Samsung ya da bir başka marka bir telefon olsun, telefonun bütünselliğini ve tasarımını daha ileriye taşıyabilmek adına bataryalar entegre olarak geliyorlar artık, birkaç istisna dışında son nesil amiral gemisi sınıfı telefonlar bu şekilde geldi.
Şahsen bir S7 Edge kullanıcısı olarak günlük kullanımla 4-5 saat arası ekran süresi elde edip günü rahatlıkla tamamlayabiliyorum ama bazı durumlarda ek kullanım süresine ihtiyaç duyabiliyorsunuz. Mesela tüm gün GPS kullanıp yer iz bulmanız gereken bir seyahatte, sürekli hücresel veri kullanmak zorunda kaldığınız zamanlarda veya bir enerji kaynağı olmadan telefonunuzdan tüm gün oyun oynamak istediğiniz zaman.
Sade bir kutulamayla geliyorlar. Arkasında sunabildiği güce dair detaylı bilgi geçilmiş. Kutusunun içerisinden ilk etapta ürünlerin kendisi, altlarında ise kısa USB kabloları çıkıyor.
Boyutları ve malzeme kaliteleriyle başlayalım. 5100mAh ve 10200mAh şeklinde iki kapasite seçeneği sunulmuş, 5100mAh olanı avucunuzun içine tam sığıyor, 10200mAh ise elden taşacak boyutlarda. Küçüğü 153gram, büyüğü ise 290 gram ağırlığında.
Alt ve üst yüzeyleri sert diri plastik, geriye kalan kısımları ise alüminyumdan imal edilmiş. Bir bütün olarak hayli sağlamlar, insan gücüyle ezmek veya bükmek mümkün değil. Elde tutuş hissiyatları çok iyi, soğuk metal hissi hayli güçlü. Küçüğü boyutuna oranla ağırmış gibi geliyor ama tartıda rakipleriyle eş düzeyde. Büyüğünde tüm portlar üst yüzeyde, küçüğünde şarj portu aşağıda. Üzerlerindeki buton ve 4 kademeli LED’ler ile batarya durumunu gözlemleyebiliyorsunuz.
Powerbank’lerin ikisinden de 5V 2.0A ve 8.5-9.2V 1.67A şeklinde güç alabiliyorsunuz. Güç dönüşümden dolayı kullanılabilir kapasiteleri diye bir konu var tabii, 5100mAh olanı tipik 5V 2 amper için 3200mAh 16Wh, hızlı 9V 1.67 amper için 1750mAh 15.75Wh değer belirtilmiş. 10200mAh olanında tipik 5V 2 amper için 6700mAh 33.50Wh, hızlı 9V 1.67 amper için 3350mAh 31.95Wh şeklinde. Hızlı şarj süreci 9V 1.67 amper ile başlayıp belirli bir yüzdeyi hızlı bir şekilde dolduruyor, sonrasında 5V 2 amper şeklinde devam ediyor, bu yüzden tipik ve hızlı kapasitesi de özellikle belirtiliyor, en nihayetinde de ikisinin arası bir değer çıkıyor.
Doğal olarak powerbank’lerin kutularından şarj aleti çıkmıyor, telefonunuzun kendi şarj aletiyle, şarj aleti destekliyorsa eğer 5100mAh olanını 9v 1.67 amper ile 2 saat 15 dakikada, 10200mAh olanını 3 saat 35 dakikada şarj edebiliyorsunuz. Peki bu powerbank’lar telefonunuzu ne kadar sürede şarj ediyor?
Kısa ve net, şarj adaptörünüz ne kadar sürede şarj ediyorsa o sürede. 5100mAh olanıyla S7 Edge’in 3600mAh bataryasını 1.2 kez şarj edebildim, kaba hesapla 4000mAh’in üzerinde bir güç aldım. %5’ten %100’e telefonu kullanırken, müzik dinleyip internette sörf ile yaptığım testte de tam bir defa şarj etmiş oldu. 10200mAh olanı kağıt üstünde de pratikte de 5100mAh’liğin iki katı güç sağlıyor. S7 Edge’i telefon açık halde 2.4 kez şarj edebildim, kullanım yapıp şarj ettiğimde ise tam iki kez şarj yapabildim.
5100mAh’lik küçük powerbank günlük seyahatler için S7 Edge’im de bana hayli yeterli geldi, taşıması kolay, cebe atınca sırıtmayan, ezmekten, bükmekten korkmayacağınız telefonun arkasına atıp tek elde hem powerbank hem telefon taşıyabileceğiniz bir çözüm.
10200mAh’lik abisi ise yanında çanta taşıyan, uzun yolculuklara çıkan kullanıcılar için daha uygun bir seçenek, mesela ben şarj makinesinin kablosuyla sırt çantamdaki powerbank’ten telefonumu şarj ediyorum.
Samsung’un hızlı şarj destekli yeni powerbank’leri tasarımsal anlamda çok hoşlar, ben özellikle 5100mAh olanını günlük kullanım için hayli beğendim, boyutları itibarıyla şirin duruyor hatta. Ürünleri ikisi de S6 ve Note 4 sonrası tüm cihazlarda hızlı şarj yapabiliyor, 9V 1.67 amper ile kısa sürede belirli bir yüzdeyi dolduruyor, acil durumlarda işe yarıyor doğrusu. Diğer hızlı şarj destekli aygıtlara ise 5V 2A hızlı şarj sağlıyor. Ek olarak ikisinde de hem powerbank’i hem de telefonu aynı anda şarj edebildiğinizi ekleyelim, önceliği telefona veriyor ardından kendine yoğunlaşıyor.
Ülkemizde popüler ve daha önce kullandığım 10000mAh Xiaomi powerbank S7 Edge’imi sadece 1.3 kez şarj edebiliyor, verimlilik anlamında 2.3 kez şarj edebilen Samsung’dan hayli geride, ayrıca 9v 1.67 amper destekli olmadığı için 0’dan 100’e hızlı şarjda da Samsung’dan 30-40 dakika geride kalıyor. Boyut anlamında Samsung daha cüsseli ama pratikteki getirileri boyut farkını tolere etmek için yeter de artar.
Tasarımları, sağlamlıkları, uyumlu Samsung ürünlerle, şarj adaptörüyle eş hızlı şarj kabiliyetleriyle gerçekten başarılılar. Fiyatları tasarımları, hızlı şarj kabiliyetleri ve verimleri vesilesiyle bir tık yukarıda ama toplam pakette hak eden ve tavsiye edilesi ürünler olmuşlar.
Böylelikle bir incelememizin daha sonuna gelmiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.