum kim üretmiş..
hocam 4x daha iyi direk hs attirir
Über