İletişim teknolojilerindeki bir sonraki nesli ifade eden 5G için devletlerin, araştırma kuruluşlarının, operatörlerin ve üreticilerin çalışmaları devam ediyor. Testleri başlayan 5G standardında önemli bir engel de aşılmış durumda.
Geçiş önemli
Gerek 4G teknolojilerinde gerekse de 5G teknolojilerinde aslında önemli bir sıkıntı var. Yeni nesil standardın yaygın olmadığı alanlarda modemlerin bir önceki teknolojiye dönmesi gerekiyor. Örneğin 4.5G olmayan bir alana girdiyseniz telefon modeminiz hemen varsa 3G veya 2G ağlarına dönüş yapıyor. Yine 4.5G olan bir alana geldiğinizde ise ağı yükseltiyor.
Bu geçişlerin kolay ve anlık yapılabilmesi için Multi-RAT Interworking adında bir teknoloji kullanılıyor. Tek bir kontrolcüyle baz istasyonlarına bağlanan bu teknoloji, çekirdek ağın sürekli olarak uygun bağlantılara geçiş yapmasını sağlıyor.
Aynı konu 5G teknolojilerinde de geçerli ancak ağ frekanslarının farklı bantlarda olması Multi-RAT Interworking teknolojisinin geliştirilmesini gerektiriyordu. Samsung ve SK Telecom işbirliği ile bu engel de aşıldı.
Yapılan duyuruya göre 5G teknolojisinde ilk kez 4G ve 5G ağları arasında geçiş yapılabilmesi sağlandı. Yeni çözümde sanal çekirdek ağlar kullanılıyor ve her ağ bir frekans bandını kullanıyor. Böylece kolay bir geçiş sağlanıyor.
Testler SK Telecom’un Güney Kore’deki merkezinde gerçekeştirildi. Ağlar arasındaki geçişin ne kadar verimli olduğu anlayabilmek adına hareket halindeki bir araç kullanılmış. 5G uyumlu telefon sürekli ağ değiştirirken SK Telecom merkezinden 360 derecelik VR yayınını başarılı bir şekilde alabilmiş.
Sanal çekirdek ağ teknolojisinin internet bağlantılı arabalar ve araçtan noktaya iletişimlerde de 5G standardının daha iyi kullanılabilmesini sağlayacak. Elbette yeni teknolojilerin günlük hayata geçirilmesi için birkaç yıllık bir süreç gerekiyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.